Zobacz temat - [214 Si] Licznik - schemat

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214 Si] Licznik - schemat

markru609 - Pon Mar 19, 2018 13:11
Temat postu: [214 Si] Licznik - schemat
Witam, nie działa mi wskaźnik temperatury i chciałbym sprawdzić czy licznik jest ok, ale nie wiem które piny w liczniku za to odpowiadają, bo nie mogę znaleźć schematu licznika. Dodam, że czujnik temperatury sprawdzałem i jest ok, więc obstawiam, że problem leży po stronie licznika. Z góry dzięki za pomoc
seraph - Pon Mar 19, 2018 14:24

Zewrzyj styki we wtyczce od czujnika. Wskazówka powinna poszybować w górę, a mało prawdopodobne, że gdzieś wiązka padła. No chyba, że w ogóle nie ma napięcia na czujniku.
A właściwy czujnik sprawdzałeś?

markru609 - Pon Mar 19, 2018 15:15

Zwierałem już i ani drgnie i jest napięcie na czujniku. Dlatego myślałem, że może styki w kostce przy liczniku nie łączą, ale gdybym wiedział który pin odpowiada za wskazówkę temperatury to byłoby mi łatwiej sprawdzić
nanab - Pon Mar 19, 2018 17:33

Zwierałeś do masy silnika, budy czy obudowy termostatu? Jak wskazówka nie wystrzeli w szybę po zetknięciu kabla do budy, to albo masz uszkodzoną instalację, albo zegary, albo jakiś dziwny problem z masą.
seraph - Pon Mar 19, 2018 18:09

I takie pytanie kontrolne bez podtekstów: o którym czujniku rozmawiamy? Z doświadczenia wiem, że wszystko trzeba uzgodnić :P
markru609 - Pon Mar 19, 2018 18:17

Zwierałem do budy. Czujnik skierowany do dołu, poniżej czujnika do ECU
nanab - Pon Mar 19, 2018 21:38

Sprawdź miernikiem połączenia wszystkich mas, dla pewności, one lubią się sypać w tym samochodzie :) Schematy są chyba w rave, chociaż imho prędzej będzie od razu zdjąć zegary(6 wkrętów i 5minut roboty), a potem po ścieżkach zobaczyć do którego pinu idzie ścieżka od wskaźnika, od razu będziesz miał zegary zdjęte żeby się im przyjrzeć i dostęp do kostki żeby sprawdzić miernikiem ciągłość przewodu.