|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Car-audio, nawigacje, radia CB - [R75] radio 2 din
zimek-1985 - Pon Kwi 11, 2016 15:43 Temat postu: [R75] radio 2 din Witam Wszystkich. Dawno mnie tu nie było ale nie w tym rzecz. Jak w temacie. Chce zainstalować radio 2din do swojego rovera. Mam na oku dwa. Pioneer fh-x720bt i Kenwood dpx206u. Które Waszym zdaniem będzie lepsze? Czekam na komentarze
Dominoz - Pon Kwi 11, 2016 15:46
Nie lepiej dołożyć 300 zł i kupić multimedialną stację? Np jakiś GMS?
zimek-1985 - Pon Kwi 11, 2016 16:03
Właśnie zapomiałem dodać. Nie chce radia z navi i dvd. Wiem że można za podobne pieniądze kupić ale nie oszukujmy się, filmów podczas jazdy nie będę oglądał. A poza tym przy dużym słońcu nic nie widać na wyświetlaczu.
longer86 - Pon Kwi 11, 2016 16:45
Powiem wprost... Pakując sie w 2din. Wybralbym cokolwiek z dużym wyświetlaczem, mialem kiedys 1din z wysuwanym ekranem, nigdy nie narzekałem na czytelność w słońcu. A wygoda obsługi, choćby przy szukaniu utworów przebija wszystko co trzeba obsluzyc przyciskami...
zimek-1985 - Pon Kwi 11, 2016 18:42
longer86 może masz i racje z tym przewijaniem plików. Tylko że ja nie słucham mp3 tylko płyt CD. Chce tylko znać zdanie Kolegów które lepsze.
sknerko - Pon Kwi 11, 2016 20:48
zimek-1985 napisał/a: | filmów podczas jazdy nie będę oglądał. | Ale navi by sie przydała zwłaszcza tak szybka i precyzyjna jak w GMS
zimek-1985 napisał/a: | A poza tym przy dużym słońcu nic nie widać na wyświetlaczu. | Od razu widać że nigdy w dużym słońcu nie widziałeś GMS 6401.
Nie namawiam do GMSa bynajmniej ale powiem ze oba wyżej radia tor audio maja gorszy od GMS a do tego miałem okazje słyszeć na dobrych głośnikach tego pioneera w Norauto grał dla mnie tak samo jak GMS na fabrycznych głośnikach w Roverze. Pytanie czy radyjka co podałes gadaja z sterowaniem z kiery
zimek-1985 - Pon Kwi 11, 2016 22:04
Tylko że ja nie dysponuję kwotą 1300zl jak za tego GSM-a tylko 700-800zl. I nie mówcie ze gra tak samo jaj PIONEER czy KENWOOD.
BigBoyPL - Pon Kwi 11, 2016 22:07
Wszystko co znajdziesz w dużym pioneerze znajdziesz też w małym pioneerze na 1din, jedyna zaleta to wygląd
Dominoz - Pon Kwi 11, 2016 22:09
zimek-1985 napisał/a: | Tylko że ja nie dysponuję kwotą 1300zl jak za tego GSM-a tylko 700-800zl. I nie mówcie ze gra tak samo jaj PIONEER czy KENWOOD. |
Kolega sknerko wie, jak gra GMS, bo go ma w swoim R75 I napisał również, że słyszał Kenwooda.
Nazwa firmy, to nie wszystko. Warto przejechać się do jakiegoś sklepu i posłuchać jak dane radio gra.
BigBoyPL napisał/a: | Wszystko co znajdziesz w dużym pioneerze znajdziesz też w małym pioneerze na 1din, jedyna zaleta to wygląd |
Otóż to.
