Zobacz temat - [R45] Jak się nazywa ta część - zdjęcie

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Jak się nazywa ta część - zdjęcie

Rov45 - Sob Mar 25, 2017 14:13
Temat postu: [R45] Jak się nazywa ta część - zdjęcie
Cześć, mam pytanko co to jest za część oznaczona na zdjęciu i czy to normalne, że słychać z stamtąd taki dziwny "klekot" po uruchomieniu silnika?
Kunce - Sob Mar 25, 2017 15:55

Ta puszka to pochłaniacz oparów paliwa i on tak klekocze/klika podczas pracy silnika, a dokładnie to klekocze elektrozawór na pochłaniaczu.
Rov45 - Nie Mar 26, 2017 07:44

Czyli nie ma się czym przejmować, dzięki... po prostu wydaje mi się, że wcześniej nie wydawał takich głośnych odgłosów ;)
IROLA - Pon Mar 27, 2017 09:42

Pochłaniacz jest zawieszony z boku na takiej gumie - jeżeli głośno stuka (gdy słychać w kabinie) to podciąg go do góry.
Rov45 - Wto Mar 28, 2017 11:01

Patrząc na silnik jest faktycznie zamocowany po prawej stronie, próbowałem go podciągnąć, ale ani drgnie, także sam raczej też nie opadł niżej.
IROLA - Wto Mar 28, 2017 14:42

W 1,4 jest jakby wsunięty (cały pochłaniacz) na takiej gumie. Można nim ruszać i gdy u mnie był za nisko wystarczyło podsunąć go wyżej (ok. 3 mm) i już nie stukał o "podłoże".

"Podłoże" - to chodziło o mocowanie silnika (czy łapy silnika) teraz nie pamiętam (muszę zobaczyć) i u mnie na wolnych obrotach delikatnie o nie uderzał. Co ciekawe bardziej było to słychać w kabinie - przenosiło drgania/uderzenia po ramie/karoserii.

Rov45 - Wto Mar 28, 2017 17:54

Znaczy się.. ja nie wiem czy on jest za nisko, ale chyba nie stuka o podłoże podczas jazdy po nierównościach