|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] 1.8t - Klimatyzacja załącza wentylator co chwilę
evnee - Czw Cze 18, 2020 13:58 Temat postu: [R75] 1.8t - Klimatyzacja załącza wentylator co chwilę Hej!
Jestem świeżo po sprawdzeniu klimy pod wzgledem wyciekow - wszystko git.
Wymienilem tez teraz komplet amorow i regenerowalem magiel
PRoblem mam taki, ze na postoju wentylator przy wlaczonej klimie wlacza sie doslownie co 10s, czego nie ma podczas jazdy. Macie moze pomysl, co moze byc przyczyna?
PZDR!
dawidd - Czw Cze 18, 2020 14:00
Niesprawny pierwszy bieg wentylatora
evnee - Czw Cze 18, 2020 14:04
dawidd napisał/a: | Niesprawny pierwszy bieg wentylatora |
no tak wyczytalem na jakims anglojezycznym forum, ale niesteyy post byl bez dpowiedzi
test klimy zrobie dopiero wieczorem. Standardowy problem - stoję, więc co 10 s wlacza sie na 3 s i wylacza.
dawidd - Czw Cze 18, 2020 16:51
sprawdź oba biegi wentylatora, test klimy tego raczej nie wykaże. W r75 po włączeniu klimy od razu powinien wystartować wentylator i chodzić caly czas na 1 biegu, drugi włącza sie dopiero gdy ciśnienie nadmiernie wzrośnie, a ze pewnie u ciebie nie działa 1 bieg to ciśnienie b szybko rosnie po czym jest zbijane wentylatorem drugim biegiem i dlatego po chwili wentylator gaśnie, a powinien chodzić dalej na pierwszym biegu
evnee - Pią Cze 19, 2020 12:58
dokładnie tak jest! zamawiam rezystorek
[ Dodano: Pią Cze 19, 2020 13:58 ]
Hej!
Przeprowadzilem test klimy - fc 21 i fc22 :O zaczynam szukac pradnika na ten temat
sTERYD - Pią Cze 19, 2020 18:01
wyjedź z garażu, to błędy znikną.
evnee - Wto Cze 23, 2020 11:18
test robiłem na zewnątrz, ale słońce było delikatnie przymglone - sprawdzę dziś jeszcze raz
Linkoln60 - Sro Lip 01, 2020 06:13
Ja znów mam problem z klimą w 2.0 cdt.
Mianowicie przed wymianą odczynika i przeglądzie klima strasznie głośno chodziła, po przeglądzie i wymianie oleju w kompresorze jest cicho węże pod maską jak lód, lecz klima w środku działa tak sobie.
Raz wali Lodem a za chwile ciepłym głownie podczas postoju leci lód a w czasie jazdy cieple przy okolo 1800 obrotów wyczuwalny jest brak mocny do włączenia turbiny (która jest do regenracji ale brak czasu narazie i mozliwości zostania bez auta) potem auto ładnie jedzie bez oporów ale dalej dmucha słabo, nie powinno być ze im większe obroty tym mocniej dmucha sprężarka
dawidd - Sro Lip 01, 2020 17:07
co do braku mocy przy klimie to raczej ten typ tak ma, u mnie tez jest to bardzo odczuwalne na starcie i tu raczej nic nie zrobisz.
Jeśli leci ci cieple powietrze to masz raczej problem z klapkami / silniczkami od nadmuchu, nie z sama klima.
Co do lodu z klimy - jeśli faktycznie leci lod to klima jest niesprawna i cos w niej prędzej czy później rozerwie. Parownik nie może zamarznąć, może miec 0st, ale nie lod
|
|