Kup radio 1 din Pioneera za 400 zł i będzie grało tak samo, jak 2 din
zimek-1985 - Pon Kwi 11, 2016 22:25
Obecnie posiadam pioneera deh-7000ub. Ale chce wymienic na 2din bez navi i dvd. Zaproponowałem dwa modele które mi sie podobają i można podłączyć pod fabryczne sterowanie z kierownicy. A moje pytanie to które zagra lepiej.
sknerko - Pon Kwi 11, 2016 22:30
Dominoz napisał/a: | I napisał również, że słyszał Kenwooda. | Akurat Pioneera, ale to nie ma znaczenia. Skoro dla niego jakość dźwięku to napis na przednim panelu to po co się pytać które lepsze? wiadomo że Pionek ma większy prestiż znaczy lepiej gra Mówie co słyszałem moim starym uchem, ale jeżeli pionek na dobrych głośnikach grał jak GMS na fabrycznych z R to nie wiem jak to ocenić. poza tym w GMS jest przetwornik 24 czy więcej nawet bitowy i na własne uszy słyszałem różnice choć wydawało mi się wcześniej ze tego się nie da usłyszeć. zawsze można kupić ten GMS bez napędu DVD i odtwarzać pliki .wav zripowane z płyt albo jakiś inny bezstratny format i budżet wytrzyma.
[ Dodano: Pon Kwi 11, 2016 23:30 ]
Nie słyszałem Kenwooda ale Pionek szału nie robi
zimek-1985 - Wto Kwi 12, 2016 20:20
sknerko napis na panelu nie ma znaczenia. Ale skoro pisze kwotę jaką dysponuje co czemu wyskakujesz z radiem dwa razy droższym? Skoro podaje dwa modele i proszę o opinie to czemu wyskakujesz z innym? Napisałem że nie chce z dvd i navi wiec czemu mi z takim wyskakujesz? Jak bym napisał SŁUCHAJCIE MAM 1500 NA RADIO 2DIN. CO PROPONUJECIE? No chyba czegoś nie rozumiem.
longer86 - Wto Kwi 12, 2016 21:45
zimek-1985, jak masz 700, kup ramkę 1 din a 600 wydaj na radio które bedzie pieścić Twoje uszy. Jesli nie potrzebujesz wielkiego ekranu to nie upieralbym sie przy 2 din. Z tym budżetem możesz wyrwać niezłe radyjko
sknerko - Sro Kwi 13, 2016 07:39
zimek-1985 napisał/a: | Ale skoro pisze kwotę jaką dysponuje co czemu wyskakujesz z radiem dwa razy droższym? |
sknerko napisał/a: | Nie namawiam do GMSa bynajmniej ale powiem ze oba wyżej radia tor audio maja gorszy od GMS a do tego miałem okazje słyszeć na dobrych głośnikach tego Pioneera w Norauto grał dla mnie tak samo jak GMS na fabrycznych głośnikach w Roverze. | myślę że już załapałeś czemu porównuję "markowego" Pioneera do GMS
zimek-1985 napisał/a: | Napisałem że nie chce z dvd i navi wiec czemu mi z takim wyskakujesz? | bo wbrew pozorom navi się bardziej przydaje jak dupiaste radio,ale ja tam mało wiem. zimek-1985 napisał/a: | Ale skoro pisze kwotę jaką dysponuje co czemu wyskakujesz z radiem dwa razy droższym? | Można GMS kupić w podobnych pieniądzach jak chcesz, grającego lepiej jak Pionek, tyle że bez napędu i trzeba by nieco wysiłku włożyć żeby zripować z 10-15 płyt CD na kartę pamięci ale co ja tam wiem.
longer86 brawo, tak jak piszesz po jaki h.. spinać się na dziadowski 2Din jak można włożyć porządne radio i cieszyć się muzyką.
