Zobacz temat - [620Si] problem z odpalaniem po dłuższym postoju.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [620Si] problem z odpalaniem po dłuższym postoju.

Rudzik - Pon Paź 09, 2017 16:06
Temat postu: [620Si] problem z odpalaniem po dłuższym postoju.
Problem występuje od dłuższego czasu. Po długim postoju, kilka dni i dłużej, kręci ale nie może odpalić. Czasem zagdaka ale nie odpala. Dopiero po długim kręceniu odpala i na początku strasznie nim rzuca i silnik chodzi jakby nie na wszystkich garach. Po chwili rozgrzania i delikatnym przygazowaniu chodzi normalnie. Jednak przy mocnym przyśpieszaniu i obciążeniu rzuca nim i nie jedzie. Dopiero jak się dobrze go rozgrzeje i przegazuje jest wszystko OK.
Jeżeli auto jeździ codziennie problemu nie ma.
Im dłużej stoi tym trudniej odpala.
Świece i kable wymieniłem - nie pomogło.
Co to może być? Pomóżcie :|

tomii620si - Wto Paź 10, 2017 14:39

Aparat zapłonowy sprawdź wraz z cewką w nim :)

Zawory sprawdz i wyreguluj ;)

Rudzik - Wto Paź 10, 2017 17:08

Dzięki za odzew.
Nie wpadłem na to że to mogą być zawory. Rzeczywiście dawno nie były regulowane. Sprawdzę je.
Jak sprawdzić czy aparat zapłonowy jest dobry?

tomii620si - Wto Paź 10, 2017 17:18

Aparat - lampa stroboskopowa :) Patent bardzo prosty ale bez niej - jedz do mechanika i Ci to za 20 zł sprawdzi :)
No i ewentualnie otworzyć i zobaczyć kopułke aparatu - może ona jest juz zużyta/zaśniedziała lub palec zapłonowy :)

Bardziej od aparatu zastanawia mnie stan cewki w aparacie - a to sprwadzisz najszybciej ajk znajdziesz sobie aparat na podmianke :) Podmień i sprawdz czy objawy ustąpiły.. Jesli tak to po prostu kup sobie ten aparat :P

Rudzik - Wto Paź 24, 2017 19:38

Wymieniłem aparat zapłonowy i wszystko gra:)
tomii620si - Wto Paź 24, 2017 19:45

na 99% cewka w aparacie padła ;)

Pozdrawiam