|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25 1.4] problem z silnikiem
dave02 - Pon Kwi 02, 2007 22:11 Temat postu: [R25 1.4] problem z silnikiem problem wyglada tak, samochod troche postoi i czasami po jakis kilku minutach silnik spada na wolne obroty ale jak wciskam sprzeglo znowu jest ok tzn obroty wracaja, wyglada to tak jakby bylo moze cos z wtryskami moze jakis syf z baku ? a moze wilgotne przewody....nie mam pojecia bo szczerze mowiac dopiero co autko kupilem. Co radzicie...co sprawdzic...?
problem ustaje po kilkukrotnym przegazowaniu ...
moze po prostu wlac cwiartke denaturartu i przepalic silnik ? moze woda w silniku...? (ostatnio zauwazylem ubytek plynu w chlodnicy)
w sumie dzieje sie to z reguly przy nizszej temp. albo jak jest wilgotno...druga rzecz to kontrolka z air baga - ciagle swieci czerowna kontrolka
to chyba tyle...jak cos dojdzie to dopisze pozdrawiam wszystkich wlascicieli roverkow
rovero - Pon Kwi 02, 2007 22:57
dave02 napisał/a: | (ostatnio zauwazylem ubytek plynu w chlodnicy) |
A płyn znika, czy zostaje pod autem?
dave02 napisał/a: | druga rzecz to kontrolka z air baga - ciagle swieci czerowna kontrolka |
Poszukaj w archiwum.. temat był wielokrotnie poruszany. Sprawdz kostki pod siedzeniami, w R25 jest chyba tak samo jak w R200
dave02 - Pon Kwi 02, 2007 23:02
prawdopodobnie znika...nie widzialem zadnych sladow pod samochodem ale od razu mowie ze nie jest to zbyt duzy ubytek ale jednak
rovero - Pon Kwi 02, 2007 23:06
dave02 napisał/a: | prawdopodobnie znika...nie widzialem zadnych sladow pod samochodem ale od razu mowie ze nie jest to zbyt duzy ubytek ale jednak |
Sprawdz czy nie robi Ci się "majonez" pod korkiem oleju, może masz rozszczelnioną głowicę
Nie napisałeś też jaki masz silnik, zrób sobie sygnaturkę.
Co do spadających obrotów to ostatnio u mojej siostry w Punto było podobnie i okazało sięze blokował się alternator... nie wiem czy to dobry trop ale w Punto w koncu padł.
paff - Wto Kwi 03, 2007 03:09
nieduzy ubytek
- nieszczelnosc na obejmie weza ukl chloniczego? - dokrec wszystkie obejmki, poszukaj krysztalkow w kolorze plynu chlodniczego na mocowaniach wezy
- moze korek zbiorniczka popuszcza? - wytrzyj dokladnie gwint i korek i patrz czy cos pod cisnieniem nie wylazi jednak
|
|