Zobacz temat - [R75] Buczenie w przedziale 2000-3000 RPM losowo.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Buczenie w przedziale 2000-3000 RPM losowo.

Apolyon - Czw Maj 19, 2016 23:24
Temat postu: [R75] Buczenie w przedziale 2000-3000 RPM losowo.
Cześć,

mam R75 1.8 z 1999. Od około 2 miesięcy borykam się z taką dolegliwością:

Przyspieszając, w okolicy najczęściej 2300-2500 RPM słyszę głośne buczenie, nie mam zielonego pojęcia skąd dochodzi i co to może być, jestem zielony jeśli chodzi o te sprawy :/

Buczenia nie słychać gdy wejde na wyższe obroty typu 3500-5000, czasami pojawi się w okolicy 2900-3000, a czasami już przy 2000-2200 jest to losowe i nie ukrywam, że się martwię, bo wcześniej niczego takiego nie było. Wydawało mi się, że po zmianie oleju (który i tak musiałem zmienić) buczy trochę ciszej. Na postoju jak przy gazuje do tych granic objaw również występuje.

Gdy zaczyna głośniej buczeć i przekroczę magiczną górną barierę to przestaje, gdy popuszczę gaz i spada z 3000 -> 2000 to przez moment w tym samym przedziale odgłosy znów się pojawiają.

Zaznaczę, że mam automatyczną skrzynię jeśli ma to znaczenie. W aucie wymieniłem ostatnio też tłumik, ale na starym jak i tym nowym buczy tak samo. Ma ktoś pomysł lub spotkał się z podobnym problemem?

longer86 - Pią Maj 20, 2016 00:27

buczy w trakcie jazdy? czy na postoju jak przygazujesz też?

jak w trakcie jazdy to jednostajnie, czy tylko przy przyspieszaniu np?

dzelo23 - Pią Maj 20, 2016 05:50

A jakiej firmy tłumik wstawiłeś?
Apolyon - Sob Maj 21, 2016 09:04

longer86, ciężko mi to wytłumaczyć. Buczy tylko w określonym przedziale obrotów - zwykle gdy się rozpędzam - bez jakiejś przesady, bo przy normalnym miejskim ruchu wchodzę powyżej tych 2,5k RPM. Na postoju jak przygazuje i zatrzymam się między 2300-2500 też buczy głośniej, dźwięk jest podobny do dźwięku normalnego przyspieszania, tylko dużo głośniejszy jak wpadał w jakiś rezonans.

Podczas jazdy gdy ten dźwięk się pojawia mam dwie opcje albo dodać więcej gazu i jest cisza, albo popuścić gaz w okolice 2000 RPM i czekać aż wrzuci 4 bieg ~55kmph.

dzelo23, firmy krzak niestety, jest trochę ogólnie głośniej niż przedtem i nawet mechanik mówił, że ze 2 lata mi ten tłumik wytrzyma, ale byłem w kropce bo tylko taki był dostępny na miejscu, a z moim już się nie dało nigdzie ruszyć był tak przegnity.

Bardziej niż ten dźwięk, który jeszcze mogę przeboleć zależało na poradzie, wstępnej diagnozie. Na razie niestety nie mogę zostawić auta, a żeby nie okazało się, że to coś poważnego i podczas jazdy się zdziwię i po lawetę będę dzwonił :D

longer86 - Sob Maj 21, 2016 09:33

tłumik trzeba było kupić skorupowy z BMW e46 i miałbys spokój na lata, ja kupiłem za 60 zł w stanie idealnym.

co do dźwięku nie mam pojęcia, ale może faktycznie cos z wydechem

dzelo23 - Sob Maj 21, 2016 09:51

Podnieś auto i obejrzyj wydech, może złącze elastyczne pękło albo osłona termiczna dotyka wydechu.
prebenny - Sob Maj 21, 2016 11:01

Katalizator masz?
Apolyon - Wto Maj 31, 2016 00:14

prebenny, Katalizator jest, przynajmniej tak mówił mi ostatnio mechanik jak sprawdzał sondy lambda, bo tam jej nie było a być podobno powinna.

Żałuje trochę, że nie zajrzałem na forum wcześniej z tym tłumikiem, ale stało się to tak znienacka, że wolałem już mieć to z głowy bo auto było mi potrzebne.

Na razie brak nowych informacji z mojej strony, nie mam możliwości na razie podnieść auta, czy wjechać na kanał. Przegląd tuż tuż, może wtedy się nadarzy.

sknerko - Wto Maj 31, 2016 07:06

Sprawdź pasek rozrządu, przede wszystkim napinacz, spotkałem się z takim czymś kiedyś w landku pasek się kończył a był nowy ale badziewie.
Sandman - Wto Maj 31, 2016 14:33

Jeśli objawia się to przy dynamiczniejszym przyspieszaniu, czytaj mocniejszym wciśnięciu gazu - to może być to wina złącza elastycznego które przepuszcza spaliny i wydaje z siebie charakterystyczne buczenie albo wykończonego katalizatora (u mnie był taki efekt "pudła rezonansowego" przy mocniejszym wciśnięciu gazu - pozbyłem się kata i problem ustąpił, tylko ja mam diesla więc było to bezproblemowe - jak jest w benzynie niestety nie jestem pewien).
No i nie lekcewarzył bym tego co sknerko napisał... bo to w końcu sknerko :)

Apolyon - Wto Cze 07, 2016 18:33

To znowu ja, tym razem zostawię tu filmik, gdzie słychać (prócz skrzypienia fotela) owe buczenie, które ciężko było mi wytłumaczyć, a jest wyraźnie słyszalne w filmie :) zwykle w okolicy 2000-2300 udało się dziś wracając z pracy uwiecznić...

https://youtu.be/_rnAL2MsZIg

PS. Jeszcze nie wchodziłem pod auto z braku czasu.

BetJar - Czw Cze 09, 2016 11:09

Sprawdź jeszcze poduszki silnika, ja mam pękniętą gruszkę olejową i podobne dźwięki przy +/- 2000 obr.
Apolyon - Pon Cze 13, 2016 20:26

BetJar napisał/a:
Sprawdź jeszcze poduszki silnika, ja mam pękniętą gruszkę olejową i podobne dźwięki przy +/- 2000 obr.

U mnie gruszka też jest zerwana, chyba jej się pogorszyło, czas będzie wymienić...
Jest jakiś zamiennik tańszy niż 270 zł z Alledrogo?