|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [Rover 75]Lekkie uderzenie w tył...
Dominoz - Pon Lut 22, 2016 13:41 Temat postu: [Rover 75]Lekkie uderzenie w tył... Hej!
Dzisiaj na poznańskiej Śródce miałem małą stłuczkę- koleś na światłach uderzył mi w tył. Na szczęście lekko dotknął.
Jednak mam dwa odpryski na zderzaku i lekko uszkodzony czujnik parkowania. Czujnik sam w sobie działa, tylko stracił obudowę...
I teraz pytanie- jak sprawdzałem co z tym czujnikiem, to przez przypadek wepchnąłem go lekko do środka- wtedy spadły te dwie obrączki czujnika. Jest szansa go jakoś wypchnąć i spróbować założyć/skleić te plastikowe elementy?
Co do zderzaka- malować go całego nie będę. U Majewskich w Szczepankowie zgoliliby pewnie z 350 zł. W wakacje pomaluje pędzelkiem, wypoleruje i będzie ok.
Co ciekawe- facet nie chciał oświadczenia, ani tym bardziej policji. Był miły i było mu przykro. Dał mi 500 zł i rozjechaliśmy się w spokoju
No...to dajcie znać co z tym czujnikiem zrobić Średnio to wygląda- załączam fotki.
Pozdrowienia.
sknerko - Pon Lut 22, 2016 14:55
to niefabryczny czujnik jest, kupić nowy i wymienić albo wszystkie zmienić na nowe, koszt 50pln na wszystkie lub kilkanaście za jeden
aimp12 - Pon Lut 22, 2016 15:53
Jakbyś chciał wymieniać na oryginalne czujniki to pewnie czeka Cię poszerzanie otworów
Dominoz - Pon Lut 22, 2016 15:55
aimp12, nie będę nic wymieniał...
Postaram się uratować to, co jest. Spróbuje wypchnąć uszkodzony czujnik, posklejać jakoś tą obudowę czujnika i może się uda
aimp12 - Pon Lut 22, 2016 16:00
Najlepiej jak zrzucisz zderzak tylny, wtedy masz ładne dojście i wszystko widzisz.
Tych oryginalnych nie wyciągniesz z zewnątrz, musisz zrzucać zderzak, bo obudowa czujnika ma takie 'łapki' którymi się trzyma i nijak nie podegniesz ich od zewnątrz. W tych pewnie podobnie
[ Dodano: Pon Lut 22, 2016 16:00 ]
W każdym razie powodzenia
Dominoz - Pon Lut 22, 2016 16:03
aimp12, ta obudowa wypadła, więc czujnik jest luźny. Przypadkowo wepchnąłem do ciut do środka. Powiedziano mi na shoutboxie, że od dołu zderzaka- bez zdejmowania- powinno się udać go wypchnąć i zamontować już z tymi "obrączkami".
prebenny - Pon Lut 22, 2016 16:05
Od 'tyłu' nie od dołu
Od dołu nie wiem czy tam dojdziesz, bo zderzak na dole jeszcze wchodzi kawałek wgłąb i nie wiem co jeszcze tam jest.
Dominoz - Pon Lut 22, 2016 16:09
prebenny napisał/a: | Od 'tyłu' nie od dołu |
Może nawet by się udało podważyć czymś- śrubokrętem, czy nożykiem jakimś i wyciągnąć ten czujnik...?
aimp12 - Pon Lut 22, 2016 16:26
Jakbyś miał problemy z zamocowaniem tego, to śmiało ściagaj zderzak. Nawet na płaskiej nawierzchi. Kilka śrubek i dwa zatrzaski z boków. 5 min roboty, a przy okazji zobaczysz co i jak
Dominoz - Pon Lut 22, 2016 16:27
Mam nadzieję, że obejdzie się bez ściągania. Jak przestanie padać i będzie ciut cieplej, to się tym zajmę. Czujnik sam w sobie jest sprawny, więc nie przeszkadza w codziennej jeździe. Jedynie wizualnie autko ciut ucierpiało
sknerko - Pon Lut 22, 2016 18:14
Obawiam się że te czujniki nie są dwuczęściowe ale może się mylę
Dominoz - Pon Lut 22, 2016 19:54
sknerko napisał/a: | Obawiam się że te czujniki nie są dwuczęściowe ale może się mylę |
Co konkretnie masz na myśli?
prebenny napisał/a: | Od 'tyłu' nie od dołu |
Od tyłu czyli co... (jakkolwiek to brzmi )
Rozumiem, że bez wywalania zderzaka, tylko przy zamontowanym zderzaku na aucie kombinować jak wyciągnąć ten lekko wciśnięty czujnik?
Tak jak już pisałem- przy lekkim wciśnięciu czujnika odpadły te dwie plastikowe części- obudowy.
sknerko - Pon Lut 22, 2016 21:37
to jest chyba cała obudowa, to co odpadło, mam takie czujniki w domu do zamontowania, wrzucę fotkę czujnika.
Dominoz - Pon Lut 22, 2016 22:05
sknerko napisał/a: | to jest chyba cała obudowa, to co odpadło, mam takie czujniki w domu do zamontowania, wrzucę fotkę czujnika. |
No wiem, że cała...ale może uda się wyciągnąć ten czujnik, aby tak nie tkwił w tym zderzaku i jakoś posklejać obudowę, aby się dobrze trzymała wraz z czujnikiem?
