|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] przebieg 999 999 + problem ze wskaźnikiem paliwa
Jahorau - Pon Paź 05, 2015 20:53 Temat postu: [R75] przebieg 999 999 + problem ze wskaźnikiem paliwa Witam wszystkich!
Dosłownie trzy dni temu kupiłem Roverka i już mam różne cudy. Przy kupnie poprzedni właściciel uprzedził że po wymianie alternatora zwariował licznik...
1) ...i teraz mam przebieg 999 999. Ten drugi licznik, "mały" działa bez zarzutu;
2) dziś zapaliła się kontrolka paliwa więc zatankowałem 55 litrów... ale wskaźnik pokazuje że mam mniej niż 3/4 w zbiorniku! (W dniu zakupu miałem trochę więcej niż 3/4 zbiornika i nic się specjalnego nie działo)
Pytanie czy te dwa problemy mogą mieć jedno źródło i muszę udać się np. do speca od elektryki samochodowej?
Help!
P.S:
Z góry przepraszam za błędy, bardzo się starałem pisać poprawnie ale jastem obcokrajowcem a jak wiadomo "polski język trudna język"!
Pozdrawiam!
longer86 - Pon Paź 05, 2015 22:12
co do licznika 999 999 udaj się z tym problemem do kolegi MaReK powinien zaradzić na ten problem, co do wskaźnika paliwa to dość powszechny problem że wskazania świrują,
możesz przeprowadzić test zegarów, czy wskazówki działają w całym zakresie.
Jeśli tak, to pozostało by przyjrzeć się wkładom pływaków po obu stronach baku czy się nie przycianają i w jakim stanie jest skala potencjometru przy pływaku
Jahorau - Wto Paź 06, 2015 08:47
Dziękuję za odpowiedź!
Dziś rano wskaźnik już zapracował O_o
Nie wiem czy na długo. Natomiast problem z licznikiem pozostaje.
alpacino - Sro Paź 07, 2015 06:35 Temat postu: [R75] przebieg 999 999 + problem ze wskaźnikiem paliwa
Jahorau napisał/a: | Dziękuję za odpowiedź!
Dziś rano wskaźnik już zapracował O_o
Nie wiem czy na długo. Natomiast problem z licznikiem pozostaje. |
Próbowałeś odpiąć akumulator ?(brak zasilania ,nawet na kilka godzin!???)
Jeżeli dzieją się takie cyrki, może się zresetować i będzie OK
Jeszcze jedno ....może właściciel Ci o tym nie powiedział ,a zegary pochodzą z innego auta? (oczywiście nie z takim przebiegiem ) , ale przez to wariują ...
prebenny - Sro Paź 07, 2015 06:55
alpacino kiedyś była dyskusja o przebiegu 999.999, bo ktoś też miał problem i z tego co kojarzę było to po długim czasie nieużywania samochodu (pewnie z odpiętym akumulatorem?).
Jahorau - Sro Paź 07, 2015 17:19 Temat postu: Re: [R75] przebieg 999 999 + problem ze wskaźnikiem paliwa [quote="alpacino"] Jahorau napisał/a: |
Próbowałeś odpiąć akumulator ?(brak zasilania ,nawet na kilka godzin!???)
|
Próbowałem - na około 10 minut, nie pomogło. Jest sens odpinać na dłużej?
longer86 - Sro Paź 07, 2015 19:23
999999 to problem skoku napięcia, auto z rozładowanym aku podłączasz świeży i trach, zdarza sie ponoć czasem.
Właśnie czytałem o 3 przypadkach, rozwiązania są 2: nowe zegary i to zakodowac pod Twoje auto albo zrobić korektę przebiegu w obecnych zegarach, dopasowując przebieg do tego jaki pamiętasz lub do odczytanego z LSM, EWS, DDE
MaReK - Czw Paź 08, 2015 08:11
Problem bzdur na wyświetlaczu licznika przebiegu całościowego, to też czasami efekt nieudolnej próby cofnięcia licznika. Czasami pomaga reflash eepromu z poziomu OBD, a czasami pomaga wrzucenie czystego wsadu i zaprogramowanie liczników pod auto.
Jahorau napisał/a: | Jest sens odpinać na dłużej? |
Nie. Do zamrażalnika też nie ma sensu wkładać (bo i takie widziałem już sugestie)
longer86 napisał/a: | Właśnie czytałem o 3 przypadkach, rozwiązania są 2: nowe zegary i to zakodowac pod Twoje auto albo zrobić korektę przebiegu w obecnych zegarach, dopasowując przebieg do tego jaki pamiętasz lub do odczytanego z LSM, EWS, DDE |
To nie musi być problem wpisu przebiegu, ale może być też związane ze źle sflashowaną kością. Trafiło na rejon odpowiedzialny za wyświetlacz ten mały. Równie dobrze, może się popsuć temperatura.
W DDE licznik przebiegu aktualizowany jest na bieżąco - chyba, że czytać to co było w historii błędów (obecnych i shadow) jeśli ktoś ich nie wykasował.
Najtrudniej zmienić przebieg w EWSie - ale i to da się zrobić jak ktoś ma wiedzę i narzędzie.
3-cim rozwiązaniem, może być reflash kości po OBD defaultowym wsadem. Obszaru KM i VIN nie ruszy, ale ułoży resztę bitów.
Jak zegary nie mają LCD, to wybrałbym opcję: używane zegary z LCD (z manetką) + dopisanie do auta.
Jahorau - Wto Maj 31, 2016 19:58
Dziękuję za pomoc MaReK! Problem rozwiązany szybko i skutecznie profesjonalista!
MaReK - Sro Cze 01, 2016 15:49
Jahorau napisał/a: | Dziękuję za pomoc MaReK! |
Nie ma sprawy. Polecam się
Jahorau napisał/a: | szybko i skutecznie profesjonalista! |
Noo... tam od razu profesjonalista
|
|