|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214S] Samochód nie odpala - Nie odpalany kilka miesiący
Saaphyri - Pon Sty 16, 2017 23:21 Temat postu: [R214S] Samochód nie odpala - Nie odpalany kilka miesiący Witam, miałem problem z samochodem, mianowicie gotował mi się płn chłodniczy.
Strzelam w pompe płynu chłodniczego albo HGF. W obu przypadkach naprawa wyniesie mnie około 1000zł*, ze względu na brak pieniędzy i zimę, autko sobie stoi i czeka do lata.
Ostatnio chciałem odpalić auto, nie odpalane już około 3 miesięcy.
Rozrusznik kręci, ale auto nawet nie zaskoczy, co sprawdzić ?
//
A i jeszcze pytanko, czy jak sam rozkręcę silnik w celu samodzielnej wymiany uszczelki, i coś mi nie pójdzie, nie będę w stanie tego z powrotem złożyć, to czy jest możliwość zabrania takiego autka lawetą do mechanika ? Czy już po rozkręceniu to mechanik musi przyjeżdżać do mnie ?
2, czy jest to bardzo skompikowana operacja ? Potrzebuje kanału, wyciągnika itp ?
________
Jeśli to to, to od razu chce robić cały rozrząd nie ma sensu 2 razy płacić za tę samą robotę.
NoPE - Wto Sty 17, 2017 20:57
Z Rave i filmami instruktażowymi poradzisz sobie bez problemu.
Gotujący się płyn to być może niesprawny termostat.
Pompę wody wymienia się wraz z paskami i na pewno nie wyjdzie to 1000zł! Może z 350zł z częściami.
W sprawie rozruchu to pierwsze co bym sprawdził to pompkę paliwa czy pracuje. Czy jest paliwo w ogóle. Dalej iskra, dopływ powietrza paliwa itd.
Saaphyri - Sro Sty 18, 2017 18:49
I brak ciepłęgo nawiewu też ?
Silnik sie przegrzewa w szybkim tempie
NoPE - Sro Sty 18, 2017 20:52
Bo się termostat nie otwiera.
Saaphyri - Czw Sty 19, 2017 19:27
A czy przy zaciętym termostacie płyn chłodniczy będzie wracał do zbiorniczka ?
______
Dobra, mam termostat, pisze, na obudowie 88 stopni rozumiem, że to temperatura jego pełnego otwarcia.
Jak znajdę chwilę czasu to coś pogrzebie przy autko, ale nie mam garażu i jest to dośc kłopotliwe ze względu na śnieg za oknem. Pozdrawiam i dam znać jak coś.
NoPE - Pią Sty 20, 2017 23:16
Saaphyri napisał/a: | dośc kłopotliwe ze względu na śnieg za oknem. |
-16°C w ubiegłą sobotę - ściągałem zwrotnicę i wymieniłem piastę z łożyskiem
-7°C w tygodniu demontaż zacisków do regeneracji (przy okazji) + demontaż kanapy (dla wygłuszenia tyłu auta) po h17 gdzie ciemno jak sam wiesz gdzie. Z pomocą Tiross Cree 9W na głowie. Też nie mam garażu.
Juto lepiej nie będzie, a wszystko z powrotem trzeba złożyć.
Moja rada to dobre buty i dłuższa koszulka lub bluza, by nie odsłaniać pleców, bo resztę ogrzejesz pracując.
Dasz radę
Saaphyri - Nie Sty 22, 2017 13:47
Dobra, aku słaby rozrusznik ledwo kręci, ładuje go dziś przez noc i jutro wracam do akcji ratunkowej rovra.
Sprawdzę iskrę. Jak odłączyć listwę wtryskową żeby zobaczyć czy paliwko tryska ?
sTERYD - Nie Sty 22, 2017 19:45
Wkręcić listwe z kolektora dolotowego i skierować wylotami w górę bez odłączenia kabli, ani węży.
seraph - Nie Sty 22, 2017 19:48
Fachowo to mogliby Ci gdzieś ciśnienie paliwa na listwie sprawdzić, bo nawet jeśli płynie, ale pompa słabo tłoczy, albo Ci regulator ciśnienia padł i paliwo sobie swobodnie płynie wokół silnika do baku to też wtryskiwacze nie podają, albo podają za mało.
Saaphyri - Nie Sty 22, 2017 20:44
Dobra posprawdzałem świece przeczyściłem styki, nagle odpalam auto - odpaliło, po 4 miesiącach także gitarka.
auto dalej sie gzeje w 10minut, mam już termostat więc go wymienie na dniach i dam znać.
|
|