Zobacz temat - [R 45] olej na MAX, czy jest się czym przejmować?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R 45] olej na MAX, czy jest się czym przejmować?

pawlovsky - Nie Kwi 09, 2017 15:12
Temat postu: [R 45] olej na MAX, czy jest się czym przejmować?
Cześć! Wczoraj chciałem uzupełnić poziom oleju silnikowego gdyż był poniżej połowy skali. Dolałem raz, odczekałem, wyszło 3/4. Stwierdziłem, że doleję jeszcze odrobinę, odczekałem i patrzę równo z linią MAX, wszystkie "iksy" zakryte. Znajomy nastraszył mnie że tak absolutnie nie wolno i że źle dla silnika, że mi zachlapie silnik i wgl będzie dramat.
Wydaje mi się, że jeśli producent przewidział taką skalę to tyle oleju może być ale co wy uważacie?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za wasze uwagi.

feldbahn75 - Nie Kwi 09, 2017 15:48

Poziom oleju powinien być pomiędzy minimum na miarce a maksimum. Powyżej maksimum lub poniżej minimum jest złe dla silnika. Najlepiej, jak poziom utrzymywany jest w połowie skali, miedzy minimum a maksimum. Jezeli poziom u Ciebie jest równo na linii maksimum, nic się nie stanie silnikowi. Pomiędzy poziomem maksimum a minimum na miarce jest 1 litr różnicy (większość silników tak ma).
pawlovsky - Czw Kwi 13, 2017 14:17

Dzięki za to co napisałeś. Sprawdziłem jeszcze raz i było lekko powyżej max. Dla świętego spokoju odlałem przez bagnet strzykawką i wężykiem 300 ml i mam teraz 3/4 skali. :)
NoPE - Sob Kwi 15, 2017 00:16

pawlovsky napisał/a:
Znajomy nastraszył mnie że tak absolutnie nie wolno i że źle dla silnika, że mi zachlapie silnik i wgl będzie dramat.

Pewnie to szanowany mechanik samochodowy w okolicy.
pawlovsky napisał/a:
Wydaje mi się, że jeśli producent przewidział taką skalę to tyle oleju może być ?

Jednak zdrowy rozsądek przemówił do rozumu ale
pawlovsky napisał/a:
co wy uważacie

i znów niepewność przez mocno zakorzeniony stereotyp.