Zobacz temat - [R75] Soczewki na H7 z UK. Czy przeróbka ma sens?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Soczewki na H7 z UK. Czy przeróbka ma sens?

Arczibald - Nie Kwi 09, 2017 16:19
Temat postu: [R75] Soczewki na H7 z UK. Czy przeróbka ma sens?
Witam tym razem w temacie lamp przednich.
Przeczytałem wszystkie chyba tematy o lampach i ich angielskich wersjach.
Pytam bo mam okazję zamienić swoje wysłużone na soczewki, z dopłatą oczywiście, ale z anglika.
Co o tym myślicie? Jakie macie doświadczenia a dokładnie czy rzeczywiście wystarczy jakiś dzyndzel przestawić czy trzeba większej ingerencji?
Czy ktoś z Was dotykał tematu, dosłownie?

0L0 - Nie Kwi 09, 2017 17:42

Jeżeli chcesz mieć w pełni funkcjonalne światła asymetryczne to trzeba ciąć przesłonę, ale po przeczytaniu wszystkich tematów o lampach od anglika powinieneś już to wiedzieć.
Arczibald - Nie Kwi 09, 2017 17:52

Dzięki za info. Tak czytałem o tym jak i kilku innych sposobach... Stąd było moje pytanie i watpliwości. Znalazłem też rysunek z przestawianiem jakiegoś cypla i miałem nadzieję, że parę ruchów i mam Europę :wink:
prebenny - Nie Kwi 09, 2017 19:27

A po co wymieniać swoje soczewki?

Od tego są warsztaty regenerujące lampy. Jedyne co wyklucza to pęknięty klosz - wszystko inne idzie bez problemu zrobić.

christopher7 - Nie Kwi 09, 2017 19:30

Arczibald, Moim zdaniem w soczewkach R75 znacznie zyskuje na wyglądzie przy zachowaniu klasycznego wyglądu. Warto szukać mimo wszystko europejskiej wersji. Jak nie znajdziesz i lubisz trochę podłubać to pozostanie ci z anglika ale jak wspomniał 0L0, bez rozbierania lampy i cięcia przesłony się niestety nie obędzie :cry:
Arczibald - Nie Kwi 09, 2017 19:44

I to rozwiązuje mój problem bo dłubanie i rzeźbienie przy lampach odpada.
Zwłaszcza, że miał to byc deal zamiany.
Będę szukał i czekał aż trafi się europejski komplet.
Podziękował koledzy :)

sknerko - Nie Kwi 09, 2017 19:57

zamień lampy, wyślij do nich http://www.tmcmc.pl i masz przerobione i zregenerowane profesjonalnie, ja tam dawałem 3 komplety lamp, dwa angielskie do przeróbki i jeden europa do regeneracji, wszystkie jeżdżą do dziś bez kłopotów (tyle że to był ksenon)
Arczibald - Nie Kwi 09, 2017 20:01

Ale wtedy auto będę miał bez lamp. Jednak dzieki za pomysł i namiar. Kupię angliki zamiast zamieniać się i wyślę. Tak bedzie najprościej. Thx :)

[ Dodano: Nie Kwi 09, 2017 21:01 ]
A może ktoś ma takie soczewki sprzedać?

longer86 - Nie Kwi 09, 2017 22:37

Krótko i na temat
http://pokazywarka.pl/soczewkinaeu/

Mam od ponad roku sam robiłem. Przegląd bez problemu a koszt byl smiesznie niski.

wellman - Nie Kwi 09, 2017 22:58

Tak jak longer86, też przerabiałem angielskie soczewki na EU, po zabiegu pojechałem na stację diagnostyczną, żeby ustawić wysokość i sprawdzić czy świeci ok. Nawet nie zauważyli, że coś było modyfikowane. :-) Jeżdżę tak od 14 m-cy.

