|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [r45] Problem z wentylatorem chłodnicy
Tachu - Pią Lip 01, 2016 19:44 Temat postu: [r45] Problem z wentylatorem chłodnicy Witam, otwieram nowy temat ponieważ nie znalazłem takiego przypadku jaki pojawił się u mnie a mianowicie: wentylator chłodnicy nie włącza się wcale (sprawdzałem temp. przy komputerze, pokazywał 105 stopni i wzrastało już ciśnienie w układzie a wentylator nadal stał, jadąc w korku pojawiały się opary płynu chłodzącego) wymieniłem już termostat, czujnik włączania wentylatora, wymieniony płyn chłodniczy na nowy i sprawdzone bezpieczniki. Sprawa by była jaśniejsza do rozwiązania gdyby nie fakt że przy włączonej klimie problem ten zanika (na stałe chodzi jeden wentylator- tylni, okresowo włącza się przedni i temperatura utrzymuje się w okolicy 90-95 stopni). Czy możliwe, że to może być wina przekaźnika? Może szanowni koledzy mają pomysł co może być nie tak?
sTERYD - Sob Lip 02, 2016 16:21
Przekaźnik powinieneś mieć z przodu na środku przed chlodnicami, ale wygląda na to, że padł Ci pierwszy bieg wentylatora, bo oba powinny chodzić od razu po włączeniu klimy.
Tachu - Nie Lip 03, 2016 11:07
Zgadza się. Na pierwszym biegu rezystancja jest o połowę mniejsza niż na drugim. Dzięki za odpowiedź
|
|