Zobacz temat - [Rover 75] Lekkie popukiwanie...

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [Rover 75] Lekkie popukiwanie...

Dominoz - Wto Lis 03, 2015 19:05
Temat postu: [Rover 75] Lekkie popukiwanie...
Witajcie.
Od jakiegoś czasu spod mojego Roverka wydobywa sie lekkie pukanie w prawym kole.
Jak wyszedlem dzisiaj z auta i pobujałem nim troche za prawe przednie nadkole, to wyraźnie słychać lekki stukot...
Jak sprawdzić jaka część zawieszenia wymaga wymiany?
Łącznik stabilizatora, drążek kierowniczy...?

Pozdro ;)

adam_26 - Wto Lis 03, 2015 19:33

podnieś auto na lewarku, złap rękami koło od strony lewej i prawej czyli za boki i poruszaj czy nie ma luzu, tak sprawdzisz drążki potem złap koło za górę i dół i poruszaj tak sprawdzisz luz na wahaczu ;) jak by nic nie było ewidentnie widać to dobra stacja diagnostyczna i na szarpaki i ci powiedzą co do wymiany szarpaki u nas jakieś 30zł kosztują więc to śmieszne pieniądze.
Dominoz - Wto Lis 03, 2015 19:58

Jutro postaram się podjechać na stację diagnostyczną i zobaczymy co i jak.
Skoro to kosztuje 30 zł, to nie będę w ciemnościach bawił się lewarkiem ;)

Mam nadzieję, że to nic strasznego...

Wiem na pewno, że mam przeguby zewnętrzne do wymiany- lekko zgrzyta przy skręconych kołach. Ale zapewne przeguby nie powodują stuków na nierównościach?

adam_26 - Wto Lis 03, 2015 20:54

A nie czujesz jakiegoś luzu przy kierowaniu , np takiego efektu na zakręcie że musisz dobrze pilnować kierownicą żeby po łuku jechał ?? . Mogą pukać np końcówki drążków tuleja/sworzeń wahacza :) i jeszcze łączniki stabilizatorów :P
Dominoz - Wto Lis 03, 2015 20:58

adam_26 napisał/a:
A nie czujesz jakiegoś luzu przy kierowaniu , np takiego efektu na zakręcie że musisz dobrze pilnować kierownicą żeby po łuku jechał ??

Nieee...autko jedzie jak po sznurku. Żadnego dyskomfortu nie odczuwam.

sowa1993 - Wto Lis 17, 2015 12:11

up
Dominoz - Wto Lis 17, 2015 12:15

sowa1993, dzięki.

Zauważyłem jedną prawidłowość.
Pukanie zupełnie ustaje w momencie, kiedy na dworze pada i nawierzchnia jest mokra...
Jakieś pomysły?

j0zek - Wto Lis 17, 2015 13:18

Byles na tych szarpakach?
aimp12 - Wto Lis 17, 2015 13:19

Odwiedziłeś stację diagnostyczną?
Dominoz - Wto Lis 17, 2015 13:42

j0zek napisał/a:
Byles na tych szarpakach?

Właśnie nie byłem...czas nie pozwolił.

pelson91 - Wto Lis 17, 2015 13:54

Dominoz, a bicie na kierownicy jest?
Dominoz - Wto Lis 17, 2015 14:30

pelson91 napisał/a:
Dominoz, a bicie na kierownicy jest?

Nie, nic...nie odczuwam żadnych problemów.
Auto sie idealnie prowadzi...stuki słychać delikatne z prawej strony tylko jak nie ma deszczu...

aimp12 - Wto Lis 17, 2015 15:04

Ja radziłbym Ci jechać na te szarpaki. Na odległość trudno stwierdzić przyczynę bicia.
Ze swojego doświadczenia Ci powiem, że 2 razy byłem na szarpakach, bo coś mi stukało, ale i tak nie znaleźli winnego elementu.
Wymieniłem wahacze, łączniki stabilizatora i dalej stukało. Wszedłem pod auto i się przyjrzałem drążkom kierowniczym. Kręciłem nimi lewo prawo, w maksymalnym wychyleniu o coś jakby "uderza" i stąd ten stuk. Może u siebie masz podobnie.

