Zobacz temat - Rover 75 proszę o ocene

Forum Klubu ROVERki.pl

Chcę kupić ROVERka - Rover 75 proszę o ocene

Ciastek0397 - Wto Wrz 06, 2016 20:03
Temat postu: Rover 75 proszę o ocene
Taką o to 75 znalazłem w Opolu, widziałem ją na żywo, rdza nie jest duża, a przedni zderzak poszedłby do wymiany ze względu na nieznaczną różnice koloru.
Co Wy sądzicie?
http://otomoto.pl/oferta/...html#925e57e4de

longer86 - Wto Wrz 06, 2016 20:48

W przebieg Malo bym wierzył, reszta do dogłębnej oceny na miejscu...
prebenny - Wto Wrz 06, 2016 22:42

Kierownica chyba obszyta ale skóry są w bardzo ładnym stanie.

Tak na prawdę jeżeli zawiecha, sprzęgło są ok to silnika nie ma się co bać ale trzeba wszystko sprawdzić. Kabel do TOAFa (poczytaj na forum co to) ~40 zł więc jak faktycznie interesuje Cię R75 to moim zdaniem całkiem dobra inwestycja.

Ciastek0397 - Sro Wrz 07, 2016 13:52

A jak rozpoznać czy sprzęgło jest uszkodzone? Biegi zmienia bo kawałek się przejechalem ale wydaje mi się że dosyć ciężko się je wciska. Czy to może zwiastować jakieś problemy?
Z tego co czytałem zepsute sprzęgło to pedal w podłodze a tutaj zupełnie inaczej

longer86 - Sro Wrz 07, 2016 13:55

Jak czytałeś wnikliwie to powinieneś byl trafić na informacje, że sprzeglo w 75 działa dość ciężko
dzelo23 - Sro Wrz 07, 2016 16:16

Ciekawe dlaczego był wymieniany wał korbowy?
prebenny - Sro Wrz 07, 2016 17:04

dzelo23 i to przy przebiegu poniżej 200k ;)
Ciastek0397 - Czw Wrz 08, 2016 16:29

Czyli zwyczajnie przebieg jest prawdopodobnie nieprawdziwy, a czy poza tym wymiana tego wału powinna mnie jakoś dodatkowo niepokoić czy jak został wymieniony to będzie z tym święty spokój

@edit: Ponieważ jestem zielony w kwestii motoryzacji a tym bardziej Rovera, który jest raczej mało znaną marką chciałbym Was prosić o pomoc z programem Toaf. Mianowicie chciałbym sprawdzić przebieg, kolega wyżej pisał, że da się to zrobić i teraz pytanie jak? Kabel będe miał prawdopodbnie jutro ale nawet nie wiem gdzie go podpiąć.

AdaskoC - Czw Wrz 08, 2016 19:20

dzelo23 napisał/a:
Ciekawe dlaczego był wymieniany wał korbowy?

Akurat w silniku CDT/TD4 pękające wały nie są czymś niezwykłym :) Sporo jest sprzedawanych wałów. Aż dziwne że na forum tak mało słychać o pękających wałach :) Widocznie tutaj obecnych to nie trafia na szczęście :)

Polak się taki urodził, ze jeszcze mu nikt nie dogodził :cool:

Jak facet napisał co wymieniane to niedobrze, bo czemu się popsuło. Jak by nie napisał, to też by było niedobrze, bo nic nie robił :)

prebenny - Czw Wrz 08, 2016 20:23

AdaskoC pękające wały się częściej w BMW trafiają ale to ponoć przyczyna jazdy z rozwalonym dwumasem.
Ciastek0397 - Nie Wrz 11, 2016 16:44

Dzisiaj byłem jeszcze raz go obejrzeć tym razem znacznie dokładniej.
Na plus:
- ogłoszeniu jest napisane, że Roverek jest bezwypadkowy, zbytnio się na tym nie znam ale patrząc po blasze i szczelinach sądzę, że może to być prawda,
- skóra w bardzo dobrym stanie,
- parę rzeczy było wymienianych.
Na minus:
- jedna z przednich lamp nie działa, zdaje się, że cały reflektor jest do wymiany, coś tam nawet szmata jest napchana,
- opony letnie są już nieco sparciałe i za rok wypadałoby je wymienić mimo całkiem niezłego stanu bieżnika, zimówki są w porządku,
- jest parę pierdół do zrobienia wewnątrz, jedna luźna listwa przy drzwiach i przy zapalniczce poszła sprężyna,
- prawe tylne drzwi odcięte od elektryki, tak bym to nazwał, nie da się ich otworzyć, to samo z szybą, nie działa,
- drobne pęknięcie tylnej lampy, można z tym żyć,
- przedni zderzak w nieznacznie innym kolorze,
- wersja low-line, brak komputera pokładowego,
- dużo rys, raczej drobnych, do tego kilka miejsc rdzawego nalotu.

Facet chce za niego 9 tyś. ale do negocjacji. Patrząc po samym opisie jak Wy ocenilibyście jego wartość? Mam wrażenie, że w tej cenie znajdę coś lepszego. Na ten może bym się zdecydował przy 8 tyś.

sash997 - Sro Wrz 14, 2016 21:25

gość bardzo dbał o auto jak szmat nakładł do światła :D takie strupy sie za 4-5 tyś kupuje :)