Zobacz temat - [R620Si] kręci ale nie odpala

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620Si] kręci ale nie odpala

vixapixi88xx - Pią Sie 23, 2024 08:43
Temat postu: [R620Si] kręci ale nie odpala
Witam wszystkich fanatyków, miłośników i klubowiczów.
Pacjent: Rover 620 Si .
Sytuacja ogólnie wyglądała tak: Roverek stał w garażu, od czasu do czasu był odpalany i jeździł tyle co na myjnie i spowrotem. Wyjechałam z garażu i podjechałam pod blok na parking (około 500m) . Zaparkowałam, poszłam na chwilę do domu, wróciłam odpaliłam , wycofałam , zmieniłam bieg, ruszyłam do przodu i zgasł. Na początku myślałam, że po prostu puściłam za szybko sprzęgło. Próbowałam go odpalić ale niestety tylko tyle co kręci. Jedyne co to udało mi się stoczyć spowrotem na parking. Od tamtej pory stoi. Po przekręceniu kluczyka kręci ale nie odpala. Wyczytałam że prawdopodobnie wystarczy wymienić cewkę i moduł zapłonowy. Co wy o tym myślicie ? Ktoś miał podobny problem ?

birkl - Pią Sie 23, 2024 09:55

Mnóstwo potencjalnych przyczyn. To trzeba obejrzeć, podłączyć pod komputer.
Przy okazji - ktoś mi napisze, jaka jest ta maszyna do nabijania klimatyzacji firmy TEXA?
Mam na myśli to -
https://www.texapoland.pl...e-klimatyzacji/

vixapixi88xx - Pią Sie 23, 2024 10:44

A kostka OBD może to odczytać ? Jeśli tak to gdzie ją wpiąć ?
AndrewS - Czw Sie 29, 2024 17:12

trzeba by sprawdzić co mu "brakuje"
tzn. sprawdzić czy jest iskra na świecach
czy dostaje paliwo
wiemy ze prąd jest bo kreci

nie wiem jak w R600 ale złącze diagnostyczne w R800 z silnikiem benzynowym 2.0 jest za maskownica obok pedału gazu, albo inaczej, jak sie siedzi za kierownicą to obok piszczela prawej nogi

skąd jesteś ??

tomii620si - Wto Wrz 10, 2024 17:07

aparat zapłonowy. znów ;)

Jak zmienić widziałaś. załatw kogoś z lampą stroboskopową do ustawienia zapłonu.
Dla pewności wykręć świece.. załóż kabel na świece, przyłóż do pokrywy zaworów i niech ktoś kręci.. będzie iskra - aparat żyje. nie ma iskry aparat do wymiany.

Piec F20z1 - oczywiście z innych Hond też pasuje. Ten co masz też był używany więc mógł znów umrzeć :)

birkl - Pią Wrz 27, 2024 09:27

Powtórzę pytanie - czy OBD może to odczytać?
Jak to widzicie - https://motocontroler.com/sprawdzenie-samochodu-przed-kupnem-krakow-i-okolice/ ?
Czy sprawdzenie samochodu przed zakupem ma sens?

tomii620si - Pią Wrz 27, 2024 10:04

Mechanicy ostatniego pokolenia :) .
Skoro nie świeci się check to co chcesz odczytać?
Przypominam, że r600 to auto stare jak świat i nie posiada obd2.
Zresztą diagnoza uszkodzonej kopulki obd też przez obd?

vixapixi88xx - Nie Wrz 29, 2024 10:49

tomii620si napisał/a:
aparat zapłonowy. znów ;)

Jak zmienić widziałaś. załatw kogoś z lampą stroboskopową do ustawienia zapłonu.
Dla pewności wykręć świece.. załóż kabel na świece, przyłóż do pokrywy zaworów i niech ktoś kręci.. będzie iskra - aparat żyje. nie ma iskry aparat do wymiany.

Piec F20z1 - oczywiście z innych Hond też pasuje. Ten co masz też był używany więc mógł znów umrzeć :)

Dokładnie tak. To kolejny raz aparat zapłonowy. No już raz pokazałeś mi jak sobie wymienić i to zrobiłam, ale teraz auto poszło do mechanika, bo nie byłam pewna i dopiero po fakcie zobaczyłam Twoją odpowiedź. Teraz szukam znów aparatu.