|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [MG/r75]Czyszcenie/Naprawa popychaczy Hydraulicznych
batyrhan - Pią Kwi 21, 2017 13:25 Temat postu: [MG/r75]Czyszcenie/Naprawa popychaczy Hydraulicznych Witam,
Panowie z racji iż czasami się w moim silniku pojawia dziwne klekotanie szklanek czas na czyszczenie...
Po rozebraniu i oczyszceniu nadszedł czas na poskładanie wszystkiego,
i tu moje pytanie,
jak poskładać popychacze???
Na sucho??( po odpaleniu sam się odpowietrzy i zaleje nowym olejem???)
Czy zalać olejem przy składaniu, tak prubowałęm tylko jak zalałem olejem i odpowieczyłem ( te dwie części ze spreżynką i zaworkiem) to miałem problem z osadzeniem ich w szklance, tłoczek zbyt wystaje a olej nie jest aż tak ściśliwy...
Proszę o wasze opinie.
Dziękuje
columbus73 - Sob Kwi 22, 2017 21:49
Nowe popychacze wypełnione są w 1/3 " pojemnosci " Wiec po wyczyszczeniu spróbuj taka ilością oleju je napełnić . Jeśli dobrze je wyczyściłeś to na pewno same się dopełnią i odpowietrzą przy wyższych obrotach . Na pewno nie składaj ich na sucho.
dawidd - Nie Kwi 23, 2017 05:27
składasz na olej, po zlozeniu silnika pokręć przez klucz walem, tak zeby one sie dobrze względem zaworów ulozyly i zebys np po odpaleniu nie miał niedomkniętych zaworow
batyrhan - Nie Kwi 23, 2017 21:45
dawidd napisał/a: | składasz na olej, po zlozeniu silnika pokręć przez klucz walem, tak zeby one sie dobrze względem zaworów ulozyly i zebys np po odpaleniu nie miał niedomkniętych zaworow |
Właśnie poskładałem z olejem i mam problem bo po odpowietrzeniu nie można go na tyle zcisnąć aby wkładając do szklanki seger zaskoczył. a jak zaleje mniej oleju to sprężynak odpycha tłoczek i zasysa powietrze i stąd moje pytanie czy można poskładać z mniejszą ilością oleju i zapowietrzony tłoczek???? tak wchodzi elegancko tylko czy się sam w silniku odpowieczy????
sTERYD - Nie Kwi 23, 2017 22:13
Zamocz tylko popychacz w oleju i scisnij go na maxa. Poklepie 15 minut i się napełni, a tak, to sie uszarpiesz z wałkami i przy odrobinie szczęścia na dziendobry pogniesz zawory.
Nowe popychacze są napełniane ale jakimś megarzadkim czymś, żeby sie dało scisnac przy zakładaniu wałków.
batyrhan - Pon Kwi 24, 2017 09:44
sTERYD napisał/a: | Zamocz tylko popychacz w oleju i scisnij go na maxa. Poklepie 15 minut i się napełni, a tak, to sie uszarpiesz z wałkami i przy odrobinie szczęścia na dziendobry pogniesz zawory.
Nowe popychacze są napełniane ale jakimś megarzadkim czymś, żeby sie dało scisnac przy zakładaniu wałków. |
Czyli mam je tylko przesmarować olejem żeby na sucho nie pracowały ale nie zalewać do środka oleju????
z tymi wałkami to fakt raczej by nie weszły przy otwartych na maxa popychaczach
sTERYD - Pon Kwi 24, 2017 10:39
tak.
batyrhan - Pon Kwi 24, 2017 10:52
Wielkie dzięki.
|
|