Zobacz temat - [R620] Antena Elektryczna

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Antena Elektryczna

kurtki - Pią Mar 30, 2007 16:04
Temat postu: [R620] Antena Elektryczna
Jak już pisałem tydzień temu,spalił mi się silniczek anteny radiowej,gdzie
i za ile mogę coś takiego kupić,czy trudna jest wymiana,czy może,jak mi
sugerowano pomysleć o zwykłej teleskopowej,zamiast automatu,ale czy będzie
pasować
--
Posprzątaj to nie jest "kupa" roboty :)
620i
// Wysłane przez bramkę WWW na http://www.roverki.pl

piter34 - Pią Mar 30, 2007 16:04
Temat postu: Re: ANtena Elektryczna
kurtki napisał(a):
Cytat:
Jak już pisałem tydzień temu,spalił mi się silniczek anteny radiowej,gdzie
i za ile mogę coś takiego kupić,czy trudna jest wymiana,czy może,jak mi
sugerowano pomysleć o zwykłej teleskopowej,zamiast automatu,ale czy będzie
pasować

Witaj,
Antenę najlepiej kupić używaną, wymiana nie jest trudna.
Bat możesz dopasować od "zwykłej" anteny, ale moim zdaniem 600-ka z kikutem na
stałe wygląda obrzydliwie.

--
R620Si Lux '95, był: R214Si '96 + LPG
piter34(at)roverki.pl / viceprezes(at)roverki.pl Kraków

krzepa_s - Czw Maj 17, 2007 21:17

osobiście watpię że padł silnik
jest tam taki przekaźnik i jeśli w nim nie będzie łaczyło to będą objawy jakby silnik padł
jeśli chcesz to mam całą antenę za 30 zeta ze złamanym batem
info krzepa_s@tlen.pl
tel 608460791

piter34 - Pią Maj 18, 2007 08:40

krzepa_s napisał/a:
sobiście watpię że padł silnik
jest tam taki przekaźnik i jeśli w nim nie będzie łaczyło to będą objawy jakby silnik padł

U mnie padł silnik po tym jak blacharz po malowaniu auta wygiął wężyk odprowadzający wodę do góry...

blue827 - Pią Maj 18, 2007 21:46
Temat postu: Re: ANtena Elektryczna
piter34 napisał/a:
kurtki napisał(a):
Bat możesz dopasować od "zwykłej" anteny, ale moim zdaniem 600-ka z kikutem na
stałe wygląda obrzydliwie.

pewnie tak jak moja:

wiem że orginalnie była elektryczna, wysuwana, nie mam pojęcia dlaczego ktoś taki bat zamontował. Czyli te uniwersalne z allegro nie zabardzo będą pasować do profilu karoserii?? lepiej zamontować używkę orginalną?

piter34 - Sob Maj 19, 2007 15:50

blue827 napisał/a:
lepiej zamontować używkę orginalną?

Zdecydowanie tak.

ADAM1 - Nie Maj 20, 2007 20:36

blue827 napisał/a:

wiem że orginalnie była elektryczna, wysuwana, nie mam pojęcia dlaczego ktoś taki bat zamontował. Czyli te uniwersalne z allegro nie zabardzo będą pasować do profilu karoserii?? lepiej zamontować używkę orginalną?

A czemu ty masz antene z prawej strony????

rolfik - Czw Maj 31, 2007 20:56

Witam.
Koledzy a czy Wasze anteny po rozłorzeniu i ponownym złożeniu składają się do końca ,czy zostaje najgrubszy teleskopik na wierzchu ?
U mnie tak właśnie jest.I mam jeszcze problem przy podłączeniu anteny do radia,konkretnie to nie wiem który kabel z kostki auta podłączyć tak by było ok.Próbnie podłączyłem biało żółty do plusika i w momencie gdy je zwieram jest impuls .Antena przy jednym impulsie się wysuwa a przy kolejnym chowa,tyle że jak wyłącze radyjko to wówczas się nie chowa,ani nie wysuwa.Jaśli by ktoś posiadał schemacik lub mógł udzielić wskazówki to bardzo prosze .
Pozdrawiam.

ADAM1 - Czw Maj 31, 2007 21:07

To nie tak.
Jak dasz plus na antene to sie wysunie, jezeli go odlaczysz- to sie schowa

Marti - Czw Maj 31, 2007 22:14

A u mnie raz chowa się cała a raz nie do końca. :?:
pawciu87 - Pią Cze 01, 2007 14:49

antena w R600 czesto tak chodzi, po prostu trzeeba ja smarowac od czasu do czasu np WD-40 i bedzie sie cala chowac :wink:
marthinez - Pią Cze 01, 2007 16:21