Nikogo nie namawiam na GMS jedynie piszę ze gra bardzo dobrze na fabrycznych głośnikach (odpada wydatek na nie) a jak kupisz gówniane radio z napisem za 300pln to co najmniej drugie tyle co na napis wywalisz na głośniki żeby to jakoś grało. Więc sobie pomyśl czy ci się opłaca bo za chwilę założysz wątek "jakie głosniki do 75 bo mój Pionek gra kijowo" i się tak nie napinaj bo ci żyłka pęknie
cin1391 - Sro Kwi 13, 2016 09:15
Ja mam GMS6321, które można kupić obecnie za 900 PLN. Do tysiaka nie ma lepszej opcji do 75. POLECAM. Dobrze gra, jest funkcjonalne, wygodne, a do tego wygląda
sknerko - Sro Kwi 13, 2016 09:38
Jak potargujesz to i za 800 da rade bo ja wytargowałem wtedy jak kupowałem z 1000 na 800
zimek-1985 - Sro Kwi 13, 2016 09:59
Naposałem że mam dobre radio 1din. Z dość wysokij półki. Tylko ono ma podświetlenie niebieskie. A to mi nie pasuje. Chyba że ktoś z Was zna kogoś kto potrafi i podejmie się wymiany diod od podświetlenia. Ale czy Waszym zdaniem 2din nie wygląda lepiej od 1din?
longer86 - Sro Kwi 13, 2016 10:04
Skoro masz dobre 1 Din... A chcesz kupic przyjmijmy gorsze tylko dlatego żeby bylo 2 Din to bym odpuścił.
zimek-1985 - Sro Kwi 13, 2016 11:27
No dobra. Ta jakie radio 2din proponujecie? Nie musi byc z navi ale musi miec czytnik płyt CD. Cena to 700zł.
sknerko - Sro Kwi 13, 2016 12:06
Wątpię czy znajdziesz przyzwoite 2din z napędem i podświetleniem zbliżonym kolorystycznie do R75 za te pieniądze. Jest jedna firma konkurencja dla gms ale nie pamietam nazwy. Robia na tych samych bebechach co gms i blaaupunkt bez navi w cenie 600-700.
j0zek - Sro Kwi 13, 2016 17:32
zimek-1985 napisał/a: | No dobra. Ta jakie radio 2din proponujecie? Nie musi byc z navi ale musi miec czytnik płyt CD. Cena to 700zł. |
No to poczekaj i odłóż 100 zł i będziesz mieć 800 i kupisz tego polecanego gmsa
zimek-1985 - Czw Kwi 14, 2016 10:05
700zl to i tak mocno wynegocjowana kwota u żony. A co myślicie o NAKAMICHI NA2800? Ceny zaczynaja sie od 700 zl.
cin1391 - Czw Kwi 14, 2016 11:22
zimek-1985, chcesz, to kup. Znajomy miał to w Ibizie. Bez wzmacniacza to w ogóle bassu nie miało.
Ja bym jakość brzmienia porównał do radia za 150 zł jakiejś firmy typu Vordon, czy inne góffno.
Koenig - Czw Kwi 14, 2016 12:00
Mały OT zrobię, wybaczcie.
Mam radio z navi i tv 4:3 i niestety z kasetą. Czy są jakieś możliwości podłączenia jakiegoś mp3, np emulator zmieniarki? Gniazda zmieniarki w schowku/pod schowkiem nie mam.
Gdzieś czytałem (możliwe że nawet na tym forum ale jakoś nie mogę znaleźć teraz), że akurat ta wersja radia (kiedyś najbogatsza chyba) dziś sprawia największe problemy w "upgradzie". No i jeszcze dodam, że to auto służy mi w zasadzie tylko na dojazdy do pracy (mam jeszcze Citroena C5 X7 który służy do wszelkich innych wyjazdów, szczególnie wakacyjnych), więc nie planuję w nim poważnych zmian typu wymiana głośników, wyciszenia itp. Słaba jakość dźwięku jest dla mnie w tym przypadku do zaakceptowania, jedynie chciałbym czasem posłuchać czegoś innego niż radio
sknerko - Czw Kwi 14, 2016 12:06
Można dołożyć emulator zmieniarki ale łatwo nie jest i chyba najczęściej w bagażniku by trzeba to zamontować. Zawsze można użyć transmitera FM np. takiego http://allegro.pl/samocho...5633582165.html albo http://allegro.pl/og35-mp...5122942399.html
prebenny - Czw Kwi 14, 2016 12:10
Albo kaseta - AUX
sknerko - Czw Kwi 14, 2016 12:11
kaseta dość mocno ogranicza pasmo przenoszenia
Koenig - Czw Kwi 14, 2016 12:38
A taki transmiter FM to zapewnia jakiś w miarę przyzwoity dźwięk? Oczywiście nie oczekuję cudów na fabrycznych głośnikach, ale transmiter kojarzy mi się właśnie z taką bardzo badziewną kasetą
Parę lat temu puściłem sobie komendy z nawigacji przez transmiter na radio w samochodzie. Po 1 minucie wymiękłem i w zasadzie był to mój jedyny kontakt z transmiterem. Ale to było pewnie z 5-6 lat temu, może do tej pory działa to już lepiej?