Gdybyś jednak nie chciał dłubać przy tym to zawsze możesz kupić całe soczewki EU (bodajże Hella Classic pasowały) i tylko wymienić w lampach... albo, jeśli w ogóle nie chcesz tego dotykać to wyślij tam gdzie sugerował sknerko. :-)

Arczibald - Pon Kwi 10, 2017 08:01

Panowie, fajnie że odezwaliscie się. Najcenniejsze są opinie ludzi, którzy sami przeszli przez proces przeróbki.
longer86 jeśli podejmę się przeróbki we własnym zakresie to skorzystam z rad jakie mi dałeś w postaci fotek krok po kroku.
Jesli nie to wyśle do wspomnianej firmy i niech zrobią jak ma być.
wellman przerabiałeś soczewkowe na h7 czy ksenony? Nie wiem czy jak zacząłbym dłubać to nie uszkodzę silniczków samopoziomowania.

Po wszystkich podpowiedziach szukam soczewek UK :)
Zamiana odpada bo zostałbym bez auta na jakiś czas :(

wellman - Pon Kwi 10, 2017 08:18

Arczibald, przerabiałem soczewki h7, ale zdaje się, że ksenony niewiele się różnią. Soczewka jest w zasadzie ta sama, tylko zamiast mocowania h7 ma d2s.

Silniczków nie uszkodzisz, bo ich nawet specjalnie nie ruszasz, zostają w czarnej obudowie reflektora. Najbardziej trzeba uważać przy zdejmowaniu odbłyśnika i w żadnym razie nie używać przy tym siły. Poza tym nie ma w procesie samodzielnej "konwersji" żadnych trudności. :-)

Arczibald - Pon Kwi 10, 2017 08:24

OK ;)
Szukam więc z UK :) na drugi komplet. Będę mógł spokojnie do tematu podejść.

prebenny - Pon Kwi 10, 2017 11:43

wellman + pod żadnym pozorem nie dotykać odbłyśnika paluchami ;)
longer86 - Pon Kwi 10, 2017 11:59

Odblysnik wychodzi po przekręceniu mocowania o 90 stopni.
Arczibald - Pon Kwi 10, 2017 15:45

OK. Jak już będę miał w rękach to zapewne narodzi się kilka pytań. Chyba, że proces okaże się banalny... Oby ;)

[ Dodano: Pon Kwi 10, 2017 16:45 ]
Sprawy toczą się dość dynamicznie. Człowiek, z ktorym miałem się zamieniać na lampy przekonuje mnie, że wystarczy obciąć z kołnierza żarówki dzyndzel i ustawić ją pod kątem jaki chcemy osiągnąć. I mozna jeździć. A pózniej na spokojnie sobie przerobić w weekend któryś.
Hmm... co o tym myślicie?
Kwotowo wyglada to tak, że ja mu daję swoje, on mi soczewki i moja dopłata 400zl. ?? ?

prebenny - Pon Kwi 10, 2017 16:29

Jak koleś chce tak mirkować to ja bym u niego już nic nie kupił, bo nie wiadomo co już zrobił.

A jak chcesz 400 dopłacać oddając swoje soczewki to podpytaj AdaskoC za ile on sprzedaje, bo wyjdzie pewnie niewiele drożej.

Arczibald - Pon Kwi 10, 2017 16:49

Też tak myślałem. Facet ponoć nie jednego Anglika przerobił ale sposob na przeróbkę lamp zna tylko taki gimnazjalny. Czyli jak? Robić deal z facetem i przerabiać wg instrukcji z forum? Czy jednak za te pieniądzę nie bawić się w mało opłacalny interes?
prebenny - Pon Kwi 10, 2017 17:08

Ja bym się nie bawił.

Odesłałbym swoje lampy do regeneracji choćby kosztem unieruchomienia samochodu na 2 dni (jeżeli tak jak wspomniałem nie są popękane klosze). Wtedy masz praktycznie nowe lampy.

AdaskoC - Pon Kwi 10, 2017 18:08

Twoje lampy EU są warte ok 500zł, plus 400 za soczewki to ok 900zl Ci wychodzi za soczewki UK.
Za 800 kupisz EU lub przerobione już na EU.

Arczibald - Pon Kwi 10, 2017 18:55

AdaskoC nie masz w ludzkiej cenie jakiegoś kompletu?
longer86 - Pon Kwi 10, 2017 23:30

Powiem tak, soczewki uk zdobyłem fakt ze okazyjnie ale kpl za 150 zł. Swoje zwykle stare lampy sprzedałem za 350. A gość który chce wymiany z doplatą 400 to chyba z drzewa spadł.