|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214 Si] Brzęczenie silnika po wpadce z biegami
kwazi90 - Pią Lut 17, 2017 20:47 Temat postu: [214 Si] Brzęczenie silnika po wpadce z biegami Witam. Jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość.
Od kilku miesięcy jestem posiadaczem Roverka 214 Si 1.4 16 V
Mój problem wygląda następująco:
Gdy jechałem do pracy pod górkę, już dosyć rozpędzony niechcący zamiast "5" wrzuciłem "3" - szarpneło, zmieniłem szybko na 5 ale stracił moc i zgasł... Dodam, że auto nie było dosyć rozgrzane..
.
Po odpaleniu wszystko ok dojechałem do pracy. Wieczorem, gdy skończyłem pracę zauważyłem, że podczas odpalenia auta coś mi brzęczy przez kilkanaście sekund w silniku. Po ok. minucie, czasem nawet mniej - brzęczenie ustaje. Pojawia się zawsze po dłuższym postoju. Raz wydaje się że głośniej raz mniej.
Pojechałem do mechanika wszedł pod spód i stwierdził, że to brzęczy gdzieś jakby w misce olejowej. Do końca nie był jednak pewny miejsca...Dodam również, że pobrdzękiwało również tego samego dnia właśnie u mechnika mocno gazując i puszczając gaz. Teraz - 2 dni od tego zdarzenia nie zaobserwowałem tego zjawiska jadąc autem (tylko jak odpalę po przestoju na zimnym).
Niecały miesiąc temu wymieniałem olej w silniku. Przyznam się, że pożałowałem kasy i kupiłem coś najtańszego. 10w40 pół syntentyk.
Czy to może być wina oleju? A może coś się mogło urwać i wpadło do miski podczas tej niefortunnej zmiany biegu?
Mechanik nie był w stanie mi pomóc niestety...
Miał ktoś z Was drodzy forumowicze podobny przypadek?
Proszę o pomoc! Pozdrawiam
sebeks - Pią Lut 17, 2017 20:53
Jak mechanik obstawia coś w misce, to zrzucić i zobaczyć. Najmniej pociągnie po kieszeni. Do jakich obrotów poleciał po tym przepięciu na 3 bieg ?
kwazi90 - Pią Lut 17, 2017 21:15
Nie zdążyłem zauważyć nawet Kupię przy okazji lepszy olej i mi go wymieni
Ale mam jakieś złe przeczucia...
krzychuuu1992 - Sob Lut 18, 2017 06:19
Mam dokładnie identyczny objaw w tym przedziale obrotów - brzęczenie, jakby coś wpadało w rezeonans.
seraph - Sob Lut 18, 2017 06:31
Na 3 biegu to można nawet i 150 km/h pojechać, więc jeśli jechałeś mniej to taka redukcja (o ile nie strzeliłeś cudownie ze sprzęgła) nie powinna robić na sprawnym samochodzie wrażenia.
Jak i tak będziesz wymieniał olej to nie zaszkodzi sprawdzić co kryje miska olejowa i od razu sobie uszczelkę wymienisz. Gorzej jak dźwięk niesie się ze skrzyni biegów.
Markzo - Sob Lut 18, 2017 11:41
Pewnie szarpnęło motorem i podwójna rura w wydechu się oberwała i brzęczy okolice miski olejowej pasują do tego objawu idealnie jesli wbilbys 1dynke to pewnie byłoby ciekawiej, ale z 5 na 3 raczej będzie żył motór.
sebeks - Sob Lut 18, 2017 12:41
Myslę, że takie coś by zauważyli wchodząc pod auto, choć ja bym osobiście właził jeszcze raz i szukałbym tak długo, aż znalazłbym winnego brzęczenia
abuk888 - Nie Lut 19, 2017 00:32
a poza brzeczeniem nie zauwazyles jeszcze innych objawow? auto nie chodzi glosniej?
herobot - Pon Lut 20, 2017 08:32
A katalizator masz ? U mnie coś podobnego występuje i kat sie poprostu "posypał" i dlatego tak robi
Zigg - Pon Lut 20, 2017 09:47
Sprawdź te metalowe osłonki katalizatora, mocowania im rdzewieją i dzwonią - ja u siebie sciągnąłem je dwoma opaskami metalowymi i był spokój
|
|