Dominoz - Wto Lis 17, 2015 15:12

aimp12, ale jaki wpływ ma na to wilgotność nawierzchni? Od 4 dni w Poznaniu pada i nie ma żadnych objawów...
aimp12 - Wto Lis 17, 2015 16:08

Akurat pogoda raczej nie ma wpływu na drążki. Kolega miał podobnie w Peugeocie 206 z pukaniem przy zmianie pogody i u niego chyba coś było z amortyzatorem, już nie pamiętam dokładnie. Wizyta na szarpakach byłaby najlepszym rozwiązaniem.
Dominoz - Wto Lis 17, 2015 16:12

aimp12 napisał/a:
Akurat pogoda raczej nie ma wpływu na drążki. Kolega miał podobnie w Peugeocie 206 z pukaniem przy zmianie pogody i u niego chyba coś było z amortyzatorem, już nie pamiętam dokładnie. Wizyta na szarpakach byłaby najlepszym rozwiązaniem.

Amortyzatory przód i tył mają przejechane 10 000 km, więc chyba nie...
Przy chwili czasu podjadę na stacje diagnostyczną i zobaczymy.

Dzięki za odpowiedzi.

j0zek - Wto Lis 17, 2015 16:46

A to sie dzieje podczas jazdy na wprost, podczas skręcania, czy nie ma znaczenia?
Dominoz - Wto Lis 17, 2015 17:19

j0zek napisał/a:
A to sie dzieje podczas jazdy na wprost, podczas skręcania, czy nie ma znaczenia?

Nie ma znaczenia.
Podczas skrętu przeguby lekko skrzeczą- ale to inna sprawa.

j0zek - Wto Lis 17, 2015 17:25

A sprawdź jeszcze poduszki amorków.
wellman - Wto Lis 17, 2015 19:14

Dominoz, wspominałem o tym kiedyś w innym temacie... u mnie podobne objawy (stukanie, gdy było sucho, po lekkim deszczu - cisza) było objawem wymagającego wymiany wahacza.

Na szarpakach nic nie znaleźli, mechanik oglądał kilka razy i też wszystko wyglądało ok, w końcu - gdy któryś raz wróciłem - zawyrokował, że objawy w sumie pasują do wahacza i od wymiany stuki ustały.

Dominoz - Czw Lis 26, 2015 16:00

Hej Wam!
Za pół godzinki jadę na stację diagnostyczną (http://www.mkpunkt.pl/) i zdiagnozują mi to pukanie za 30 zł.

Mam nadzieję, że coś znajdą i będzie można łatwo i niedużym kosztem wymienić...
;)

[ Dodano: Czw Lis 26, 2015 16:00 ]
A więc już wszystko jasne.
Warsztat dał mi od razu wycenę- części+robocizna. I tutaj mam pytanie: czy ceny nie są ciut z kosmosu?
I ewentualnie druga prośba: o jakieś sprawdzone linki ze sprawdzonymi częściami ;)

A więc tak:

1. Tylne gumy przednich wahaczy: koszt części- 2x180 zł.
Robocizna: 150-200 zł.
2. Łączniki stabilizatora: koszt części- 2x65 zł.
Robocizna: 60 zł.
3. Zbieżność: koszt- 120 zł (tu chyba norma).

W sumie wychodzi: 870 zł.

