|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Nasze auta - Dopieszczanie R75 (potrzebna pomoc)
pietjak - Sob Kwi 09, 2016 20:06 Temat postu: Dopieszczanie R75 (potrzebna pomoc) Potrzebuję rady/wsparcia
Po burzy mózgów (ja i żona) doszliśmy do wniosku, że póki mojej żonie jeździ się dobrze R75 CDT Tourer to nie sprzedajemy, bo auto mimo mankamentów jeździ co tydzień prawie 1-2 tyś km bezawaryjnie, nie bierze grama oleju itp.
Ale w związku z tym muszę zrobić trochę rzeczy przy aucie i potrzebuję pomocy w kompletowaniu części i ogarnięciu mechanicznym auta - Ja sam nie dłubię z racji dużej ilości pracy, a nie bardzo mam zaufanego mechanika, który by znał Rovery.
Zacznijmy:
Rover 75 CDT Tourer 2002, 270 tyś nalatane (zakup w listopadzie 2014, przebieg 220 tyś) - Kolor złoty szampan, jasne wnętrze skórzane
Ma wszystko (nawet podgrzewacz na 220V) poza:
-TC
-Szyberdachem
-Navi
-Nagłośnieniem H/K
-Automatem
Co już zrobione:
-wymieniony cały kpl. sprzęgła, pompka, wysprzeglik
-wymienione wszystkie elementy zawieszenia przód
-wymienione amory przód i górne mocowania amorów tył
-wymienione tarcze i klocki na całym aucie
-olej+filtry co 15-17 tyś (mobil 5W40)
Teraz co trzeba zrobić - i tu będę potrzebował pomocy:
1. Wymiana przekładni kierowniczej/regeneracja (luz ok. 1 cm) + geometria
2. Naprawa webasta (brak całego modułu, chętnie z przerobieniem na zdalne grzanie)
3. Chip bo jest strasznie mułowate i za dużo pali na autostradzie przy 140 km/h
4. Nie działa tempomat i
5. podgrzewanie foteli
(na panelu guziki po wciśnięciu się zapalają, ale ani temp. ani fotele nie działają).
6. Nie działa podgrzewanie lusterek
7. Padła wczoraj wycieraczka tył
8. Naprawa lampek we wnętrzu (bagażnik)
9. Pęknięty dekor drewniany w dwóch miejscach koło środkowych nawiewów na desce
9. Wymiana szyby przód (odprysk na autostradzie tydzień temu)
10. Wymiana pokrycia fotela kierowcy
11. Wymiana rolety bagażnika z siatką (strasznie zmechacona)
11. Malowanie zderzaka tył (odpryski lakieru)
12. Wymiana amorów tył
13. Chyba z racji wieku słabo działają zwijacze pasów z przodu
14. Nie działa zmieniarka CD
15. Musze zrobić lewy próg (bierze go)
16. Zakup nowej maty gumowej do bagażnika
17. Zakup nowych dywaników (najlepiej jasne gumowe)
18. Zakup osłony przeciwsłonecznej kierowcy
19. Ciągłe odbijanie guzika lampki pasażera
20. Ostatnio blokuje się guzik od awaryjnych - jakby się przyklejał po wciśnięciu
21. Sprawdzenie wtrysków, przepływki, turbo
22. Opony lato
23. OC
24. Uszkodzony uchwyt od napojów
25. Uszkodzona plastikowa cześć podłokietnika drzwi prawy tył
26. Problemy z otwieraniem drzwi lewy tył
27. myślę
póki co tyle.
I tak nie dużo, jak w aucie kupionym dla pilnej potrzeby kombi bez zastanowienia się w cenie skrzynki Jacka Danielsa, tylko ze względu na silnik i kombi.
Najchętniej wstawiłbym go na tydzień do mechanika i zapomniał, ale jak zacząłem wyliczać to głowa boli - Może jednak sprzedać?
Chyba, że kolektyw pomoże ogarnąć.
longer86 - Sob Kwi 09, 2016 20:20
1. Może być ciężko ze zdobyciem przekladni wiec chyba jedynie regeneracja...
2. Sash997
3. Niekoniecznie bedzie palil mniej na autostradzie...
4. Tempomat pewnie czujniki przy pedalach.
grzane siedzenia, stawiam na urwane przewody przy termostacie w siedzisku. Lub kostki pod fotelem.
5. Nie widzę problemu
6. Kostki s trójkącikach, wilgoć
9. Tylko wymiana, lub szpachel i malowanie
...
Jeden mechanik nie ogarnie wszystkiego, chyba ze artysta z tygodniem wolnego
pietjak - Sob Kwi 09, 2016 20:49
3. Masz rację, mechaniki nie oszukasz, to nie skrzynia 6b, To niech chociaż da wyprzedzić Tira - Tak ze 140 KM byłoby pożądane.
5. poprawiłem (tempomat i fotele na tym samym panelu)
dopisałem jeszcze parę dupereli.
Najgorsze jest to, że auto jednak dużo jeździ. Jak ktoś jest ogarnięty to mogę podjechać na cały dzień (nawet dwa, żeby hotel z prądem i wifi był blisko) i u kogoś sprytnego porobić sporo rzeczy.
sTERYD - Sob Kwi 09, 2016 23:04
Może napisz skąd jesteś.
Wymiana amortyzatorów z tyłu to godzina robotyn szybę tylko w warsztacie i nie ma sensu kombinować bo nowa z wymianą wyjdzie +-500 złych, jak masz czujnik deszczu, a jak nie masz, to jeszcze taniej- do tego jest jakaś gwarancja.
Koni może Ci dodać marcin.misek albo MaReK
Dużo z tego co wymieniłes to drobiazgi, które można zrobić samemu w ramach wolnego czasu.
BTW: wymieniłes wysprzeglik w automacie? Sam, czy mechanik Ci to mówił, że robił?
longer86 - Sob Kwi 09, 2016 23:10
Steryd tam jest napisane ze ma wszystko po za bla bla bla automatem, czyli skrzynia manualna
pietjak - Nie Kwi 10, 2016 10:34
sTERYD napisał/a: | Może napisz skąd jesteś.
Wymiana amortyzatorów z tyłu to godzina robotyn szybę tylko w warsztacie i nie ma sensu kombinować bo nowa z wymianą wyjdzie +-500 złych, jak masz czujnik deszczu, a jak nie masz, to jeszcze taniej- do tego jest jakaś gwarancja.
Koni może Ci dodać marcin.misek albo MaReK
Dużo z tego co wymieniłes to drobiazgi, które można zrobić samemu w ramach wolnego czasu.
BTW: wymieniłes wysprzeglik w automacie? Sam, czy mechanik Ci to mówił, że robił? |
Jestem z okolic Częstochowy.
Spoko. Wiem, że to są uciążliwe pierdoły/drobiazgi, ale po prostu nie mam czasu się tym zajmować. Mechanicznie po 1 rzeczy też mogę robić byle gdzie, ale po prostu auto za dużo jeździ. Do takich tematów podchodzę kompleksowo - Muszę żonie załatwić auto w wypożyczalni na kilka dni wstawić i odebrać naprawione jak najwięcej, a nie kombinować tu na 4 godzinki do mechanika, tam na 3 itp.
|
|