Zobacz temat - [Rover 75] Low oil pressure (niskie ciśnienie oleju)

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [Rover 75] Low oil pressure (niskie ciśnienie oleju)

Krzychu98 - Pią Lut 07, 2020 16:05
Temat postu: [Rover 75] Low oil pressure (niskie ciśnienie oleju)
Witam, zacznę od tego żezaczął mi uciekać płyn chłodniczy i jak się okazało problem jest w chłodnice. Tego jeszcze nie zdążyłem wymienić, ale dzisiaj pilnoe trzbe mi było przejrchać z 10 km. Wlałem płyn chłodniczy, usunąłem powietrze z układu chłodniczego no i pojechałem. Od samego początku obroty wachały się od 400 do 1200, a poźniej jak już prawie dojechałem do miejsca docelowego zaczęła bardzo szybko wyświatlać się i zgasać kontrolka oleju, a na ekranie było napisane "low oil pressure". W tym momencie również zauważyłem że temperatura silnika jest trochę większa od normy, ale nie krytyczyna. Jak jechałem z powrotem do domu sytuacja była taka sama tylko jeszcze pary razy mi zgasło auto jedźdz i było napisane znowu low oil pressure. Wie ktoś może czy to ciśnienie oleju może być jakoś powiązane z układem chchłodniczym?
dzelo23 - Pią Lut 07, 2020 17:36

A sprawdzałeś poziom oleju?
dawidd - Sob Lut 08, 2020 07:37

Jazda z uszkodzoną chłodnicza oleju może doprowadzić do zatarcia silnika. Płyn miesza się z olejem, ubywa go u układzie chłodzenia a przybywa w układzie olejowym ale rozrzedzając olej. Dlatego pompa rozrzedzony olej ma problem tłoczyć przeZ co ciśnienie oleju spada i pojawia się pulsujący komunikat o niskim stanie oleju, mimo iż na bagnecie będzie pewnie znacznie powyżej normy