Można coś taniej?
Dajcie znać co robić.
Pozdrowienia.

j0zek - Czw Lis 26, 2015 16:18

Przyjedź do Leszna do mojego mechanika, za wymiane gum wahaczy weźmie max 100 zł, za łączniki 30-40, zbieżność mi robił zawsze za darmo, chyba, że wliczał jakieś grosze w ogólną robociznę, więc wliczając dojazd do mnie i z powrotem i tak jesteś na +.
Balas87 - Czw Lis 26, 2015 16:21

ja Pi**** nie wiem skąd jesteś ale dla mnie to są po prostu ceny z kosmosu jeśli chodzi o robociznę - podam ci ceny na okolice Przemyśla ( podkarpacie )

wymiana tulejek i łącznika od strony 50 zł czyli całość za robociznę 100 zł

brat ostatnio wymieniał amorki i sprężyny z tyłu koszt robocizny 70 zł

Dominoz - Czw Lis 26, 2015 16:25

Balas87, Poznań...
Mechanika mam swojego, który zrobi to sporo taniej, niż ten warsztat, w którym diagnozowałem.
Najbardziej chodzi mi o cenę części...Chciałbym ze swoimi częściami jechać na wymianę.

edit: łączniki jakieś takie znalazłem: http://allegro.pl/hd-lacz...5180893813.html

A te gumy tylne na wahaczu to jak szukać? :)

BetJar - Czw Lis 26, 2015 17:38

http://www.iparts.pl/auto...463-100572.html
http://www.s-part.pl/czesci-mg-rover,106.html
http://landroverowy.pl/category/rover-75

Dominoz - Czw Lis 26, 2015 17:43

BetJar, na allegro znalazłem tańsze te tuleje...
Jednak diagnosta powiedział, że do wymiany są TYLNE gumy wahaczy. Czy przednie gumy i tylne są takie same i wszystko jedno co się kupi? Jest różnica między prawą stroną, a lewą?
Pozdro ;)

BetJar - Czw Lis 26, 2015 17:52

Dominoz napisał/a:
1. Tylne gumy przednich wahaczy:

Miałeś na myśli tuleje wahacza przedniego?, te: http://www.iparts.pl/czes...75-bsk6365.html

[ Dodano: 26 Listopad 2015, 17:52 ]
Przed wakacjami kupowałem na alledrogo, wytrzymały 2 miechy, zerwało gumy, już mam wymienione.

Dominoz - Czw Lis 26, 2015 17:52

BetJar napisał/a:
Miałeś na myśli tuleje wahacza przedniego?, te: http://www.iparts.pl/czes...75-bsk6365.html

Diagnosta powiedział dokładnie tak: tylna guma przedniego wahacza.
Podobno tylko z prawej strony się skonczyła. Ale jak już wymieniać to obie strony...

prebenny - Czw Lis 26, 2015 18:42

Dominoz jak gumy to tuleje to weź poliuretany. W Olkuszu kosztują 75 zł za sztukę ale przynajmniej masz spokój przez dłuższy czas (z mojego doświadczenia lepiej weź 60Sha - standardowe 75 ShA są twardsze).
j0zek - Czw Lis 26, 2015 19:05

I łączniki stabilizatora poszukaj firmy Lemforder - bardzo dobre i trwale, cena około 75-80/szt.
Te za 25 zł co podesłałeś, to pewnie za pół roku- rok znowu się zjadą

Dominoz - Czw Lis 26, 2015 20:16

prebenny, podałbyś namiar do Olkusza?

Napisałem też do Roscar- brałem od nich kiedyś czujnik temp. zewnętrznej. Szybko i tanio. Zobaczymy co odpiszą. Nie ukrywam, że te ceny, które podali mi na tej stacji diagnostycznej troche mnie przeraziły ;)
Dobrze, że można poszukać coś taniej.

prebenny - Czw Lis 26, 2015 20:39

http://poliuretany.olkusz...tylna-1szt.html

Co do Roscaru to jak wiesz czego szukać to wiele rzeczy da się dużo taniej (choćby ostatnio filtr odmy oni bodajże 60-70 zł wołali, a do BMW na allegro koło 35 z przesyłką).

