|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Błąd P0122
Marcin84 - Pią Sty 08, 2021 22:24 Temat postu: [R75] Błąd P0122 Od jakiegoś czasu (mam wrażenie, że jak spadły temperatury w okolicę zera, ale może to zbieg okoliczności), podczas jednostajnej jazdy na autostradzie, czy drodze podmiejskiej wywala mi check engine i błąd P0122 czyli Throttle /pedal position sensor/switch A circuit low input . Co jest do sprawdzenia? Dodam, że z autem kompletnie nic się nie dzieje złego. Miałem pewną teorie odnośnie przymarzającego LPG , ale padła ponieważ jak jeździłem teraz dwa dni po mieście tylko, błąd się nie pojawił.
dawidd - Sob Sty 09, 2021 09:05
wygląda na uszkodzona wiązkę przewodów przy pedale gazu/wtyczkę lub sam potencjometr gazu wytarty
Marcin84 - Sob Sty 09, 2021 10:42
dawidd napisał/a: | wygląda na uszkodzona wiązkę przewodów przy pedale gazu/wtyczkę lub sam potencjometr gazu wytarty |
Hmmm, w 1.8T idzie normalnie linka do przepustnicy, nie kojarzę, żeby tam były jakieś czujniki przy pedale. "Elektroniczny" gaz na 100% miałem w CDTI.
dzelo23 - Sob Sty 09, 2021 10:55
Sprawdź wtyczkę tps'a, zrób reset przepustnicy
dawidd - Sob Sty 09, 2021 20:22
nie kapłem się ze to PB, ale generalnie rada ta sama tylko potencjometr nie przy pedale gazu, a przepustnicy - może po prostu jest wytarty TPS albo kable/wtyczka nie łączy
Marcin84 - Nie Sty 10, 2021 15:02
Obejrzałem wtyczkę i kawałek wiązki. Piny są ładne, czyste i ciasne. Sam TPS nie wygląda na najmłodszy. Sądząc po śróbach mocujących go, które są na krzyżak i w dodatku lekko obrobione "nasi tam byli" niby wykonałem adaptację według instrukcji (zapłon-5 x gaz w podłogę - uruchomiłem go do nagrzania) ale nic.nadzwyczajnego się nie stało. Czyli po tych 5 naciśnięciach pod maską nie było nic słychać. Przejadę się jutro po autostradzie i zobaczę. Pewnie i tak zamówię ten TPS bo ta teoria z wytarciem wydaje mi się prawdopodobna.
dawidd - Pon Sty 11, 2021 07:35
pamiętam ze przy prawidłowej adaptacji przepustnicy ale w r400 było słychać ruch silniczka krokowego, nie zawsze się to udawało za pierwszym razem
dzelo23 - Pon Sty 11, 2021 09:29
Możesz też sprawdzić napięcia tpsa w torque. 0,47V to zamknięty a 5V to otwarty na max, nie wiem czy dobrze pisze bo dawno już tam nie zaglądałem ale to chyba w voltach i jakoś tak parametry miałem.
Marcin84 - Czw Sty 21, 2021 22:12
Po wymianie czujnika położenia przepustnicy błąd zniknął. Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
|
|