|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25streetwise] Świecąca kontrolka ciśnienia oleju.
Roverian - Pią Sty 29, 2016 10:21 Temat postu: [R25streetwise] Świecąca kontrolka ciśnienia oleju. Witajcie, mam problem, nie wiem jeszcze jak poważny. Oddałem samochód do mechanika na wymianę oleju i wszystkich filtrów. Wymieniany był również pasek alternatora. Odebrałem go i niby było wszystko ok. Zrobiłem trasę ok 300 km. Zatrzymałem się na moment by wyskoczyć do sklepu. Po odpaleniu zapaliła mi się kontrolka oleju. Rano odpaliłem go ponownie i chwile pochodził po czym sam zgasł. Co może być przyczyną ? Nie ma mowy o ponownym odpalaniu, nie chcę ryzykować, co w tej sytuacji zrobić ? Dodam tylko, że olej na bagnecie jest, jednak nie mogę go precyzyjnie odczytać, na pewno jest powyżej minimum.
Markzo - Pią Sty 29, 2016 15:27
najpierw podmienić czujnik, jak dalej będzie się świecic to trzeba sprawdzić pompę oleju jaki olej zalany?
sTERYD - Pią Sty 29, 2016 18:31
Najpierw, to trzeba zmierzyć ciśnienie oleju, żeby nie okazało się że masz silnik do remontu.
Roverian - Pią Sty 29, 2016 21:06
Markzo napisał/a: | najpierw podmienić czujnik, jak dalej będzie się świecic to trzeba sprawdzić pompę oleju jaki olej zalany? |
Od początku kiedy go mam lany był Castrol Magnatec 10w40.
bociannielot - Pią Sty 29, 2016 21:10
a nie mógł coś mechanik schrzanić? czasem pada pompa, ale to bardzo rzadko się zdarza
Roverian - Pią Sty 29, 2016 21:14
bociannielot napisał/a: | a nie mógł coś mechanik schrzanić? czasem pada pompa, ale to bardzo rzadko się zdarza |
niczego nie wykluczam, samochód przed wymianą był w pełni sprawny. Popsuł się w dzień odbioru z warsztatu. Powiedzcie jeszcze jak jest z holowaniem, nie będzie problemu ze względu na abs i wspomaganie ? Czy nie kombinować i brać lawetę ?
bociannielot - Pią Sty 29, 2016 21:25
Roverian napisał/a: | Powiedzcie jeszcze jak jest z holowaniem, nie będzie problemu ze względu na abs i wspomaganie | no nie masz wspomagania itp ale holować się da
Markzo - Sob Sty 30, 2016 00:42
bociannielot napisał/a: | no nie masz wspomagania itp ale holować się da |
zdaje się, jeśli holujesz auto z niesprawnym układem hamulcowym to mandat można zerwać - a bez pracującego silnika nie masz wspomagania hamulców. Trzeba by się dopytać, bo może mi się coś porąbało...
bociannielot - Sob Sty 30, 2016 09:13
Może i tak jest z mandatem ale ja swojego tak zawsze holowałem, kto nie ryzykuje ten nie zyskuje .
sTERYD - Sob Sty 30, 2016 11:02
Przecież układ hamulcowy nie jest wtedy niesprawny, tylko nie ma wspomagania.
prebenny - Sob Sty 30, 2016 11:24
sTERYD ja też słyszałem, że jak nie możesz uruchomić silnika (nie działająca pompa hamulcowa) to wlepiają mandaty.
MultecFSO - Sob Sty 30, 2016 13:51
Przecież pompa hamulcowa działa, nie działa tylko serwo.
Roverian - Sro Lut 03, 2016 14:13
Padł werdykt, padła pompa oleju. Czy moglibyście mi pomóc w odnalezieniu jej używanej bądź nowej w dobrej cenie. Sam niestety nie dokopałem się do niczego sensownego.
bociannielot - Sro Lut 03, 2016 14:16
Roverian, nowa droga jest
Roverian - Sro Lut 03, 2016 14:19
bociannielot napisał/a: | Roverian, nowa droga jest |
niestety to już wiem, pytanie gdzie znaleźć używaną sprawną i co ewentualnie myślicie o regeneracji starej ?
bociannielot - Sro Lut 03, 2016 14:26
mi mechanik popsuł starą to sam znalazł następną używaną, allegro, względnie olx, nie wiem czy nie było 2-ch rodzajów, jedna z podstawka pod filtr oleju druga bez, spytaj mechaników w razie czego
sTERYD - Sro Lut 03, 2016 15:37
Roverian, Jak masz zaufanego dobrego szlifierza, to Ci zregeneruje bez problemu.
|
|