|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214] Układ chłodzenia
iruken - Pon Wrz 28, 2015 13:52 Temat postu: [214] Układ chłodzenia Witam,
mam pewien problem z moim roverem i jego układem chłodzenia, dziś wracałem z nim od mechanika wymieniał (termostat oraz filtr powietrza), roverek bardzo szybko się zagrzał i zaczął się przegrzewać, a płyn chłodniczy gotować. dotknąłem chłodnicy byla ty tylko ciepła od góry gdzieś z 5 cm wąż prowadzący do niej bardzo gorący. dół chłodnicy zimny wąż podobnie. czyżby była źle odpowietrzona chłodnica ?
ruszti - Pon Wrz 28, 2015 15:16
Sam odpowiedziałeś sobie na pytanie Odpowietrz zgodnie z zaleceniami tu na forum i powinno wszystko być ok chyba że jakiś wadliwy termostat założył mechanik ale najpierw odpowietrz dobrze .
Kolec - Pon Paź 05, 2015 17:06
Ja wtrącę się do pytania. Termostat idzie dopiero z przesyłki, próbowaliśmy odpowietrzyć ZR-a i ni chu chu. Czy bez termostatu się nie da? (w pewnej BMW też bez termostatu się nie dało). Czy może blok strzelony? ...
AndrewS - Pon Paź 05, 2015 17:52
no bez termostatu powinno być łatwiej odpowietrzyć
Kolec - Pon Paź 05, 2015 20:25
Bez termostatu wlasnie nie idzie nic, taki problem. Głowica świeżo po robocie - planowana, nowe pierscionki na tlokach, zawory, uszczelniacze, popychacze, wsio zrobione. Rozrząd dobrze ustawiony,pierwsze nie palil ladnie bo o 1 ząbek przeskoczył, teraz ideolo. Pali i chodzi pięknie tylko zapowietrzone jest...
AndrewS - Pon Paź 05, 2015 21:25
Kolec napisał/a: | Rozrząd dobrze ustawiony,pierwsze nie palil ladnie bo o 1 ząbek przeskoczył, |
Jakim cudem rozrząd dobrze ustawiony przeskakuje o 1 ząbek ? chyba że zmontowany bez napinacza, albo z max luzem na napinaczu
Oczywiście średni ma to związek z zapowietrzonym układem chłodzenia
Kolec - Wto Paź 06, 2015 23:15
Mowilem ogolnikowo. Pierwsze przeskoczył o 1 ząbek, później poprawiony. Ogólnie odpowietrzalismy dzisiaj jeszcze ale czas naglił. Bije w zbiorniczek, zassało 2-3 razy zalany do maxa . Próbować dalej aż w końcu załapie stan czy celować gdzie indziej?
Jeden znajomy mechanik mówi, że mamy tak dolewać stan aż przestanie brać i się ustatkuje, wtedy będzie okej.
blabson - Sro Paź 07, 2015 05:09
Odpowietrznik masz po prawej stronie na rurze metalowej,uzyj go
Kolec - Sob Paź 10, 2015 16:59
Był używany. Nawet zrobilismy drugi na wezach od nagrzewnicy bo tam nie szło no i chyba wpadlismy o co chodzi... Nagrzewnica się z***epsuła. Nie grzeje na cieplo, to nie wina zaworka od włączania ciepłego nawiewu. Chyba nagrzewnica nie puszcza. Cholera już go wie.
rafii9 - Sob Paź 17, 2015 20:12
A ja mam taki problem, że wczoraj w zbiorniczk płynu chłodniczego zauważyłem że przybyło mi płynu tak ok 1-2cm ponad MAX, wcześniej było do MAX. Oleju nie ubyło, silnik pracuje tak samo, nie przegrzewa się. Ostatnio miałem wymieniany kompletny rozrząd z pompą a jescze wcześniej termostat. Dzisiaj wymieniłem płyn chłodniczy, przepłukałem układ, jutro zobaczę czy coś się zmieniło.
|
|