|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [Rover 416si] brak napiecia na wtryskach
mieso42 - Pon Gru 12, 2016 23:39 Temat postu: [Rover 416si] brak napiecia na wtryskach Witam problem pojawił sie po któtkiej jezdzie zaczoł przerywac i taraz nie chce zapali niby cos łapie ale i tak nie zagada po przegladzie okazało sie ze wtryski nie daja paliwa paliwo dochodzi do listwy ale nie ma pradu na kastkach które otwieraja wtrysk.
longer86 - Wto Gru 13, 2016 01:33
Moderator longer86 informuje
Uwaga! Ten temat zostanie usunięty jeśli autor nie poprawi jego nazwy.
Na tym forum obowiązują ściśle określone zasady nazewnictwa tematów.
Proszę niezwłocznie zapoznać się z tym tematem
Aby zmienić nazwę tematu, autor musi w pierwszym poście użyć funkcji
AndrewS - Sro Gru 14, 2016 17:46
mieso42 napisał/a: | ale nie ma pradu na kastkach które otwieraja wtrysk |
oczywiście sprawdzałeś po przekręceniu zapłonu
skombinuj sobie schemat, we wtyczce wtryskiwacza na jednym z pinów powinno być +12V, jak dobrze pamiętam z przekaźnika głównego, który jest w czarnej skrzynce razem z innymi przekaźnikami.
sTERYD - Sro Gru 14, 2016 20:36
Iskra jest?
Jak iskry tez brakuje, to pewnie cpwk.
ADI-mistrzu - Sro Gru 14, 2016 20:40
sTERYD, wtryski z tego co pamiętam są sterowane masą, tak więc napięcie powinno być.
mieso42, jak sprawdziłeś że niema napięcia na kostkach wtrysków? Między czym a czym mierzyłeś?
P.S.
Ja obstawiam już w tym miejscu cewkę zapłonową, ale niech dyskusja się rozwija dalej
Przewiduję:
- źle zrobiony pomiar napięcia, a więc zła diagnoza
- cewka przemokła i dostała przebicia
- brak iskry na świecach bądź jest ale słaba
- po wymianie cewki na dowolną inną auto magicznie zapala
- jeśli nie zapala to do sprawdzenia kopułka rozdzielacza i do wymiany palec rozdzielacza
mieso42 - Sro Gru 14, 2016 22:07 Temat postu: [Rover 416si] brak napiecia na wtryskach Sa 3 kable jeden brazowy i dwa żółte sprawdzałem po przekreceniu zapłonu jak i równiez podczas krecenia rozrusznikiem jest cos około 0,5v czyli tyle co nic,iskra jest dodam ze po odkreceniu górnej sroby od filtra paliwa leci powietrze
ADI-mistrzu - Sro Gru 14, 2016 22:15
mieso42, ale jak sprawdzałeś dokładnie? Jeden przewód miernika do czego a drugi do czego?
Jeśli nie masz paliwa w układzie paliwowym to także niema co się dziwić że nie jedzie...
Rozumiem że dość paliwa w baku masz?
mieso42 - Sro Gru 14, 2016 22:18 Temat postu: [Rover 416si] brak napiecia na wtryskach Najpierw sprawdzałem na karzdej wtyczce jeden przewod do jadnego pinu a drugi do drugiego i nie było nic pozniej na kostce głównej i tez dupa,paliwa jest pół baku a z filtra leci troche powietrza troche paliwa
ADI-mistrzu - Czw Gru 15, 2016 06:54
mieso42, tak myślałem
Jak byś tam zobaczył napięcie to był by dopiero problem.
W czasie kręcenia także nie widzisz bo impulsy wtrysku mają ms czasu a pomiar robisz pewnie miernikiem za 25zł.
Napięcie sprawdzasz przykładając minus miernika do ujemnej klemy akumulatora a drugim badasz przewody.
Mi to wygląda na problem z pompą bądź wskaźnikiem który oszukuje i w rzeczywistości nie masz już paliwa.
Jak dla świętego spokoju dolał bym z 10L.
mieso42 - Czw Gru 15, 2016 10:40 Temat postu: [Rover 416si] brak napiecia na wtryskach Dolałem 15l i dalej dupa
ADI-mistrzu - Czw Gru 15, 2016 12:21
Bardzo dziwne że leci Ci razem z powietrzem, oznacza to że gdzieś jest jakaś nieszczelność, jeśli nie cieknie nigdzie to w baku coś musiało się stać.
Niestety dostęp po opuszczeniu baku...
mieso42 - Czw Gru 15, 2016 15:50 Temat postu: [Rover 416si] brak napiecia na wtryskach czyli co musze bak zrzucac
AndrewS - Czw Gru 15, 2016 16:23
przed zrzucaniem baku, ja bym zrobił próbę odpalenia na plaku, potem pomiar ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej, w/g mnie zbyt mało przekonujących danych by ściągać bak
ADI-mistrzu napisał/a: | Napięcie sprawdzasz przykładając minus miernika do ujemnej klemy akumulatora a drugim badasz przewody. |
przy tej próbie na jednym z pinów kostki wtryskiwaczy po przekręceniu zapłonu ma być 12V !!!
kolega mieso42 dalej nie potwierdził że taką próbę robił jak opisał ADI
mieso42 - Czw Gru 15, 2016 17:05 Temat postu: [Rover 416si] brak napiecia na wtryskach Zaraz sprawdze te napiecie ile jest i napisze
[ Dodano: Czw Gru 15, 2016 17:05 ]
Sprawdziłem i jest 12v na głównej kostce
|
|