Zobacz temat - [Nie kręci - Rover 25 1.4 16V]

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [Nie kręci - Rover 25 1.4 16V]

Slayfro - Nie Gru 08, 2024 18:49
Temat postu: [Nie kręci - Rover 25 1.4 16V]
Witajcie ponownie... :)

Jest kilka osób które dalej żyją na tym forum, więc Panowie/Panie - liczę na Waszą pomoc! :D

W skrócie - robiłem wcześniej kolektor dolotowy, później nie kręcił przez słaby akumulator (co podpowiedzieliście) cykał jak z karabinu etc.

Po naładowaniu akumulatora odpalił bez problemu.

Pojechaliśmy z dziewczyną do sklepu jakieś 4-5km przetestować samochód i poszliśmy na zakupy. Po zakupach już musieliśmy go odpalać na kablach bo sam nie dał rady - już nie cykał nawet jak karabin, tylko był taki dźwięk jak na filmie (, jedno cyknięcie, film nagrany dzisiaj w innych okolicznościach).

Ogólnie po tych zakupsach obstawiałem że akumulatory (mamy dwa) to trupy i że to zbieg okoliczności, ale rozebrałem kolektor jeszcze raz bo samochód kopcił (założyłem że mogłem źle dokręcić itd.), i stwierdziłem, że sprawdzę przy okazji termostat (wymieniłem na 88C bo nie grzał środka za bardzo na 82C), całość skręciłem raczej prawidłowo.

Teraz nie kręci i nie odpala ("karabinu" też nie ma ) na naładowanym akumulatorze ani nawet na kablach.

https://drive.google.com/file/d/1kkOi_W0tHhrHkariKNFo9ccPphkyj2vS/view

Chyba raz przypadkiem wcisnąłem czujnik uderzenia(?) ze zdjęcia, ale nie wiem czy to ma znaczenie?

Jest szansa, że rozrusznik umarł i pod sklepem już sam nie dał rady, a teraz padł całkowicie?

Co z błachostek jeszcze mogę sprawdzić i wypróbować?

Z góry serdeczne dzięki za pomoc, bo już mam dość po prostu :P

sTERYD - Nie Gru 08, 2024 21:38

To pachnie awarią rozrusznika. Spróbuj go stuknąć młotkiem.
Tutaj masz opis podstawowej diagnozy:
https://www.roverki.eu/te...ch-serii-k.html

Slayfro - Pon Gru 09, 2024 12:09

Dzięki Steryd :) Co bym ja, gdyby nie Ty ^^

Sprawdzę poszlaki i będę zdawał relację na bieżąco ;]

Jak jest to jedno stuknięcie jak na video to raczej przekaźnik jest dobry, czy też lepiej sprawdzić?

sTERYD - Pon Gru 09, 2024 12:33

Przekaźnik będzie ok. Może być uszkodzony elektromagnes (wypalone styki), albo szczotki w rozruszniku.
Slayfro - Wto Gru 10, 2024 08:08

Dzięki wielkie :) Będzie nieco lepsza pogoda to posprawdzam wszystko z artykułu.

Zanim się za to zabiorę to jeszcze zrodziło mi się pytanie...

Po tym jak wróciliśmy z tego opisanego wcześniej sklepu, i po ponownym rozłożeniu i złożeniu kolektora, niestety przy skręcaniu aku mi zwiał raz klucz płaski i zwarł "+" i "-" na akumulatorze - trwało to pewnie z sekundę, no ale jednak zwarcie to zwarcie

Mogłem w ten sposób schrzanić coś jeszcze po drodze...? ;/

sTERYD - Wto Gru 10, 2024 12:33

Jak bezpośrednio na akumulatorze, to raczej nic poza nim samym nie powinno ucierpieć
AndrewS - Wto Gru 10, 2024 19:53

ja kiedyś zrobiłem jak dobrze pamiętam zwarcie plusa aku do obudowy kompa :twisted: też się nic nie stało

u mnie kiedyś uszkodzony alternator (chyba dioda wzbudzenia okazała sie zwarta ) wykańczał akumulator

na filmie widać jak kontrolki dość mocno przygasają
ja bym jeszcze dodał łożyska rozrusznika przytarte

Slayfro - Sob Sty 04, 2025 18:54

No to całe szczęście tak samo u Ciebie :D Czyli mi rozrusznik możliwe zrobił psikusa i zgrał z innymi pracami, hueh...

Mam nadzieję, że wrócę z dobrymi wiadomościami jak już się za to wezmę ^^

Dzięki Panowie!

[ Dodano: Czw Gru 12, 2024 11:28 ]
Młotek pomógł, zatem rozrusznik się zacina :)

Dzięki Panowie za pomoc :hura:

Jak możecie to będę wdzięczny za dalszą pomoc w innych tematach (nie będę tu offtopicu może robił)

Do poruszenia mam CO2 w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodzącego, oraz nadal grzanie samochodu w środku :)

Pozdrawiam!

[ Dodano: Sob Sty 04, 2025 18:54 ]
Steryd:

Dzięki wielkie za instrukcję wymiany rozrusznika, poszło gładko :) Przełożyłem rozrusznik z na ten moment - uziemionego, innego Roverka 25, i co dziwne - w drugim rozruszniku szczotki też zawieszają i muszę ratować się młotkiem...

Możliwe, że mam pecha i oba rozruszniki nagle zwieszają na szczotkach, czy to może być przyczyna jeszcze gdzieś indziej, typu akumulator?

Na pewno klem na plusie przy akumulatorze jest gówniany i nie da się go dobrze dokręcić więc jest po prostu luźny.

Z góry dzięki za dodatkowe wskazówki! :mrgreen:

sTERYD - Nie Sty 05, 2025 00:11

Mozliwe, zwłaszcza jeśli rozrusznik trochę stał nie ruszany, najlepiej rozebrać opiłować, ewm wymienić szczotki i będzie śmigać. Roboty jest na godzinkę.
Slayfro - Dzisiaj 15:30

To zamawiam nowe szczoty bo widzę, że to raczej znikomy koszt :) Dam znać po weekendzie jak przebiegła operacja :mrgreen:

Dzięki za szybką odpowiedź! :) :)

[ Dodano: Nie Sty 19, 2025 15:30 ]
Elloo! :mrgreen:

Rozrusznik wyczyszczony elegancko, szczotki wymienione na nowe, coś tam lekko psiknąłem smarem na części ruchomej przy zębatkach i....dalej wiesza (młotek pomaga elegancko) :)

Co dalej może być przyczyną? Elektromagnez może dawać dupy czy szukać przyczyny w jakimś np. uziemieniu/akumulator/klemy? Klem plusowy ogólnie jest bardzo !@!$# i nie da się go dokręcić tak żeby się nie ruszał, planuję go wymienić.

Z góry dzięki za dalszą pomoc! :twisted: