|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25 2.0 iDT 2000 101km] Uszkodzone koło pasowe.
Gawron__ - Pią Lis 24, 2017 13:44 Temat postu: [R25 2.0 iDT 2000 101km] Uszkodzone koło pasowe. Czołem Waszmości! Otóż, jestem szczęśliwym posiadaczem Rovera 25 zasilanego potężną, nieco ponad stukonną, dwulitrową jednostką diesla. Mam mały kłopot - otóż w trakcie jazdy spadł pasek wielorowkowy alternatora. Przyczyna jest dość prosta - łożyska jednego z kół pasowych rozleciały się jak motyle po łące. Co dość istotne - silnik jest w stanie odpalić i pracuje równo. Nie jest to koło wału, ani alternatora, nie jest to też napinacz. Chodzi konkretnie o to koło, które znajduje się nieco od spodu, w przedniej części silnika. Czcigodni forumowicze - wiecie gdzie można znaleźć samo koło razem z łożyskiem? Postaram się podrzucić zdjęcia. Z góry dziękuję za pomoc.
Remigiusz - Pią Lis 24, 2017 15:05
Jest to napinacz gdzie odpadło tobie łożysko. Napinacz kończy juz tez swój żywioł
Rolke można kupić od opla na allegro tego pełno
Dodam ze sama rolka załatwi sprawę ale Napinacz się odezwie za jakiś czas
Temat juz był na forum dobrze opisany. Poszukaj.
Gawron__ - Pią Lis 24, 2017 15:27
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Powiem szczerze, że nie jestem do końca pewien czy to napinacz. Jasne, wymienie go również przy tej okazji, ale chyba kłopot jest gdzie indziej.
Probowałem zrobić zdjęcia, ale niestety niewiele z nich wynikało, więc - posłużę się grafiką z internetu!
Czerwona strzałka wskazuje problematyczne koło.
https://zapodaj.net/636140337d753.jpg.html
Remigiusz - Pią Lis 24, 2017 15:35
Jeżeli nie masz klimy, co dziwne, jest to rolka zastępcza klimy. Normalnie tam kompresor klimatyzacja jest.
Gawron__ - Pią Lis 24, 2017 15:43
Rzecz w tym, że właśnie nie mam klimy nawet na panelu nie ma jej włącznika..
Ale dziękuję bardzo za identyfikację kłopotu, będę szukał dalej.
|
|