|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Offtopic - Problem z przeglądarką Mozilla Firefox
gustav.pl - Nie Sty 31, 2016 18:37 Temat postu: Problem z przeglądarką Mozilla Firefox Witam
Wczoraj, po zaktualizowaniu Firefoksa(do wersji 4.43?), przeglądarka używa jedynie języka angielskiego(zmiana w ustawieniach nic nie pomaga ), a po wpisaniu jakiegokolwiek adresu wyskakuje mi komunikat, że nie udało się nawiązać bezpiecznego połączenia(foto 1). Odinstalowałem ww. wersję i próbowałem zainstalować starszą/poprzednią, ale w trakcie uruchamiania pojawia się komunikat: Couldn't load XPCOM(foto 2). Zrobiłem też przywracanie systemu do daty z przed aktualizacj FF, jednak to też nic nie pomogło
Gdyby ktoś wiedział jak usprawnić tego FF, to proszę o sugestie w bardzo prostych słowach, jak dla chłopa granatem od pługa oderwanego.......
NoPE - Nie Sty 31, 2016 22:24
W prostych słowach powiadasz...
Odinstaluj Firefoxa (FF) z poziomu panelu sterowania i usuń wszelkie pozostałości po nim w folderach systemowych i z rejestru.
Później zainstaluj najnowszą i po kłopocie.
Na dysku systemowym (przeważnie C:/) znajdź i usuń wszystko pod nazwą FF.
Tak samo w rejestrze - klawisz F3
gustav.pl - Sro Lut 03, 2016 14:35
NoPE napisał/a: | W prostych słowach powiadasz...
Odinstaluj Firefoxa (FF) z poziomu panelu sterowania i usuń wszelkie pozostałości po nim w folderach systemowych i z rejestru. |
No więc wszystko co znalazłem, to usunąłem: z folderu AppData, z 2 lub 3 folderów z dysku C i odinstalowałem program Mozilla w panelu sterowania. Z tym odinstalowywaniem to coś podejrzana sprawa była(albo coś mi się "pomerdało"), bo wydaję mi się, że zanim napisałem ten temat, to Mozillę odinstalowałem(program był z datą 30.01.2016). Natomiast dziś, gdy robiłem to o czym wspominałeś, zajrzałem do "odinstalowywania programów" i Mozilla znowu była, ale chyba z datą 07.01.2016. Oczywiście i to odinstalowałem + jakiś dodatek do mozilli.
NoPE napisał/a: | Później zainstaluj najnowszą i po kłopocie. |
Wiśta wio, łatwo powiedzieć Chyba wszystkiego nie usunąłem z kompa, bo nie mogę pobrać tego cholernego FF (foto poniżej). Może jeszcze powiedz gdzie i czego szukać? A z drugiej strony, to nigdy nie miałem z FF problemów - gdy dana wersja okazywała się przeżytkiem, pobierałem nowszą, uruchamiałem i OK'. I było od razu "po polskiemu".
Może teraz tak się stało, że z FF niechcący zainstalowałem jakiś dodatek. Niestety nie pamiętam jego nazwy
[ Dodano: Sro Lut 03, 2016 14:35 ]
Zainstalowałem w końcu FF Widocznie po usunięciu starych plików FF, trzeba było zresetować kompa. Po ponownym uruchomieniu, bez problemu zainstalowałem przeglądarkę, ale nadal przy próbie wejścia na jakąkolwiek stronę, wyskakuje mi komunikat o niezaufanym połączeniu
I ciort z tym komunikatem, ale teraz uświadomiłem sobie, że z usunięciem starego FF usunąłem wszystkie zapisane zakładki, z kilku lat
mlodinho10 - Sob Lut 06, 2016 03:19
FF krzyczy o niezaufanych stronach, bo nie przechodzą Ci certyfikaty. Sprawdź przed uruchomieniem FF czy masz aktualną datę ustawioną w komputerze.
To 90% przypadków problemów z certyfikatami i brakiem dostępu do stron. Jedynie zaskakuje mnie, że masz w listach programów aktualne daty instalacji programów co sugeruje, że jednak to nie ten trop, ale od czegoś trzeba zacząć.
MaReK - Sob Lut 06, 2016 15:15
Kaspersky nie powoduje tych problemów?
Najprościej byłoby zestawić połączenie TeamViewer i zajrzeć do Twojego komputera zdalnie Bo tak to można doradzać do kolejnej reinstalacji windowsa
marcin.misek - Nie Lut 07, 2016 01:20
Mi sie zdarzyło ze na telefonie wyskoczył ten błąd.
Strona niezaufana czy cos w ten deseń, wiec to raczej nie jest problem z przeglądarka. dodanie wyjatku pomogło, aczkolwiek nie jest to prawidłowe rozwiazanie.
MaReK - Nie Lut 07, 2016 01:33
marcin.misek napisał/a: | dodanie wyjatku pomogło, aczkolwiek nie jest to prawidłowe rozwiazanie. |
Ale to na jednej stronie
Niedawno i nasz certyfikat nie prawidłowo był skonfigurowany i walił w FF takie komunikaty. Kolega jak rozumiem ma problem z każdą stroną w połączeniu SSL.
marcin.misek - Nie Lut 07, 2016 02:00
MaReK napisał/a: | Kolega jak rozumiem ma problem z każdą stroną w połączeniu SSL. |
Nie.. tylko z tą
manuel - Nie Lut 07, 2016 05:19
nie działają Ci wszystkie strony z ssl ? nawet te najpopularniejsze jak logowania do banku/allegro itp ?
Wrzuć screena i jeszcze raz sprawdź datę w systemie czy na pewno jest dobrze ustawiona
MaReK - Nie Lut 07, 2016 11:41
gustav.pl napisał/a: | ale nadal przy próbie wejścia na jakąkolwiek stronę, wyskakuje mi komunikat o niezaufanym połączeniu |
marcin.misek napisał/a: | Nie.. tylko z tą |
To ja chyba czegoś nie rozumiem
gustav.pl - Wto Lut 09, 2016 20:50
marcin.misek napisał/a: | Mi sie zdarzyło ze na telefonie wyskoczył ten błąd.
Strona niezaufana czy cos w ten deseń, wiec to raczej nie jest problem z przeglądarka. dodanie wyjatku pomogło, aczkolwiek nie jest to prawidłowe rozwiazanie. |
No właśnie i ja zacząłem dodawać wyjątki i "foksik" się uspokoił Teraz czy chcę wejść na stronę "wyjątkową" czy na zupełnie nie znaną przeglądarce, to komunikat już się nie pojawia. Może ma to jakiś związek z Kasperkym, co zasugerował MaReK, ale tyle lat mam jedno i drugie i nigdy czegoś takiego nie doświadczyłem na swoim kompie, bo w robocie to i owszem.
Tak więc chyba przeglądarka się dotarła i na razie jest OK'
Dzięki za zainteresowanie
|
|