Nie radzę stosować do tego WD-40. Lepszy będzie jakiś smar np. silikonowy, a jak chcesz mieć spokój na długi czas to zrób tak jak ja.
Wykręć antene z bagażnika, rozbież ją w domku, wyczyść i porządnie nasmaruj cały środek. Nawet nie masz pojęcia co było u mnie w środku po tylu latach używania.
Czarny smar wymieszany z drobinami brudu i piasku. :mrgreen:

pawciu87 - Pią Cze 01, 2007 16:53

czemu nie radzidz wd-40?
marthinez - Pią Cze 01, 2007 17:05

Już kiedyś na grupach była o tym mowa. WD-40 zbyt szybko wysycha i trzeba powtarzać czynność dość często.
andrzejziom - Pon Lis 05, 2007 15:21

A ja mam taki problem .. jechalem wczoraj wieczorkiem A jakis XXXXXX :evil: rozwiesil tasme klejaca od drzewa do drzewa zaczepilem antena o nią i od tej chwili niechowa sie do końca czy wystarczy ja wyczyscic ? I dostac sie do niej można od wewnatrz bagażnika ... ?
bialy114 - Pon Lis 05, 2007 17:13

Cytat:
czy wystarczy ja wyczyscic ? I dostac sie do niej można od wewnatrz bagażnika ... ?

Ja najpierw spróbowałbym wyczyścić dokładnie sam bat - być może są tam resztki kleju z taśmy - zmywacz do paznokci lub benzyna estrakcyjna. Jeśli to nie przyniosłoby efektu - wyjąć całą antenę. Od strony bagażnika można się spokojnie do niej dostać - wystarczy odchylić (lub całkowicie wyjąć) boczek tapicerki i w domu, na spokojnie, rozłożyć na czynniki pierwsze i porządnie wyczyścić wszystko łącznie z trybami w środku, nasmarować i zapomnieć o problemach na dłuuugie lata :mrgreen:

ADAM1 - Pon Lis 05, 2007 18:00

andrzejziom napisał/a:
od tej chwili niechowa sie do końca czy wystarczy ja wyczyscic ?

Niechcialbym byc pesymista, ale nie sadze by to bylo jakies zabrudzenie, na moje oko wykrzywil sie jeden element i stawia opur podczas skladania sie, ale przeczyszczenie i nasmarowanie nic nie zaszkodzi

andrzejziom - Pon Lis 05, 2007 18:47

Przeczyscilem bat ale nic niedalo ... ona jak sie wysowa to nie do konca tez nie tylko przy skladaniu sproboje jeszcze ja wyjac calkiem i wszystko przeczyscic i nasmarowac
przemo285 - Pon Lis 05, 2007 18:51

Do R600 można kupić nowy sam wkład anteny (ale oryginał)
andrzejziom - Pon Lis 05, 2007 19:02

przemo285 napisał/a:
Do R600 można kupić nowy sam wkład anteny (ale oryginał)

peweni to bedzie jedyne rozwiazanie ... pewnie sie skrzywila chociaz tego golym okiem niewidac wczesniej wszystko git bylo ... ale z ta tasma ludzka glupota niezna granic :evil: A ile sam wklad kosztuje .. ?

przemo285 - Pon Lis 05, 2007 19:20

Wkład (nowy oryginał) kosztuje ok. 140 zł
ADAM1 - Wto Lis 06, 2007 19:58

Po co przeplacac ? KLIK

Mialem taka sama i swietnie sie spisywala

Pozdrawiam

Czolgista102 - Wto Kwi 28, 2009 17:12

Witam. Macie jakieś pomysły: wymieniłem antenę (bo starą mi wykrzywili), silniczek pracuje, antena się nie wysuwa do góry- rozkładać i składać ją to można ale ręcznie, jakieś pomysły, sugestie, albo namiar na kogoś kto by się z tym uporał? PozdR600 !:)
ADAM1 - Wto Kwi 28, 2009 21:44

Czolgista102 napisał/a:
wymieniłem antenę

cala , czy tylko bat??

thef - Wto Kwi 28, 2009 21:53

Może ten opis Ci pomoże w problemie http://forum.roverki.eu/v...ighlight=antena
NEOSSS - Sro Kwi 29, 2009 09:43

Czolgista102, urwana tasma
funfel - Czw Kwi 30, 2009 22:49

To jak juz antena to i ja napisze. U mnie silniczek od anteny brzeczy jak by chcial ją wysunąć ale sie nei wysuwa, tak samo z chowaniem, wylacze radio to silniczek brzeczy ale nie chowa? moze wiecie o co kaman ?
filo - Pią Maj 01, 2009 02:48

funfel napisał/a:
To jak juz antena to i ja napisze. U mnie silniczek od anteny brzeczy jak by chcial ją wysunąć ale sie nei wysuwa, tak samo z chowaniem, wylacze radio to silniczek brzeczy ale nie chowa? moze wiecie o co kaman ?

Podejrzewam,że odpowiedz jest taka,jaką zasugerował NEOSSS, post wyżej...

thef - Pią Maj 01, 2009 08:11

funfel napisał/a:
Jeżeli do wysunięcia ręką potrzeba dużej siły, to może po prostu trzeba ją oczyścić, przesmarować i rozruszać. Jeśli chodzi lekko, to faktycznie mogła pęknąć taśma zębata.
Czolgista102 - Nie Maj 03, 2009 18:13

Po rozkręceniu według linka od Thef'a okazało się że taśma jest w strzępach, obawiam się że pomimo posiadania urwanego bata z całą tasiemką i tak lipa, ale jak by ktoś potrzebował mam części anteny na sprzedaż do 600 wystawione na allegro.

