|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75CDT] Wentylator chłodnicy ciągle pracuje
krist - Wto Kwi 20, 2021 16:40 Temat postu: [R75CDT] Wentylator chłodnicy ciągle pracuje Witam!
Kilka tygodni temu miałem wyciek z układu chłodzenia- uszkodzona uszczelka króćca wody.
Po naprawie (sam wymieniałem) mam problem z wentylatorem - włącza się już na zapłonie i wyłącza kilka sekund po wyłączeniu silnika.
Dodatkowo nie załącza się webasto, nawet po ręcznym podaniu 12V z czujnika temperatury.
Temperatura zewnętrzną na wyświetlaczu przy zegarkach pokazuje dobrze.
Temperatura wody jest mierzona dobrze.
Odpięcie webasto nie wpływa na pracę wentylatora - nadal załącza się przy zapłonie, wyłącza kilka sekund po wyłączeniu silnika.
W skrzynce z przekaźnikami czysto.
Mierzyłem napięcia na przewodach sygnalowych w skrzynce z przekaźnikami, ale zapomniałem opisać kolorów przewodów kolejno: 3,5V, 12V, 0V.
Potencjał 3,5V utrzymuje się cały czas. 12V załącza wentylator, przechodzi w 0V gdy wentylator przestaje kręcić.
Klimatyzacja i osuszanie szyby oczywiście wyłączone.
Jaka może być przyczyną ciągłego kręcenia wentylatorem?
dorotamax1 - Wto Kwi 20, 2021 18:31
Morze masz eccon włączony od klimy .
Dodatkowo nie załącza się webasto, nawet po ręcznym podaniu 12V z czujnika temperatury.
A Podaj napięcie na przewód szaro-zielony (pin1) w kostce przy webasto.
krist - Sro Kwi 21, 2021 09:35
Aktualnie stan panelu sterowania klimatyzacją nie ma wplywu na dziłanie wentylatora.
Webasto przed samą awaria uszczelki działało bez problemu. Przestało działać bezpośrednio po wycieku. Możliwe, że wentylator i webasto to w moim przypadku dwa różne tematy.
Dodam, że zanim zorientowałam się, że mam wyciek, przejechałem kilka, może kilkanascie kilometrów, nawiewy przestały grzać ciepłym powietrzem.
|
|