Zobacz temat - [620i]Nagrzewnica - awaria układu chłodniczego.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [620i]Nagrzewnica - awaria układu chłodniczego.

vesslan - Czw Sty 05, 2017 18:56
Temat postu: [620i]Nagrzewnica - awaria układu chłodniczego.
Witam, otóż w moim Roverze 620i nastąpiła awaria układu chłodniczego. Zaczęło się od parowania przedniej szyby, w końcu usłyszałem syczący wyciek płynu chłodniczego spod deski rozdzielczej na środkowym tunelu - widoczny od strony nóg pasażera. Nagrzewnica lub dołączone do niej przewody stały się mocno nieszczelne. Z niewiadomego jeszcze powodu. Finalnie do kabiny, czyli pod dywanik pasażera oraz kierowcy dostał się płyn. Najwięcej właśnie od pasażera. Jak wiadomo płyn ten posiada właściwości żrące. Strzykawką zostało wypompowane 2-3 l. Silnik nie jest przegrzany. Płyn wszedł już w reakcje z lakierem na podłodze.

Moje pytanie czy w niedługim czasie pojawi się murowana korozja podłogi? Jak najlepiej to zneutralizować? Wielka szkoda, bo pojazd ma generalnie bardzo ładny lakier.

Kolejna sprawa, to naprawa usterki. Czy wiąże się to z całkowitym demontażem deski rozdzielczej? Konkretnie, jakie elementy mogły najprawdopodobniej zawinić? Czy układ zabudowania nagrzewnicy i ona sama z jej całym osprzętem są w 100% analogiczne z tymi w spokrewnionej Hondzie Accord? Pytam, ponieważ mam mechanika z doświadczeniem hondowskim, który w Accordzie był w stanie poradzić sobie bez totalnego demontażu tejże deski.

natsu9 - Pią Sty 06, 2017 18:49

.....Klimatyzacja czy nagrzewnica bo dziwnie opisałeś ?