AdaskoC - Pon Lut 22, 2016 22:08
Dominoz napisał/a: | może uda się wyciągnąć ten czujnik, aby tak nie tkwił w tym zderzaku i jakoś posklejać obudowę, aby się dobrze trzymała wraz z czujnikiem? |
Jak chcesz go porządnie posklejać, to musisz zdemontować go i kleić w temp. co najmniej pokojowej.
Dominoz - Pon Lut 22, 2016 22:10
AdaskoC, do wiosny już niedaleko
sknerko - Pon Lut 22, 2016 22:13
mam dwa rodzaje i oba są w całości, bez zdjęcia zderzaka raczej nie naprawisz
Dominoz - Pon Lut 22, 2016 22:15
sknerko, dzięki za fotki.
Ale moim zdaniem ja mam ciut inne...pokombinuje, zobaczymy
Najwyżej poczekam do wiosny, kiedy to pojadę do kumpla, mechanika, który trzyma moje letnie opony. Przy okazji zmiany, zobaczymy czujnik
christopher7 - Wto Lut 23, 2016 08:45
Dominoz, przy okazji naprawy tylnego czujnika możesz dorzucić sobie czujniki z przodu
Dominoz - Sro Lut 24, 2016 11:30
christopher7 napisał/a: | Dominoz, przy okazji naprawy tylnego czujnika możesz dorzucić sobie czujniki z przodu |
Nie są mi do niczego potrzebne...
[ Dodano: Sro Lut 24, 2016 11:30 ]
Cóż- w trakcje jazdy owy czujnik cofania wpadł do środka...powodem tego jest oczywiście ciągły pisk podczas cofania
I teraz pytanie- jak go wyjąć? Będzie się dało od strony koła zapasowego? Otwierając tą klapę od koła widziałem moduł czujników cofania.
Czy da się odłączyć tylko ten jeden czujnik, żeby nie pikał ciągle?
Pozdro.
sknerko - Sro Lut 24, 2016 11:48
jak odłączysz jeden to przestanie działać cały układ o ile dobrze pamiętam. Ze środka sie do niego nie dostaniesz, tylko po zdjęciu zderzaka
SeniorA - Sro Lut 24, 2016 12:22
Dominoz napisał/a: | jak go wyjąć? Będzie się dało od strony koła zapasowego? | da się, wypnij go z modułu , można założyć z zewnątrz nowy , wprowadzić przewód wcisnąć go do modułu a czujnik w otwór.
sknerko - Sro Lut 24, 2016 18:40
SeniorA napisał/a: | można założyć z zewnątrz nowy | W pierwszym poście pisałem o nowym ale on chce naprawiać ten co ma
Dominoz - Czw Lut 25, 2016 12:12
Owszem, postaram się uratować stary czujnik.
W przyszłym tygodniu podjadę do przyszłego szwagra, który pomoże mi zdjąć zderzak i może uda Nam się reanimować i posklejać stary czujnik.
Przed wakacjami chce dać do lakierowania cały zderzak, bo ma kilka odprysków (te z ostatniej kolizji) + małe zadrapanie po stłuczce na parkingu (ktoś mi przerysował pod blokiem- byłem na policji, ale sprawcy nie ujęto). Do tego pęknięta, lekko odstająca listwa.
[ Dodano: Czw Lut 25, 2016 12:12 ]
Odłączyłem niesprawny czujnik z modułu i cóż- działa tylko prawa strona
I tak lepsze to, niż ciągły pisk przy cofaniu.
SeniorA - Czw Lut 25, 2016 14:33
Dominoz napisał/a: | Owszem, postaram się uratować stary czujnik. | co tu ratować ,nowy kosztuje 15 zł http://allegro.pl/czujka-...5626185447.html
Dominoz - Czw Lut 25, 2016 15:17
Ale musiałbym wszystkie cztery zmienić- mój trochę inaczej wygląda. Do tego lekkie malowanie, żeby był w kolorze zderzaka...Zobaczymy po zdjęciu zderzaka
[ Dodano: Czw Lut 25, 2016 15:17 ]
Jak się nie uda, to kupię cztery nowe- czarne i już.
SeniorA - Czw Lut 25, 2016 22:30
Dominoz,zrobisz jak będziesz uważał, wyjaśnię tylko , że można wymieniać jeden bo mają oznaczenia ( tu potrzebny jest prawdopodobnie CCC ) i dlatego są w sprzedaży pojedyncze.
sknerko - Czw Lut 25, 2016 22:48
Kup białe i będzie bez malowania, poza tym te co masz tez idzie kupić w tej cenie.
http://allegro.pl/czujnik...5645522865.html taki chyba masz albo http://allegro.pl/czujnik...5041279796.html
Dominoz - Pon Lut 29, 2016 16:33
O dziwo zaczął działać skrajny, lewy czujnik, co oznacza, że nie działa tylko ten, który wpadł do zderzaka (odłączyłem go od modułu).
Chyba jednak kupię nowe i już. Faktycznie cena żadna.
SeniorA napisał/a: | Dominoz,zrobisz jak będziesz uważał, wyjaśnię tylko , że można wymieniać jeden bo mają oznaczenia |
Prawda. Każdy czujnik przy wtyczce, która wchodzi do modułu ma białą naklejkę z oznaczeniem.
|
|