|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Spadek ciśnienia na listwie wtryskowej
Maestro - Sro Maj 30, 2018 09:53 Temat postu: [R75] Spadek ciśnienia na listwie wtryskowej Witam. Mam następujący problem z moim rowerkiem. Podpinalem pod komputer i wyszło ze jest spadek ciśnienia na listwie wtryskowej. Kojarzycie mniej więcej gdzie szukać problemu? Wymieniałem wczoraj również czujnik położenia walka. Samochód jest straszny muł na jedynce i dwójce mam uczucie jakby ktoś mnie pchał nie wiem czy to to. Bo Mechanicy narzucają mi wymianę sprzęgła bez podniesienia samochodu i diagnozy.
Od razu mam problem z gazowaniem i popuszczaniem gazu. Auto strasznie szarpie i jest to odczuwalne na silniku jakby leciał w przód i tył.
Dzięki.
marcin.misek - Sro Maj 30, 2018 11:08
Maestro napisał/a: | Podpinalem pod komputer i wyszło ze jest spadek ciśnienia na listwie wtryskowej. |
Jaki komputer i jaki błąd pokazał.
Maestro napisał/a: | Wymieniałem wczoraj również czujnik położenia walka. |
Możliwe że zuepłnie niepotrzebnie.
Mając na uwadze ze błąd dotyczy ciśnienia to - zacznij od pomiarów ciśnienia. Niskiego ciśnienia, wysokiego - podaj jakie są konkretne wartości.
dukat11 - Sro Maj 30, 2018 13:34
Maestro, miałem problem z utrzymaniem ciśnienia i odpalaniem na ciepłym silniku jak wtryskiwacz lał w przelew.
Maestro - Sro Maj 30, 2018 14:11
Tzn. Nie ja podpinalem tylko chłopak z warsztatu i wykazało mu trzy błędy.
1. Jedna świeca paliła,
2. Czujnik położenia walka rozrzadu,
3. Spadek ciśnienia na listwie wtryskowej.
@edit
Czemu auto jakby nie nabiera mocy podczas ruszania i tylko wyje (na 1 i 2). I to szarpanie mnie nie pokoi... Mogą być poduszki wydumane od silnika ?
Dzięki.
marcin.misek - Sro Maj 30, 2018 21:45
Maestro napisał/a: | 1. Jedna świeca paliła, |
świeca palił .. to benzyna czy diesel ? jeśli benzyna - brak prądu zapewne, jeśli diesel - to nie ma tam takiego błędu, a nawet jeśli byłby od świec żarowych to mają znikomy wpływ na odpalanie samochodu.
Maestro napisał/a: | Czemu auto jakby nie nabiera mocy podczas ruszania i tylko wyje (na 1 i 2) |
Nabierać to może obrotów albo prędkości ale nie mocy...
Ale jeśli to powiązać ze spadkiem ciśnienia na listwie, to być może brak odpowiedniego ciśnienia - podaj wartości ciśnienia na listwie podczas tego manewru, jak również ciśnienie paliwa na pompie progowej.
Maestro napisał/a: | . I to szarpanie mnie nie pokoi... Mogą być poduszki wydumane od silnika ? | To sprawdź poduszki - ale jeśli rzuca silnikiem jak Sebixa po mefedronie to możliwe że poduszki są do wymiany, zapewne ósemka.
0L0 - Czw Maj 31, 2018 09:08
Sprawdź czy po zaciśnięciu wężyka zwrotnego paliwa będzie jakakolwiek poprawa.
Wężyk jest przymocowany do obudowy akumulatora, między filtrem a pompą paliwa. Jest na nim taki charakterystyczny zaworek:
Maestro - Czw Cze 21, 2018 07:15
0L0 napisał/a: | Sprawdź czy po zaciśnięciu wężyka zwrotnego paliwa będzie jakakolwiek poprawa.
Wężyk jest przymocowany do obudowy akumulatora, między filtrem a pompą paliwa. Jest na nim taki charakterystyczny zaworek:
Obrazek |
Pytanie ten wężyk to górny, boczny czy dolny?
Sorry ale się nie znam xD
0L0 - Czw Cze 21, 2018 07:29
Jest tylko jeden wężyk z takim zaworkiem z boku akumulatora.
MaReK - Czw Cze 21, 2018 12:42
Bez podstawowej diagnostyki komputerowej to wróżenie z fusów. Należy sprawdzić to o czym napisał marcin.misek. Ciśnienie wstępne po włączeniu zapłonu. Po uruchomieniu zaczekać aż silnik osiągnie tempertaturę roboczą i sprawdzić parametry przepływomierza, jak zachowuje się ciśnienie wstępne oraz ciśnienie na listwie CR podczas dodawania gazu, korekcje wtryskiwaczy. Od jakiegoś czasu, każdy użytkownik R75/ZT zwłaszcza w dieslu może za pomocą programu TOAF oraz interfejsu za 40-50 zł zrobić samodzielnie diagnostykę.
Jednak z opisywanych przez Ciebie objawów również zasugerowałbym przyjrzenie się układowi sprzęgła oraz pracy skrzyni a przy okazji jaki jest stan poduszek pod silnikiem. Jeśli auto wchodzi na obroty a nie przyspiesza to ewidentnie jest coś nie tak. Może się okazać że masz do wymiany komplet sprzęgła oraz koło dwumasowe.
Napisz skąd jesteś?
Maestro - Czw Cze 28, 2018 15:04
Sprzeglo na pewno jest do wymiany i to sam już zauważyłem, ale czy od razu dwumasa? Takie oprogramowanie toaf jest darmowe? A ten interfejs gdzie szukać?
@ z dolnegoslaska
|
|