Zobacz temat - [Polonez 1.6 16v 111km] Kilka pytań o rozrząd

Forum Klubu ROVERki.pl

Inne (np. Polonez 1.4, MG Maestro, Rover SD1 itp.) - [Polonez 1.6 16v 111km] Kilka pytań o rozrząd

goorsky - Pią Mar 17, 2017 12:52
Temat postu: [Polonez 1.6 16v 111km] Kilka pytań o rozrząd
Witam, jestem po zakupie silnika 1.6 16v do Poldorovera i mam z tym kilka pytań związanych.

1. W tym 1.6 jest autonapinacz i szerszy pasek 145 zębów. Nie wiem jaki jest rok produkcji tego silnika, zaznaczyłem przy zakładaniu tematu rok produkcji 1996 bo to rok produkcji Poldorovera. Czy mogę zastosować pasek 143 zęby i ręczny napinacz? Zakupiłem właśnie kiedyś taki pasek 143 zęby i napinacz ręczny z myślą o wymianie w 1.4 ale plany co do silnika się zmieniły. Czy koło zębate przy wale korbowym też muszę wymienić na jakieś węższe? Koło pasowe będę zakładał ze starego 1.4.

2. Porozbierałem trochę rozrząd i się chwilowo zgubiłem, pełen obrót wału to pół obrotu wałków, a dwa obroty wału to 360 st obrotu wałków. I teraz problem, skąd wiedzieć, czy obrócić wał o 360 stopni czy o 720 stopni żeby dobrze ustawić wałki? Czy ma to znaczenie? Nie chodzi o znaki, tylko o samo ustawienie wału korbowego względem wałków rozrządu.

Markzo - Pią Mar 17, 2017 16:45

Ad.2 Po prostu ustawiasz dolne koło na znak (widać po zdjęciu koła pasowego, 2 kropeczki i kreska na obudowie) a wałki na ich znaki, po kłopocie.
goorsky - Pią Mar 17, 2017 19:02

Ok, czyli tak jak myślałem, a czy wiesz coś może na temat tych zamienności zestawów rozrządu?