|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [ R400] Uszczelka pomiędzy skrzynia a blokiem silnika.
fredii - Wto Wrz 06, 2016 12:30 Temat postu: [ R400] Uszczelka pomiędzy skrzynia a blokiem silnika. Cześć
Mam w planach wymianę sprzęgła i przy okazji chciałbym wymienić uszczelkę pomiędzy blokiem silnika a skrzynią biegów gdyż już delikatnie jest mokra. Nie wiecie przypadkiem, jaka to dokładnie jest?
Dzięki za pomoc.
Kunce - Wto Wrz 06, 2016 12:40
LUF000050L, LUF100560L, LUF10019L
fredii - Wto Wrz 06, 2016 13:06
I takie kółeczko wchodzi pomiędzy blok silnika a skrzynię? Jako uszczelniacz? Jakieś takie to mizerne.
A nie wiesz przypadkiem czy to jest gdzieś na wierzchu czy trzeba rozkręcić skrzynię, aby to założyć? Bo będąc u mechanika nie potrafili mi odpowiedzieć na to pytanie. Mieli rozebranego Fiata i tam trzeba rozkręcić skrzynię, aby założyć uszczelkę.
Kunce - Wto Wrz 06, 2016 17:07
To kółeczko to uszczelniacz wału od strony skrzyni biegów i jak tam cieknie to trzeba zrzucić skrzynię biegów odkręcić sprzęgło i koło zamachowe.
Jak cieknie ze skrzyni biegów to nie ten uszczelniacz, jak wrócę do domu to sprawdzę jakie to bo gdzieś mam wypisane.
Podeślij mi na PW e-mail to wyślę Ci manuala do skrzyni.
fredii - Wto Wrz 06, 2016 19:31
Mi chodzi o połączenie skrzyni z silnikiem. Gdzieś czytałem, że tam jest właśnie taka okrągła uszczelka, jaką podałeś a reszta uszczelniana jest na jakiejś paście np. takiej, co do głowicy.
Kunce - Wto Wrz 06, 2016 20:26
W skrzyni też są uszczelniacze ale jedyny, który przychodzi mi do głowy i może puszczać olej pomiędzy skrzynią a silnikiem to taki z metalową tulejką ( jak wejdziesz w link to oznaczony numerem 14 )
http://www.rimmerbros.co.uk/Item--i-GRID003606
Najlepiej wejdź pod auto i odkręć taką metalową osłonę na łączeniu skrzyni z silnikiem, po lewej stronie rozrusznika, może będzie widać gdzie jest bardziej mokro ( po stronie silnika czy skrzyni ) albo spróbuj rozróżnić jaki olej cieknie ( silnikowy ma inny zapach i lepkość niż przekładniowy ).
|
|