sknerko - Czw Kwi 14, 2016 13:01
ten peyinga co podałem gra jak normalne radio np. RMF FM bo go słyszałem a ten drugi za krótko słyszałem by móc coś powiedzieć
cin1391 - Pią Kwi 15, 2016 07:44
Transmitter gra jak... RADIO. Ma pasmo przenoszenia ograniczone do max 16khz bodajże. Bassu również raczej za dużo nie uświadczysz
Ale w sumie na oryginalnych głośnikach Roverowskich to nie ma co się bassu spodziewać nawet na przyzwoitym radiu. Mam porównanie, jak grało moje GMS z seryjnymi głośnikami, a jak grało, gdy wygłuszyłem drzwi i wrzuciłem wcale nie najlepsze i nie najdroższe Hertze DSK
Bez porównania, dopiero po wygłuszeniu i zmianie głośników radio zaczęło żyć.
sknerko - Pią Kwi 15, 2016 07:50
cin1391 napisał/a: | Ma pasmo przenoszenia ograniczone do max 16kHz bodajże. Bassu to tam raczej za dużo nie uświadczysz | zdaje się że do 18kHz ale też pewny nie jestem ("pilot" stereo jest 19kHz) co nie zmienia faktu że to wysokie częstotliwości a basy to raczej w Hz się mierzy co?
Koenig napisał/a: | Słaba jakość dźwięku jest dla mnie w tym przypadku do zaakceptowania, jedynie chciałbym czasem posłuchać czegoś innego niż radio | Chłop nie ma wymagań więc transmiter śmiało zrobi robotę
Koenig - Pią Kwi 15, 2016 08:16
Dokładnie tak, w tym aucie nie mam wymagań, a w drugim audio mam bardzo przyzwoite.
Kiedyś trochę bawiłem się w car-audio. Zdejmowałem tapicerkę, wyciszałem kabinę, do tego porządna jednostka sterująca, głośniki odseparowane, wzmacniacz (nawet 5-ci kanałowy miałem) i skrzynka w bagażniku. Tak więc jakieś pojęcie mam, ale w przypadku R75 nie widzę sensu grzebać i nie mam takiej potrzeby. Auto nie jeździ dalej niż 20km od domu
No i ten nieszczęsny zestaw 4:3 utrudnia mocno grzebanie.
Byłem wczoraj w kilku sklepach oglądnąć transmitery, ale nic mnie nie przekonało. Chyba zamówię tego z allegro. Dam potem znać jak to się sprawuje.
sknerko - Pią Kwi 15, 2016 08:44
Dobrze jak jest z rds bo na radiu przynajmniej widac co leci a sam transmiter mozna sobie gdzies schowac przy pomocy jakiegos gniazdka dodatkowego
Koenig - Wto Kwi 19, 2016 09:21
Wczoraj dotarł do mnie ten transmiter, opiszę więc dla potomnych moje wrażenia.
Najpierw był problem z podłączeniem, okazało się że po włożeniu transmitera w gniazdo "na wprost" nie ma prądu, dopiero obrócenie go o około 90 stopni pomaga. Ja dodatkowo zapiąłem go na małym przedłużaczu, bo bałem się, że będzie mi przeszkadzał wbić "P" (mam automat), ale okazuje się że jednak nie przeszkadza.