Balas87 - Czw Lis 26, 2015 21:47

Dominoz, jak masz gdzie zrobić taniej to szczerze nie patrz na łączniki Hd za cene 25 zł bo to tak jakbyś chciał z gów** bata ukręcić :D bierz lemfordera mi się udało kupić przez neta 60 zł za sztukę. Miałem różne firmy począwszy od HD a kończywszy na Febi - te to się zatarły po 3 tyś km. Teraz mam lemf. i jest naprawdę dobrze.
Dominoz - Czw Lis 26, 2015 22:05

Nie znalazłem niestety łączników Lemfordera na allegro.
Jutro po pracy poszukam gdzieś w necie ;)

Diagnosta powiedział mi dzisiaj (jak to nieprawda, to zweryfikujcie), że przy wymianie gum wahacza warto wymienić łączniki stabilizatora, bo luzy na kole powodują ich uszkodzenie. Tak szczerze mówiąc, gdy odkręcam koło na maksa, żeby zobaczyć łączniki, to nie zauważyłem, aby jakiekolwiek miały luzy...
Może zmienić najpierw te tuleje i zobaczyć, czy nadal się coś dzieje? Patrząc na cene, jaką mi gość wyliczył za wszystko, mam wątpliwości, czy nie chciał wyciągnąć ode mnie jak najwięcej kasy :)

longer86 - Czw Lis 26, 2015 22:40

zmien same tuleje
, nie zaszkodzi, jak nadal będzie pukać to łączniki nawet sam wymienisz ;)

Dominoz - Czw Lis 26, 2015 22:55

longer86 napisał/a:
jak nadal będzie pukać to łączniki nawet sam wymienisz ;)

Już to widzę, jak ja cokolwiek wymieniam w samochodzie...
Ledwo akumulator umiem odkręcić :P

Powiedział koleś, że tej gumy z prawej strony właściwie w ogóle nie ma i to jest główne źródło stuków. Więc chyba faktycznie zmienie najpierw tuleje i zobaczymy co dalej. Jak będzie wszystko ok, to na razie oleje te łączniki.

Sprawdził mi amortyzatory również- wszystkie cztery ponad 80% ;)

[ Dodano: Czw Lis 26, 2015 22:55 ]
prebenny napisał/a:
http://poliuretany.olkusz.pl/pl/rover-75-tuleja-wahacza-przedniego-dolnego-tylna-1szt.html.

Zamówiłem dwie sztuki- w sumie 167 zł z wysyłką.
Jak przyjdzie, to jadę zmienić do swojego mechanika.

Dzięki za pomoc.

EDIT: Mam nadzieję, że z dwóch stron są takie same tuleje? :P

BetJar - Czw Lis 26, 2015 23:09

Dominoz napisał/a:
...że tej gumy z prawej strony właściwie w ogóle nie ma i to jest główne źródło stuków. Więc chyba faktycznie zmienie najpierw tuleje i zobaczymy co dalej...

Jak długi czas jeździłeś z zerwaną gumą w tuleji to pewnie i sworznie oberwały, przetestowałem to na swoim R.
Po wymianie tuleji nastąpiła cisza, no prawie, bo sworznie się odezwały, wcześniej nie było ich poprostu słychać.
Kupiłem całe wahacze u AdaśkaC https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=100349
Na razie, błoga cisza, nic nie stuka i nie puka.

Dominoz - Czw Lis 26, 2015 23:13

BetJar napisał/a:
Dominoz napisał/a:
...że tej gumy z prawej strony właściwie w ogóle nie ma i to jest główne źródło stuków. Więc chyba faktycznie zmienie najpierw tuleje i zobaczymy co dalej...

Jak długi czas jeździłeś z zerwaną gumą w tuleji to pewnie i sworznie oberwały, przetestowałem to na swoim R.
Po wymianie tuleji nastąpiła cisza, no prawie, bo sworznie się odezwały, wcześniej nie było ich poprostu słychać.
Kupiłem całe wahacze u AdaśkaC https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=100349
Na razie, błoga cisza, nic nie stuka i nie puka.

