|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Luz przegubu wewnętrznego w wejściu skrzyni automat
Brat - Sob Wrz 12, 2020 10:17 Temat postu: [R75] Luz przegubu wewnętrznego w wejściu skrzyni automat Witajcie.
Grzebie przy przedzie mojego samochodu. Od dawna borykam się z drżeniem układu kierowniczego / napędowego przy przyśpieszaniu i hamowaniu.
Poczytałem tu i ówdzie i wychodziło że zwykle to wina przegubów wewnętrznych.
No i rozebrałem te przeguby - prawy ten z podporą był praktycznie suchy w środku, ale luzu tam nie ma ani na krzyżaku przegubu z kielichem przegubu, a tym bardziej na łączeniu podpory z ośką skrzynki.
Problem mam z lewą stroną, bo w środku był olej ( na pewno nie smar ) pachniał jak olej i do tego normalnie się wylał.. ale kichał to pies. Luzu między krzyżakiem a samym korpusem nie ma. Zaś występuje duży luz na wejściu przegubu do skrzynki biegów, poradźcie mi.. czy ten luz jest sporo za duży ? czy to on powoduje wibracje ? zwykle wyrabia się sam frez zewnętrzny i pomoże wymiana przegubu ?a może mam luz w mechanizmie różnicowym i ewentualnym jego łożysku ? czy jak wyciągnę ten przegub to wyleje się olej ze skrzynki biegów?, jakie jest jego zabezpieczenie ? czy da się wymienić ewentualnie łożysko z zewnątrz nie rozbierając skrzynki ? Proszę o wszelkie porady.
Link do filmiku ------> Luz na przegubie Rover 75 <-------
Dzięki za wszelkie porady !
nanab - Sob Wrz 12, 2020 11:05
Wyjmij ten przegub i zobacz co się tam stało, albo przegub albo dyfer.
Jak wyjmiesz olej się wyleje, wyciąga się go po prostu ciągnąc do siebie(użyj łomu)
|
|