Urządzenie gra całkiem przyzwoicie, choć jakiś szum/trzask czasem się przytrafi (ale sporadycznie). Jest zdecydowanie lepiej niż się spodziewałem. Nie gubi fal, zakłóceń nie łapie, ale jak już wcześniej napisałem jeżdżę tym autem blisko, w zasadzie tylko do pracy. RDS działa przyzwoicie. W zasadzie na fabrycznych głośnikach nie ma różnicy między transmiterem a radiem. Jedynie po podłączeniu telefonu i uruchomieni muzyki z odtwarzacza lub spotify jest zdecydowanie ciszej i musiałem podkręcić głośność.
Potem z ciekawości podłączyłem do drugiego auta z dobrym audio. Tu moje zaskoczenie było jeszcze większe, bo nawet basy były przyzwoite. Choć oczywiście jakości CD nie dorównuje.
Ogólnie trzeba powiedzieć uczciwie, że spodziewałem się badziewia a tymczasem w R75 zdaje egzamin.
Czy kupiłbym jeszcze raz? Do innego auta z normalną instalacją radiową nigdy. Zdecydowanie wolałbym wydać np 300 zł na jakieś proste, markowe radio. Ale ponieważ mam takie radio jakie mam to i tak jestem zadowolony, bo wreszcie nie jestem skazany na RMF itp
cin1391 - Wto Kwi 19, 2016 10:19
sknerko napisał/a: | zdaje się że do 18kHz ale też pewny nie jestem ("pilot" stereo jest 19kHz) co nie zmienia faktu że to wysokie częstotliwości a basy to raczej w Hz się mierzy co? |
Jestem z wykształcenia dźwiękowcem, więc wiem. Sformułowanie "tam" było niefortunne i miało oznaczać "tam" = "z transmittera" (wyedytowałem to zdanie)
Sprawdziłem swój transmitter Manta (80PLN):
pasmo przenoszenia rzeczywiste: 61Hz - 17,3KHz - więc nie jest źle
Pasmo przenoszenia Transmittera Made In China za 18PLN:
87Hz - 13,7KHz
TRAGEDIA
Sprawdzane urządzeniem pomiarowym na moim Roverku z lekko zmodyfikowanym nagłośnieniem.
sknerko - Wto Kwi 19, 2016 12:30
Koenig napisał/a: | W zasadzie na fabrycznych głośnikach nie ma różnicy między transmiterem a radiem. | No bo czemu by miała być?
Koenig napisał/a: | Jedynie po podłączeniu telefonu i uruchomieni muzyki z odtwarzacza lub spotify jest zdecydowanie ciszej i musiałem podkręcić głośność. | Bo to jest ograniczenie wrzucone przez UE i wszystkie europejskie urządzenia tak będą grały. Stany tego nie mają.
Koenig napisał/a: | Potem z ciekawości podłączyłem do drugiego auta z dobrym audio. Tu moje zaskoczenie było jeszcze większe, bo nawet basy były przyzwoite. Choć oczywiście jakości CD nie dorównuje. | Bo nie ma prawa, ponieważ musi być ograniczone pasmo do tych max 18kHz żeby radiem przesłać stereo.
Koenig napisał/a: | Czy kupiłbym jeszcze raz? Do innego auta z normalną instalacją radiową nigdy. Zdecydowanie wolałbym wydać np 300 zł na jakieś proste, markowe radio. | Oczywista oczywistość. ja mam w Landku dobre audio w rozmiarze 2DIN ale bez obsługi jakichś tam mp3 i też zamierzam się na ten transmiter a teraz to już prawie pewny jestem że go wezmę. cin1391 napisał/a: | Sprawdziłem swój transmitter Manta (80PLN):
pasmo przenoszenia rzeczywiste: 61Hz - 17,3KHz - więc nie jest źle | Czyli jednak miałem rację z tym 18kHz ograniczenia. (Ja jestem elektronikiem po telekomunikacji ale w technikum robiłem na zaliczenie sprzęt HiFi, oczywiście to pradawne czasy ale coś w głowie zostało)
|
|