Zobacz temat - [rover 75] brak łączności z abs, nie działa prędkościomierz.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [rover 75] brak łączności z abs, nie działa prędkościomierz.

Szymek05 - Pon Lis 14, 2016 14:46
Temat postu: [rover 75] brak łączności z abs, nie działa prędkościomierz.
Witam. Nie martwcie się, kończą się już wady mojego Rovera ;) w moim roverku świeci się kontrolka ABS, na tablicy wyskakuje "abs fehler" i "bremsel fehler" oraz nie działa prędkościomierz. Licznik działał ale uszkodziła się kostka od lewego czujnika, kostkę naprawilem, styk jest a licznik nie chodzi. Jest to wersja tylko z ABS. Problem w tym, że nie mogę przez komputer nawiązać komunikacji ze sterownikiem. Zanim padła kostka, licznik chodził dobrze ale "bremsel fehler" i kontrolka ręcznego świeciły cały czas a abs przy mega wolnej jeździe mrugal a przy wyższych prędkościach już świecił ciągłym światłem. Przyczyną może być uszkodzony sterownik? Za każdą pomoc dziękuję.
longer86 - Pon Lis 14, 2016 16:48

Masz dość płynu w zbiorniczku od hamulców?
Masz klocki z czujnikami zużycia?
W jaki sposób uszkodziła sie wtyczka?
Moze naderwało kabel głębiej w izolacji.
Może zwyczajnie czujnik powiedzial dość.
A może uszkodzeniu ulegly piny pompy abs pod akumulatore

Szymek05 - Pon Lis 14, 2016 16:55

Płynu full, dolewalem, klocki są z czujnikami ale czujnik jest sprawny, kostka była pęknięta, przewody zlutowalem żeby był pewniak. Czujnik z chęcią bym sprawdził ale brak komunikacji. Pinów nie sprawdzalem ale wyciągnę sterownik dopiero jak skoncze blacharke w drugim samochodzie. Dziękuję, będę sprawdzał.
prebenny - Pon Lis 14, 2016 17:09

Prostsze rzeczy... Bezpiecznik?

I zmień nazwę tematu póki longer86 się nie skapnął.

Szymek05 - Pon Lis 14, 2016 19:40

Bezpieczniki wszystkie sprawne, może to być i pierdola ale na pewno nie taka prosta ;)
rafalmis1 - Pon Lis 14, 2016 20:51

czym się łączysz ??
estern - Wto Lis 15, 2016 10:21

U mnie jak nie działał prędkościomierz to była uszkodzona kostka w wiązce samochodu ale w prawym a nie lewym kole, sprawdź drugą stronę.
prebenny - Wto Lis 15, 2016 10:40

Lewy czujnik jest od tempomatu.
Szymek05 - Pon Gru 19, 2016 16:08

Problem rozwiązany, przepraszam za długi czas bez odpowiedzi. Główna kostka od sterownika abs nie miala styku i sie stopila. Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.