[ Dodano: Czw Lip 23, 2009 20:10 ]
Witam Was!

1,5 miesiąca temu (czy może już 2miechy) kupiłem na test antenę uniwersalną elektryczną z batem 100cm MODEL - VK 196 na allegro- koszt ok.80zł
O dziwo dalej chodzi, nic złego się z nią nie dzieje, co ciekawe silniczek i bat wygląda IDENTYCZNIE ! ! ! a jeśli reduktor masz stary dobry, to będzie pasowało i śladu nie będzie że to zamiennik- ja mam reduktor z zestawu od nowej anteny- 0 problemu.
Po co kupować używaną która nie wiadomo ile pochodzi i czy w ogóle zadziała, a tu masz gwarancję i nowy tani towar...

Pozdrawiam!

liberoy - Pią Sie 07, 2009 13:45

Koledzy, mam taką sprawę. Kupiłem 620 z uszkodzoną elektryczną anteną. To znaczy silnik pracuje, prąd jest ale się nie wysuwa. Wyciągnąłem ją dzisiaj i okazało się że ten pasek wieloklinowy który jest w środku jest pęknięty i stąd moje pytanie. Czy jest możliwość zamiany tego paska czy muszę wymieniać cała antenę?
zuber84cool - Pią Sie 07, 2009 13:52

No jeśli sam silniczek pracuje i cały mechanizm jest sprawny a zerwany jest jedynie tylko ten pasek to spróbuj wymienić czy dopasować ten pasek,raczej nie ma potrzeby wymieniać całej,koszt za podobną nową dobrej jakości to ok 100zł,zastanów się bo może uda ci się ją uratować :wink:
liberoy - Nie Sie 09, 2009 23:21

Udało się:) Przeszukałem forum i ktoś miał podobny problem. Więc tak samo jak on zgrzałem pęknięte końce paska, lekko podszlifowałem dla równości no i oczywiście nasmarowałem.
Póki co wszystko śmiga, zobaczymy jak długo:)

zuber84cool - Pon Sie 10, 2009 00:16

No i zaoszczędziłeś na kupnie nowej anteny :wink:
Przemas - Sro Sie 15, 2012 11:17

Koledzy a u mnie w mojej 620 Si bat anteny wysuwa 4 elementy bo piaty zostaje w środku czy tak powinno być? silniczek tez chodzi dłużej niż wysuwa. Ale mam problem, rozebrałem ja cała był w środku okropny syf umyłem cały środek benzyna ekstrakcyjna i napsikałem smarem silikonowym ale nie wiem czy bat tez się smaruje na zewnątrz czy psika się w rurkę od środka gdzie jest taśma ?? ? Mam tez pytanie czy po odkręceniu tej chromowanej nakrętki od góry przy blasze w środku nakretki jest jakaś uszczelka, oring czy cokolwiek powinno być ?? ??na antenie zostaje taka mała tulejka plastykowa która trzyma przed wysunięciem piątego elementu ale nie wiem czy był kiedyś na niej jakiś oring??? jak ja dokręcę za mocno to czwarty element ma opór albo wcale sie nie wysuwa... Pomóżcie czy coś zgubiłem jak składałem czy nie potrzebnie włożyłem ponownie pod ta chromowana nakrętkę taka jakąś jasna uszczelkę bo taka mi wypadła co prawda w opłakanym stanie ale jakoś ja tam z powrotem wsadziłem. Dzięki wielkie.
Pawkaz - Sro Sie 15, 2012 12:45

Przemas napisał/a:
ale nie wiem czy bat tez się smaruje na zewnątrz czy psika się w rurkę od środka

Ja profilaktycznie co jakis czas psikam na chusteczke wd-40, a pozniej wcieram to w wysunieta antene.
Z tego co kojarze u mnie jest 5 elementowa antena.
Jak nie wysuwala mi sie do konca to wlasnie silniczek dluzej pracowal.

Przemas - Sro Sie 15, 2012 15:45

U mnie tez jest 5 elementów ale jeden zostaje zawsze w środku wysuwają sie 4 w góre. Nie wiem ale pod chromowana nakretka ta na wierzchu jest taka chyba gumowa tulejeczka co trzyma 5 element by sie całą nie wysuneła. Jak nie zakreciłem tej chromowanej nakretki i przez pomyłke właczyłem radio do oczywiscie wyskoczyło 5 elementów ale cała wyskoczyła z samochodu z anteny. Potrzebuje informacji jak dokładnie jest i jakie sa elementy po odkreceniu chromowanej nakretki? co jest pózniej bo u mnie zostaje taka malutka tulejeczka... i czy w chromowanej nakretce powinna byc jakas uszczelka ....
Dziekuje z góry