|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75]Błąd kurtyny i czujnika - pomocy?
AdiFiz - Nie Sty 15, 2017 10:35 Temat postu: [R75]Błąd kurtyny i czujnika - pomocy? Witam,
Dzisiaj pierwszy raz czytałem błędy z mojego roverka, gdyż świeci się ciągle błąd poduszki...
TOAF pokazał 2 błedy:
- 9133 - czujnik boczny lewy: błąd wewnętrzny
- 9048 - obwód zapłonu IC2(kurtyna boczna, prawy przód) zbyt wysoka rezystancja
Szukałem na forum ale nie znalazłem podobnego tematu
Może ktoś ma jakiś pomysł o co chodzi lub miął podobny problem ?
Z góry dzieki za wszelkie podpowiedzi [/i]
MaReK - Nie Sty 15, 2017 12:21
Błąd pierwszy pewnie związany z tym, że zgnił Ci czujnik uderzeniowy umieszczony pod wykładziną na wysokości słupka (tam gdzie pasy).
Błąd drugi dotyczy kurtyny prawej. Pytanie czy ona tam w ogóle jest? Może po jakimś dzwonie została odcięta i nieodłączona. Najszybciej sprawdzisz to odłączając kurtynę (fizycznie) nad nogami pasażera poszukaj oraz wykodowując ze sterownika.
AdiFiz - Nie Sty 15, 2017 15:55
MaReK napisał/a: | Błąd pierwszy pewnie związany z tym, że zgnił Ci czujnik uderzeniowy umieszczony pod wykładziną na wysokości słupka (tam gdzie pasy).
Błąd drugi dotyczy kurtyny prawej. Pytanie czy ona tam w ogóle jest? Może po jakimś dzwonie została odcięta i nieodłączona. Najszybciej sprawdzisz to odłączając kurtynę (fizycznie) nad nogami pasażera poszukaj oraz wykodowując ze sterownika. |
Czyli czujnik do wymiany?
A jakaś wieksza podpowiedź, jak odpiąć tą kurtynę ? Czy tam jest jakaś kostka do niej lub cokolwiek, gdyż nie wiem jak mam ją odłączyć fizycznie?
Dzięki za pomoc
MaReK - Nie Sty 15, 2017 23:10
AdiFiz napisał/a: | Czyli czujnik do wymiany? |
Zapewne. Dostępny na allegro. Zdemontuj swój i po numerach dopasujesz.
AdiFiz napisał/a: | A jakaś wieksza podpowiedź, jak odpiąć tą kurtynę ? Czy tam jest jakaś kostka do niej lub cokolwiek, gdyż nie wiem jak mam ją odłączyć fizycznie? |
Tak. Załączam obrazek. Na obrazku raczej lewa strona, ale jest analogicznie po prawej. Wtyczka żółta typu kapturek (C1703). Musisz odłączyć i wykodować.
AdiFiz - Pon Sty 16, 2017 12:18
Dzięki za podpowiedź !
Ale wczoraj demontowałem osłonę słupka od szyby i nie widzę tam żadnej kurtyny... Czy istnieje taka opcja że Komputer pokazuje błąd chodź kurtyny nie ma fizycznie w aucie?
MaReK - Pon Sty 16, 2017 23:24
Tak może tak być. Ale sprawdź czy kurtyna nie została wycięta po prostu, a kawałek instalacji został. Na początek wykoduj ją. Tylko ostrożnie wszystko rób i przede wszystkim zrób sobie backup.
|
|