|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [75]Nie zamyka z pilota nie odpala immo
roverr - Sro Maj 04, 2016 17:19 Temat postu: [75]Nie zamyka z pilota nie odpala immo Witam mam problem z autem.Podjechalem pod sklep i nie mogłem zamknąć auta pilotem z kluczyka zamykalo tylko drzwi kierowcy.Więc wcisnalem reszte i poszedłem do sklepu gdy wrócilem auto otworzyłem z pilota ale nie mogę odpalic tak jakby immo blokowało bo silnik nie kręci.Auto mogę otworzyć z pilota ale nie mogę zamknąć.Proszę o pomoc bo jestem 30km od domu i nie mogę odpalic auta.
longer86 - Sro Maj 04, 2016 19:31
Jak próbujesz zamknąć słyszysz piknięcie jakby ktores drzwi byly otwarte?
roverr - Czw Maj 05, 2016 00:07
longer86 napisał/a: | Jak próbujesz zamknąć słyszysz piknięcie jakby ktores drzwi byly otwarte? |
Nic nie slychac ,nic sie nie dzieje.Wymieniłem baterie w pilocie,ładowałem aku i nic.Okazuje sie że miałem pełno wody od strony kierowcy i za kierowcą.Po odchyleniu dywanu przy progu od kierowcy zobaczyłem kilka uziemnień z dużą ilością przewodów.Uziemienia były zaśniedziałe ,popryskałem wd40 i auto odpaliło!po 4 godzinach walki!Auto gasiłem i zapalałem kilka razy i odpalał za kazdym razem.Pojechałem w inne miejsce zgasiłem po 1h auto już nie odpaliło,znowu ten sam problem.Więc znowu wd40 i pryskanie.Po kilku próbach i komunikacie na komputerze"engine disabled" auto odpaliło.Po przejechaniu kilku km właczyłem przez przypadek przeciwmgielne i nie dało się już ich wyłączyć.Kierunkowskazy działają ,ale nie pokazuje tego na liczniku i nie slychać tykania[być może coś jeszcze nie działa].Tak dojechałem do domu zgasiłem i już nie odpala.Woda w wiekszości została wyssana z pod dywanu.Za pierwszym razem auto odpaliło bez problemu i kierunkowskazy działały normalnie.
longer86 - Czw Maj 05, 2016 00:25
Poszukaj na forum zwłaszcza w workshopie : Woda w aucie pozbądź sie wody, zlokalizuj przyczynę , usuń przeszkody, udrożnij odpływy, wyciągnij i wysusz dywany , sprawdź włącznik świateł czy nie zalany, wszystkie masowe kable o których pisałeś... Odkręć, oczyść, zabezpiecz.
roverr - Czw Maj 05, 2016 00:37
longer86 napisał/a: | Poszukaj na forum zwłaszcza w workshopie : Woda w aucie pozbądź sie wody, zlokalizuj przyczynę , usuń przeszkody, udrożnij odpływy, wyciągnij i wysusz dywany , sprawdź włącznik świateł czy nie zalany, wszystkie masowe kable o których pisałeś... Odkręć, oczyść, zabezpiecz. |
Włącznik świateł nie jest zalany na 100%.Odpływy pod maską tj lewy i prawy całkowicie usunietę[te gumowe wężyki].Woda znajduje się tylko po lewej stronie i przyznam że była zbierała się juz tam długo,ale po ostatnich dwóch dniach ulew załało już całkiem.Po prawej całkowicie sucho.Którędy może się jeszcze wlewać?Gumą/osłoną przewodu pompki w ścianie grodziowej??
tomi24lbn - Czw Maj 05, 2016 05:01
A masz szyberdach??? EWS do sprawdzenia czy nie jest zalany/zgnity
roverr - Czw Maj 05, 2016 12:32
tomi24lbn napisał/a: | A masz szyberdach??? EWS do sprawdzenia czy nie jest zalany/zgnity |
Mam szyberdach.Którędy może przeciekać?a ews jak sprawdzic?Ciężko go odkręcić bo jest na torx z bolcem....
longer86 - Czw Maj 05, 2016 13:49
Co do pilota czy jak powciskasz guziki w drzwiach i otworzysz z pilota to wszystko działa? I problem jest tylko z zamykaniem? Jesli tak to odłącz na 5 sekund akumulator, i sprawdź czy auto wtedy da sie otwierać zamykać z pilota, ale nie przekręcaj kluczyka w stacyjce
roverr - Czw Maj 05, 2016 15:17
longer86 napisał/a: | Co do pilota czy jak powciskasz guziki w drzwiach i otworzysz z pilota to wszystko działa? I problem jest tylko z zamykaniem? Jesli tak to odłącz na 5 sekund akumulator, i sprawdź czy auto wtedy da sie otwierać zamykać z pilota, ale nie przekręcaj kluczyka w stacyjce |
Otwiera wszystko z pilota a nie zamyka,tak samo z kluczyka otwiera wszystkie a zamyka tylko kierowce.Dzis wszystko wyschło i nie mam problemów narazie z odpalanie ani z kierunkowskazami ani pilotem...