U mnie to się odezwało 3tyg temu. Od tego czasu niewiele przejechałem...
Zobaczymy po wymianie co się będzie działo ;)
Zapewne jakoś wtorek/środa będę miał przesyłkę, to do końca tygodnia uda się podjechać do warsztatu.

longer86 - Pią Lis 27, 2015 00:09

jak guma jest zerwana na wahaczu to na każdej dziurze tłucze, a w szczególności jak mocno wciśniesz gaz i hamujesz wtedy wahacz obija się o boki obejmy tulei
sknerko - Pią Lis 27, 2015 08:34

Dominoz wymienialiśmy łączniki stabilizatora w 75 mojego zięcia i zrobił już ok 15tys na nich, polskie tej samej firmy co zakładałem do Freelandera i w Freelu wytrzymały 80tys i sprzedałem auto. Dokładnie te http://allegro.pl/lacznik...5323473749.html polecam bo w Freelu (terenowym) sprawdziły się rewelacyjnie a lekko nie miały.
Dominoz - Pią Lis 27, 2015 09:10

sknerko, dzięki za tego linka.
Jak po zmianie tulei wahacza nadal coś będzie nie tak, to kupię i wymienię te łączniki.
Na razie czekam na części.

Robert75 - Pią Lis 27, 2015 11:30

tylne tuleje wahacza przedniego zapłaciłem 2x 108zł. a Wymienili mi przy okazji wymiany sprzęgła bo razem z sankami zdejmowali. Wiec drogą wycenę Tobie dali.
Jazda z nowymi o niebo lepiej ;d
W sumie sam możesz wymienić te tuleje, tylko podnośnik potrzeba. Opis na forum gdzieś widziałem.

sknerko - Pią Lis 27, 2015 15:23

Dominoz polecam ci zmień od razu te łączniki będzie taniej. stare nawet dobre za chwilę i tak siądą i po co stale naprawiać jak można za jednym zamachem i mieć spokój na dziesiątki tysięcy km

[ Dodano: Pią Lis 27, 2015 15:23 ]
Ja też nie lubię wydawać na naprawy ale jeszcze bardziej nie lubię, jak coś naprawię a za tydzień muszę poprawiać bo przyoszczędziłem 5 dych

Dominoz - Sro Gru 02, 2015 19:39

sknerko napisał/a:
Ja też nie lubię wydawać na naprawy ale jeszcze bardziej nie lubię, jak coś naprawię a za tydzień muszę poprawiać bo przyoszczędziłem 5 dych

Namówiłeś mnie- właśnie zamówiłem dwie sztuki tych, które poleciłeś.
Dzięki.

[ Dodano: Wto Gru 01, 2015 12:13 ]
Dzisiaj rano przyszły te tuleje- naprawdę solidny sklep. W piątek zamówiłem, dzisiaj dostałem.
Dość duże te gumy- nie spodziewałem się takiego rozmiaru ;)

Jeszcze czekam na łączniki stabilizatora i jadę wymieniać.

[ Dodano: Sro Gru 02, 2015 19:39 ]
Samochód zrobiony.
Za wymiane tylnych tulei przedniego wahacza, oraz łączników stabilizatora, mechanik wziął 200 zł+ 100 zł za geometrię.
Chyba nie jest źle? ;)

Faktycznie autko ciut bardziej twarde...ale jedzie bardzo dobrze.
Dziękuję wszystkim za cenne rady i pomoc w wyborze części.

Pozdrowienia.

Piotrek21137 - Nie Maj 27, 2018 07:32

Witam mam ten sam problem przy skręcie na postoju w prawo lub w lewo wydobywa się dziwne skrzypienie,co w trakcie jazdy tego skrzypienia nie słychać.Dodam ze mam sworzeń z lewej strony do wymiany :|
adam_26 - Nie Maj 27, 2018 08:29

Piotrek21137 napisał/a:
Witam mam ten sam problem przy skręcie na postoju w prawo lub w lewo wydobywa się dziwne skrzypienie,co w trakcie jazdy tego skrzypienia nie słychać.Dodam ze mam sworzeń z lewej strony do wymiany :|
jak już to cały wahacz a nie sworzeń lub końcówka drążka ;) To może być łożko amora ale zaczą bym od tego wachacza/końcówki ;)