Zobacz temat - [R75] Wyciek z pompki wody webasto

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Wyciek z pompki wody webasto

marecki6 - Pon Paź 05, 2020 19:39
Temat postu: [R75] Wyciek z pompki wody webasto
Witajcie,
Dzisiaj wjeżdżając do garażu zauważyłem różową plamę. Zajrzałem pod auto i zauważyłem wilgoć na łączeniu skrzyni biegów z silnikiem. Chcąc sprawdzić dokładniej zerknąłem pod maskę od góry silnika i moim oczom ukazał się nazbieramy olej w zaznaczonym na zdjęciu rejonie. Czy któraś z tych śrub może być odpowiedzialna za taki wyciek?

EDIT:
Okazuje się że to nie jest olej skrzyni tylko płyn chłodniczy, który wycieka z pompki od webasta i spływa na skrzynię biegów a finalnie pod auto. I teraz mam dwa pytania:

1. Czy ta pompka jest rozbieralna i można ją uszczelnić czy czeka mnie wymiana całej pompki (dość droga zabawa)

2. Czy przy takich temperaturach i niedziałającym webasto płyn ma prawo tamtędy przepływac?

AdaskoC - Wto Paź 06, 2020 11:14

marecki6 napisał/a:
1. Czy ta pompka jest rozbieralna i można ją uszczelnić czy czeka mnie wymiana całej pompki (dość droga zabawa)

Jest rozbieralna i można uszczelki wymienić.

marecki6 napisał/a:
2. Czy przy takich temperaturach i niedziałającym webasto płyn ma prawo tamtędy przepływac?

Płyn tamtędy przepływa przez cały rok, niezależnie czy piec Webasto działa czy nie.

marecki6 - Pią Paź 09, 2020 13:15

czy komuś udało się dopasować oring do tej pompki? mój mechanik twierdzi że podobno siedzi tam tak cieniutki oring że nie jest w stanie nic dopasować