Zobacz temat - [R75] 1.8t - Klimatyzacja załącza wentylator co chwilę

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] 1.8t - Klimatyzacja załącza wentylator co chwilę

evnee - Czw Cze 18, 2020 13:58
Temat postu: [R75] 1.8t - Klimatyzacja załącza wentylator co chwilę
Hej!
Jestem świeżo po sprawdzeniu klimy pod wzgledem wyciekow - wszystko git.
Wymienilem tez teraz komplet amorow i regenerowalem magiel ;(

PRoblem mam taki, ze na postoju wentylator przy wlaczonej klimie wlacza sie doslownie co 10s, czego nie ma podczas jazdy. Macie moze pomysl, co moze byc przyczyna?

PZDR!

dawidd - Czw Cze 18, 2020 14:00

Niesprawny pierwszy bieg wentylatora
evnee - Czw Cze 18, 2020 14:04

dawidd napisał/a:
Niesprawny pierwszy bieg wentylatora

no tak wyczytalem na jakims anglojezycznym forum, ale niesteyy post byl bez dpowiedzi :(

test klimy zrobie dopiero wieczorem. Standardowy problem - stoję, więc co 10 s wlacza sie na 3 s i wylacza.

dawidd - Czw Cze 18, 2020 16:51

sprawdź oba biegi wentylatora, test klimy tego raczej nie wykaże. W r75 po włączeniu klimy od razu powinien wystartować wentylator i chodzić caly czas na 1 biegu, drugi włącza sie dopiero gdy ciśnienie nadmiernie wzrośnie, a ze pewnie u ciebie nie działa 1 bieg to ciśnienie b szybko rosnie po czym jest zbijane wentylatorem drugim biegiem i dlatego po chwili wentylator gaśnie, a powinien chodzić dalej na pierwszym biegu
evnee - Pią Cze 19, 2020 12:58

dokładnie tak jest! ;) zamawiam rezystorek :D

[ Dodano: Pią Cze 19, 2020 13:58 ]
Hej!
Przeprowadzilem test klimy - fc 21 i fc22 :O zaczynam szukac pradnika na ten temat

sTERYD - Pią Cze 19, 2020 18:01

wyjedź z garażu, to błędy znikną.
evnee - Wto Cze 23, 2020 11:18

test robiłem na zewnątrz, ale słońce było delikatnie przymglone - sprawdzę dziś jeszcze raz
Linkoln60 - Sro Lip 01, 2020 06:13

Ja znów mam problem z klimą w 2.0 cdt.
Mianowicie przed wymianą odczynika i przeglądzie klima strasznie głośno chodziła, po przeglądzie i wymianie oleju w kompresorze jest cicho węże pod maską jak lód, lecz klima w środku działa tak sobie.
Raz wali Lodem a za chwile ciepłym głownie podczas postoju leci lód a w czasie jazdy cieple przy okolo 1800 obrotów wyczuwalny jest brak mocny do włączenia turbiny (która jest do regenracji ale brak czasu narazie i mozliwości zostania bez auta) potem auto ładnie jedzie bez oporów ale dalej dmucha słabo, nie powinno być ze im większe obroty tym mocniej dmucha sprężarka

dawidd - Sro Lip 01, 2020 17:07

co do braku mocy przy klimie to raczej ten typ tak ma, u mnie tez jest to bardzo odczuwalne na starcie i tu raczej nic nie zrobisz.
Jeśli leci ci cieple powietrze to masz raczej problem z klapkami / silniczkami od nadmuchu, nie z sama klima.
Co do lodu z klimy - jeśli faktycznie leci lod to klima jest niesprawna i cos w niej prędzej czy później rozerwie. Parownik nie może zamarznąć, może miec 0st, ale nie lod