|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
MGF i MG TF - [Problemy z wrzucaniem biegów] [MG TF]
JERRY1 - Pią Maj 12, 2023 07:07 Temat postu: [Problemy z wrzucaniem biegów] [MG TF] Cześć. Wczoraj odebrałem swój MG po remoncie silnika i skrzyni biegów. Wyjeżdżając od mechanika było wszystko ok. W skrzyni biegów jest założona nowa tarcza, dociski i łożysko. Dzisiaj rano nie mogłem już wrzucić żadnego biegu. Po przepompowaniu pedałem sprzęgła, na wyłączonym silniku biegi wchodzą. Jak odpalę silnik już nie. Gdy odpalam samochód na włączonym pierwszym biegu, samochód przesuwa się delikatnie do przodu. Ewidentnie sprzęgło nie wysprzęgla. Mechanik powiedział mi, że jest to wina pompy sprzęgła, która z racji wieku nie trzyma już odpowiedniego ciśnienia. Układ był zalany nowym płynem i odpowietrzony. Podpowiedzcie, czy to właśnie pompa może być przyczyną, gdzie dostanę taką pompę, czy są dostępne jakieś zamienniki, czy da się ją zregenerować? POMOCY!!!! Sezon ucieka!!!
sTERYD - Pią Maj 12, 2023 07:16
Na początek trzeba obejrzeć. Płyn musi gdzieś uciekać. Może to pompka, a może wysprzeglik, a może po prostu ktoś przewód dziurawy/ niedokręcony.
Dopytaj jeszcze mechanika co tam wlali. Jak olej, to może wystarczy wymienić. Tam powinien być plyn hamulcowy dot 3 albo dot 4.
Pompki i wysprzegliki sa są do dostania na rimmerbros bez problemu. Może nawet na alegru.
nanab - Pią Maj 12, 2023 09:33
Jak nalali tam oleju to masz do wymiany cały układ.
Malignus - Pią Maj 12, 2023 20:27
Po tym co wyczytałem,obstawiam wysprzeglik.Mialem tak w MGF
sknerko - Wto Maj 16, 2023 11:31
Najczęściej wysprzęglik, jak nalali szajsu to jeszcze da się płukać cały układ ale narzędziem do wymiany płynu hamulcowego. Pompki sprzęgła w TF rzadko siadają bo są pokrewne bodajże z hondą. ale może zacząć od najtańszej sprawy czyli spróbować rozebrać pompę i wymienić uszczelki.
|
|