Zobacz temat - [45 2.0D 2004] automatyczna klimat -cały czas grzeje na ful

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [45 2.0D 2004] automatyczna klimat -cały czas grzeje na ful

piotras88 - Wto Maj 22, 2018 16:43
Temat postu: [45 2.0D 2004] automatyczna klimat -cały czas grzeje na ful
Cześć! Moja dziewczyna od jakiegoś czasu należy do posiadaczy Rovera 45. Wokół wszelkich atrakcji związanym z tym autem (np. immobilizer/alarm) obecnie najbardziej dokuczliwą rzeczą jest klima.

Klima, niezależnie od ustawień (auto, ręczne, minimalne, maksymalne), grzeje na full. Przy obecnej pogodzie po 15 minutach jazdy w samochodzie jest sauna. Na pewno ma to też wpływ na spalenie.
Pytanie - co z tym zrobić?
Obstawiam oczywiście czujnik temp. zewnętrznej, jednak - gdzie go szukać? Niestety, zegar nie działa, nie widzę też nigdzie temp. zewnętrznej....
Na szybko, doraźnie jak to w ogóle wyłączyć (np. które bezpieczniki powyciągać?)

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc, szczególnie że prawdopodobnie w piątek będę musiał tym autem zrobić 250 km ;)

iktorn73 - Sro Maj 23, 2018 09:02

Prawdopodobnie rzeczywiście to czujnik temperatury zew. Znajduje się z lewej strony zderzaka,od strony kierowcy,jest do niego przyczepiony. Koło halogenu. Taka nieduża "pestka" z przewodem. Ewentualnie coś zepsuło się w samym mechanizmie zamykania zaworu,ale niestety nie wiem jak to jest zbudowane w klimatroniku,jeszcze mi się nie zepsuł :) .
piotras88 - Czw Maj 24, 2018 19:27

Faktycznie jest tam jeden rozczepiony niebiesko-czerwonym kabel (anglik - czyli po stronie pasażera), trochę ciężko się dostać, ale opanujemy i zobaczymy czy nie wybuchnie :)

[ Dodano: Czw Maj 24, 2018 20:27 ]
A panie, lipa. Nie mogę dojść od czego jest wypięty kabel.
Wyjął dwa bezpieczniki ze skrzynki pod maską oznaczone wiatrakiem (bez chłodnicy), zobaczymy co będą za cuda. Chyba nie będzie cudów z przegrzaniem się silnika...

wooy11 - Pon Cze 25, 2018 13:43

W automatycznej klimie, na wyświetlaczy pojawia sie migające E4 jeżeli jest uszkodzony, bądz nie ma czujnika temp zewnętrznej ( ten w zderzaku )
Jeżeli dobrze pamietam to chyba klima dziala poprawnie bez tego czujnika ;) pewny nie jestem bo jak kupilem swojego to nie bylo czujnika a chyba wszystko działało ok wiec może cos sie zacięło w układzie sterowania zaworem regulującym dopływ płynu chłodzącego do nagrzewnicy, coś tam jest cały czas otwarte.

iktorn73 - Pon Cze 25, 2018 16:13

Niestety bez czujnika raczej nie działa :) , jak urwałem swój to nie działało :) .
wooy11 - Pon Cze 25, 2018 19:26

Pamietam że bardzo szybko zamontowałem czujnik wiec możliwe ze nie zdazyłem zauważyć że jest cos nie tak ;) .... po założeniu czujnika na wyświetlaczu pojawiła sie jakaś kosmiczna temperatura i niestety nie pamietam czy była z "minusem" czy dodatnia w każdym bądz razie szybko zaczęła zmierzać do temperatury normalnej-właściwej.....jezel bez tego czujnika informacja do sterownika idzie ze jest temperatura na minusie to normalne że bedzie chciała grzać jak wściekła, przy recznym sterowaniu i ustawianiu temperatury pewnie też ;)