Zobacz temat - [Freelander] Brak mocy, błąd 1206

Forum Klubu ROVERki.pl

Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) - [Freelander] Brak mocy, błąd 1206

ReX - Pon Cze 25, 2018 18:32
Temat postu: [Freelander] Brak mocy, błąd 1206
Witam, mam pewien problem od niedawna z moim Freelanderem z silnikiem bmw 112 koni. Mianowicie podczas dłuższej podróży zaświeciła się kontrolka z check'iem i wykrzyknikiem po diagnozie widnieje ciągle błąd 1206 o zbyt niskim ciśnieniu zasilania. Nagle auto straciło moc i nie reagowało nawet na maksymalnie wciśnięty pedał gazu. Podczas postoju zwróciłem uwagę na głośną pracę pompki paliwa w nadkolu która powinna się po 30-40 sekundach wyłączyć a ona ciągle pracuje. Wymieniłem pompkę paliwa wraz z filtrem a problem nie ustąpił a nawet się powiększył. Auto samo gasło po kilkunastu metrach, nie reagowało na nic. Na innych forach wyczytałem, że mogła być to wina czujnika ciśnienia w listwie wtryskowej oraz zawór regulujący ciśnienie. Wymieniłem obydwie rzecz i problem delikatnie ustąpił tzn. auto się zbiera do 2.8-3 tysięcy obrotów i potem czuć jakby się dławiło i mimowolnie spadają obroty wraz z zapaleniem check'u. egr został wyczyszczony wraz z kolektorem, cały układ paliwowy nie jest zapowietrzony.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co by to mogło być i co mu dolega?