Aku oczywiście odpinałem nawet na 1h i nic to nie dawało...
tomi24lbn - Czw Maj 05, 2016 15:28
Znalazłeś którędy woda dostaje się do auta?? Sprawdź odprowadzenie wody z szybra jest poprowadzone po słupku w okolice nóg( niedaleko puszki EWS) taki czarny wężyk. Zerknij czy nie wisi luźny. Ja przez ten wężyk też miałem jeziorko w aucie
roverr - Czw Maj 05, 2016 15:32
tomi24lbn napisał/a: | Znalazłeś którędy woda dostaje się do auta?? Sprawdź odprowadzenie wody z szybra jest poprowadzone po słupku w okolice nóg( niedaleko puszki EWS) taki czarny wężyk. Zerknij czy nie wisi luźny. Ja przez ten wężyk też miałem jeziorko w aucie |
Dzięki wielkie zaraz ide sprawdzic,a jak wisi luzny to gdzie go dać?Widze ze ta uszcelka od przedowu pompkisprzegla jest luzna ,tamtędny może się wlewać??
tomi24lbn - Czw Maj 05, 2016 15:45
Chyba może. Nie jestem pewny mam automat niech się wypowie ktoś z manualną skrzynią
roverr napisał/a: | a jak wisi luzny to gdzie go dać? |
jest tam taka gumka z otworkiem poszukaj a na pewno znajdziesz
thorgalxxx - Czw Maj 05, 2016 18:53
U mnie też była luźna jedna rurka od szyberdachu, a że z drugiej strony ta spłaszczona końcówka gumki była zamulona to wszystko wlewało się do środka. Ja odchylałem nadkola i poobcinałem końcówki gumek żeby nie były spłaszczone, a na koniec rurki nawinąłem taśmy izolacyjnej i wsadziłem na chama. Od tamtej pory nie ciekło. Warto wszystkie gumy na odpływach poobcinać, oczywiście te spłaszczone końcowe części bo się zamulają.
roverr - Sob Maj 07, 2016 00:45
thorgalxxx napisał/a: | U mnie też była luźna jedna rurka od szyberdachu, a że z drugiej strony ta spłaszczona końcówka gumki była zamulona to wszystko wlewało się do środka. Ja odchylałem nadkola i poobcinałem końcówki gumek żeby nie były spłaszczone, a na koniec rurki nawinąłem taśmy izolacyjnej i wsadziłem na chama. Od tamtej pory nie ciekło. Warto wszystkie gumy na odpływach poobcinać, oczywiście te spłaszczone końcowe części bo się zamulają. |
A wiec.Te spłaszczone rurki miałem już obcięte choć jedna mimo to była totalnie zapchana!Rura od szybera też jakby nie była wsadzona w otwór do końca więc docisnąłem kilka cm.Żeby spuścić wode i sie nie trudzić wystarczy zrobić dwie dziurki pod podwoziem najlepiej w miejscach odpływów[zawsze można w przyszłości wymienic same zaślepki].Wtedy nawet gdyby w przyszłości wlewała sie woda to od razu wyleci przez dziurki i nie zrobi się jezioro.Doszedłem też skąd woda mi sie wlewa gdyż zrobiłem test lejąc wodę ze szlaufu na auto ,a pozniej obserwowałem w kabinie gdzie cieknie.Okazało się że leje z miejsca w którym idzie przewód pompki sprzęgła z kabiny do ściany grodzowej.Okazuje się że uszczelka nie jest założona i nie da się jej założyć bo przewód pompki dotyka jednej ze scianek i jest tak sztywny że nie da się go ruszyć...Teraz pytanie jak założyć tą uszczelke na ścianę grodziową?[/center]
karol77787 - Wto Maj 10, 2016 08:10
Cytat: | Dzięki wielkie zaraz ide sprawdzic,a jak wisi luzny to gdzie go dać?Widze ze ta uszcelka od przedowu pompkisprzegla jest luzna ,tamtędny może się wlewać?? |
Może przeciekać woda przez uszczelkę, którą idzie przewód pompki sprzęgła. Ja tak miałem i zasilikonowałem ją dookoła i jest spokój.
sknerko - Wto Maj 10, 2016 09:33
karol77787 napisał/a: | Ja tak miałem i zasilikonowałem ją dookoła i jest spokój. | pomysł spoko, ale tam nie powinno być wody bo odpływy powinny być drożne jak byś tego dopilnował to silikonu nie trzeba
|
|