|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) - [Freelander] Nie otwiera/nie zamyka zamka
robag - Nie Lut 19, 2017 16:37 Temat postu: [Freelander] Nie otwiera/nie zamyka zamka Cześć, mam taki problem:
Zamek od strony kierowcy (europejczyk) nie otwiera się i nie zamyka z pilota ani z przycisku w kabinie. Problem wystąpił nagle (zarówno zamykanie jak i otwieranie działało wcześniej). Pozostałe zamki działają poprawnie.
Przy zamykaniu samochodu kluczem wszystkie zamki zamykają się.
Ponadto przy otwieraniu z kluczyka otwiera się tylko zamek otwierany - ale tak już było wcześniej.
Co może być przyczyną? Czy zamki mają oddzielne przekaźniki?
Poprawiałem wtyczki przy CCU. Samego CCU nie ruszałem (może trzeba?).
W planach mam jeszcze poprawę wtyczki przy zamku.
pancerek - Nie Mar 19, 2017 07:57
Witam, mam ten sam problem. Rozebrałem zamek i okazało się za jest spalony jeden silniczek w zamku (siłownik) poleciał cały komutator ze szczotkami. Kupiłem gdzieś inny używany lecz problem jest taki sam, nie otwiera i nie zamyka z pilota drzwi kierowcy. Z kluczyka otwiera tylko drzwi kierowcy ale przypuszczam że tak mam być. Można się pobawić w naprawę takiego siłownika lub wymienić na sprawny. Rozebrać zamek to nie lada sztuka, trzeba uważać na zatrzaski bo pękają a później lipa. Gdzieś widziałem na forum jak to zrobić krok po kroku. Pozdrawiam.
|
|