Zobacz temat - [r75]Zaniza poziom paliwa

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [r75]Zaniza poziom paliwa

dawidd - Sob Lip 22, 2023 20:42
Temat postu: [r75]Zaniza poziom paliwa
Hej, od kilku m-cy mam problem ze wskaźnikiem paliwa. Po zalaniu na full, wskazówka jest na full, ale po przejechaniu kilkunastu/kilkudziesięciu km wskaźnik dość płynnie ale szybko spada do ok 3/4 baku i później schodzi w miarę płynnie. Generalnie gdy wskazówka pokazuje 0 to w baku jest jeszcze sporo paliwa - na pewno na 200km albo i więcej. Wyciągnąłem pompę, z pływakiem, drugi pływak - nic nie widać zeby był uszkodzony. Macie jakiś pomysł - co mogło nawalić? Niby oczywiste jest ze to problem pływaków, ale z drugiej strony one dzialaja i tak się zastanawiam czy same zegary się w jakiś sposób nie uszkodziły. Auto nie miało żadnych uderzeń itp Czy sa jakieś dane w rave jaka rezystancja pływaków ma być np przy 0, 0/5 albo full baku?
sTERYD - Nie Lip 23, 2023 10:39

Masa...
dawidd - Pią Lip 28, 2023 15:51

Masa? Myślisz że gdzieś masa się traci? Nie ma żadnych innych objawów ani błędów
sTERYD - Pią Lip 28, 2023 19:35

Wiesz, czujnik paliwa, to zwykły rezystor. Gdzieś tam jest mierzony spadek napięcia od referencji, jesli jest większy spadek w zwiazku z niedowodzącą masą, to komputer myśli, że plywak opada. To się zdarza nie tylko w Roverach.
No chyba że w plywaku jest jakaś nadprogramowa dziurka, na tyle mała, że przy nalewaniu paliwa pływak się unosi, a jak paliwo się uspokoi, to opada. Ale to chyba mało prawdopodobne.

dawidd - Sob Lip 29, 2023 11:55

no wszystko ok ale jeśli tak by było to moim zdaniem wskazówka na zegarach nie powinna dobijać do full - bo rezystancja była by wyższa cały czas a nie tylko gdy poziom paliwa spada
sTERYD - Sob Lip 29, 2023 12:18

Niby tak, ale z niestykającymi przewodami różnie bywa. Też kiedyś mi wskazówka szalała. Co ciekawe po odpaleniu zazwyczaj wracała na właściwe miejsce...
dawidd - Wto Sie 01, 2023 21:09

kojarzysz gdzie jest masa od czujnika ? Czy nie jest to przypadkiem splot z prawej strony pod wykładziną w okolicach nóg pasażera?
sTERYD - Wto Sie 01, 2023 22:18

Nie wykluczone. Jak już się za to wziąłem to wszystkie oczka co tylko znalazłem wyszorowałem.