|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 75, MG ZT - [75] Pali sie kontrolka trakcji
maras62 - Pią Mar 08, 2019 09:02 Temat postu: [75] Pali sie kontrolka trakcji Witam.
Wymienilem licznik na dzialajacy z powodu zawieszonej wskazówki predkosciomierza.
Ten drugi licznik dziala ok tylko denerwuje mnie palaca sie caly czas kontrolka trakcji.
W tym starym liczniku nie zapalała sie
Jak usunac ten błąd?
Proszę o porady
SeniorA - Pią Mar 08, 2019 10:21
maras62 napisał/a: | palaca sie caly czas kontrolka trakcji. | uściślij co to znaczy , czy świeci też podczas postoju auta ? , czy jak jest ręcznie włączony ?. Może TC jest ręcznie przyciskiem wyłączony i dlatego świeci. Sprawdziłbym też stary licznik czy była w nim kontrolka bo może ktoś ją unieszkodliwił mając uszkodzony układ TC . Nic nie piszesz czy w poprzednim liczniku kontrolka działała prawidłowo .
maras62 - Pią Mar 08, 2019 11:01
W tym aucie nie mam w ogóle kontroli trakcji
W starym liczniku nic takiego nie było
Kontrolka pali sie cały czas jak właczę silnik
marcin.misek - Pią Mar 08, 2019 13:16
Zmień kodowanie licznika. Usuń w nim opcję kontroli trakcji. Użyj TOAF'a
maras62 - Sob Mar 09, 2019 01:12
Problem rozwiązany.
Uzylem TOAF i nie ma już tej świecącej kontrolki.
Nawiasem mówiąc rewelacyjny program.
Dziekuję wszystkim za wsparcie
Pozdrawiam
MaReK - Sob Mar 09, 2019 08:40
i tak masz farta, bo w Twoim roczniku na wyświetlaczu kilometrów dziennych nie pojawia się po tej operacji ERR zamiast faktycznego kilometrażu Niestety na pewno masz konflikt VIN'ów między modułem licznika a resztą auta i jakąś rozbieżność pomiędzy kilometrami przebiegu całkowitego. Jeśli ta rozbieżność jest niewielka, a Ty nie będziesz w przyszłości sprzedawał auta, to nic wielkiego. Jednak poprawnie pracę wymiany licznika powinno się wykonać podmieniając eeprom lub dopisując zegary na tzw. "dziewiczym" wsadzie.
maras62 - Czw Mar 14, 2019 22:09
Czy mozna klipsem odczytać zawartosć eeprom i wgrac do nowego licznika zamieniając zawartośc ,czy trzeba wylutowywać eeprom?
marcin.misek - Czw Mar 14, 2019 22:14
maras62 napisał/a: | Czy mozna klipsem odczytać zawartosć eeprom i wgrac do nowego licznika zamieniając zawartośc ,czy trzeba wylutowywać eeprom? |
To zależy co chcesz zrobic. Jeśli chcesz wgrac "virgin" to musisz zrobic to programatorem, nie trzeba wylutowywać jeśli masz klipsa. Jeśli chcesz zmienic tylko kodowanie - nie musisz otwierać licznika.
Przez obd nie zmienisz przebiegu ani numeru VIN.
Po wgraniu "virgin" mozesz ustawić dowolny nr VIN - jeżeli będzie się zgadzał z VINem w LSM - to przebieg zostanie skopiowany z LSM do IPK.
maras62 - Sro Mar 20, 2019 10:33
Generalnie zależy mi żeby stan licznika wrócił do poprzedniej wartości czyli tej jaka była faktyczna na poprzednim liczniku bo na tym "nowym" mam o 80 tys km więcej
Dziś przyjdzie programator więc napiszę co wskórałem
Dzięki za rady
[ Dodano: Sro Mar 20, 2019 10:33 ]
Mam pytanie czy to jest ten eeprom z ktorego powininem skopiowac dane?
MaReK - Sro Mar 20, 2019 14:24
Przeczytaj oznaczenia z kości...
maras62 - Sro Mar 20, 2019 16:16
A82C250
9COS8
9184Y
marcin.misek - Sro Mar 20, 2019 19:12
maras62 napisał/a: | A82C250 |
Pierwszy wpis w Google pokazuje że to kontroler CAN.
MaReK - Czw Mar 21, 2019 04:04
Czyli to nie eeprom
dawidd - Czw Mar 21, 2019 07:28
eeprom mam z drugiej strony płytki jak dobrze pamiętam po lewej strony od wyświetlacza
maras62 - Czw Mar 21, 2019 12:23
Oznaczenia eeprom z drugiej strony płytki licznika to
92AP
93S56
EM8
z sieci dowiedziałem się ze jest to EEPROM Microwire
niestety mój programator nie zczyta tej kosci.
Chyba pozostaje mi tylko wylutowac eeprom i wlutowac do tego "nowego" licznika
Czy to pojdzie bezproblemowo w sensie działania później tego licznika czy moze zostawic ten zakupiony licznik w aucie bez zadnej ingerencji i dać sobie spokój?
Prosze napisac co o tym sądzicie
marcin.misek - Czw Mar 21, 2019 13:02
maras62 napisał/a: | Czy to pojdzie bezproblemowo w sensie działania później tego licznika czy moze zostawic ten zakupiony licznik w aucie bez zadnej ingerencji i dać sobie spokój? |
Jeżeli nic nie spalisz przy lutowaniu to będzie działało jak należy.
dawidd - Czw Mar 21, 2019 13:32
poczytaj
https://www.roverki.eu/zr...dowy-w-r75.html
thomassonss - Wto Mar 26, 2019 11:06 Temat postu: Re: [75] Pali sie kontrolka trakcji
maras62 napisał/a: | Witam.
Wymienilem licznik na dzialajacy z powodu zawieszonej wskazówki predkosciomierza (...) |
Może trochę za późno na porady w tej kwestii, skoro masz już nowe zegary, ale z ciekawości co to znaczy ze wskazówka się zawieszała?
Tam nie ma się co zepsuć, mi się przywieszała wskazówka przy gaszeniu auta a okazało się że napięcie nie dochodziło po przekręceniu stacyjki na 0. Wskazówka mogła też być zbyt blisko od tarczy i tarła o nią.
maras62 - Wto Mar 26, 2019 13:26
Podczas jazdy wlazła na 160 km/h i nie poruszała sie.Ale dziwne bo wyjeżdżałem z parkingu i z taką predkoscią nie jechalem
Tak samo podczas testu zegarów
|
|