|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Kilka pytań dotyczących silnika i exploatacji
grzegorz_k. - Czw Kwi 05, 2007 18:17 Temat postu: [R45] Kilka pytań dotyczących silnika i exploatacji od 2 tygodni jestem wlascicielem rovera 45 z silnikiem diesla. z racji iz jest to auto powypadkowe chcialbym sie dowiedziec o sprawy typu żywotnośc paska rozrzadu i rolki napinacza, a dokladnie co ile tys km nalezy go wymieniac ile oleju potrzeba na wymiane w silniku i ile plynu wchodzi do ukladu chlodzenia. czy ktos moglby mi udzielic informacji czyim silnikiem jest ten 2 litrowy zastosowany w roverze 45 (hondy, rovera czy bmw) z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich rowerkowiczow
ROVERO: Zapoznaj się z zasadami kącika zanim zaczniesz wypowiadać się na forum
ADAM1 - Czw Kwi 05, 2007 19:26
Odpowiem ci na te pytania dwoma linkami
http://www.roverki.pl/article.php?sid=88 twuj silnik jest ostatni w tabelce
i
http://www.roverki.pl/mod...gories=Technika Wszystko odnosnie seri "L"
Pozdrawiam
marthinez - Czw Kwi 05, 2007 19:52
ADAM1 napisał/a: | twuj silnik jest ostatni w tabelce |
ADAM1 no wiesz co!
emes - Czw Kwi 05, 2007 19:57
Grzegorz K. napisał/a: | czyim silnikiem jest ten 2 litrowy zastosowany w roverze 45 |
Silnik jest produkcji Rovera.
ADAM1 - Czw Kwi 05, 2007 20:21
marthinez napisał/a: | ADAM1 no wiesz co! |
Sorki!!!
Na temat mojej ortografi juz sie wczesniej wypowiedzialem
Ps
W sobote bede w Szczecinie, jak bede mijal jakiegos ROVERka to bede mrugal swiatlami
marthinez - Czw Kwi 05, 2007 20:46
ADAM1 napisał/a: | Ps
W sobote bede w Szczecinie, jak bede mijal jakiegos ROVERka to bede mrugal swiatlami |
Kto wie może się miniemy.
W sumie mamy takie same autka. Model, silnik i kolor.
boku - Czw Kwi 05, 2007 21:00 Temat postu: Re: [R45 2.0D] Kilka pytan dotyczących silnika i exploatacji
Grzegorz K. napisał/a: | od 2 tygodni jestem wlascicielem rovera 45 z silnikiem diesla. z racji iz jest to auto powypadkowe chcialbym sie dowiedziec o sprawy typu żywotnośc paska rozrzadu i rolki napinacza, a dokladnie co ile tys km nalezy go wymieniac ile oleju potrzeba na wymiane w silniku i ile plynu wchodzi do ukladu chlodzenia. czy ktos moglby mi udzielic informacji czyim silnikiem jest ten 2 litrowy zastosowany w roverze 45 (hondy, rovera czy bmw) z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich rowerkowiczow
ROVERO: Zapoznaj się z zasadami kącika zanim zaczniesz wypowiadać się na forum |
ja właśnie jestem po wymianie pasków i rolek.Myślałem ,że koszt będzie wyższy.Zapłaciłem za wszystko 700pln.Wymieniłem filtr pow i paliwa.Auto śmiga jak po szynach
sTERYD - Czw Kwi 05, 2007 22:38
ADAM1 napisał/a: | Ps
W sobote bede w Szczecinie, jak bede mijal jakiegos ROVERka to bede mrugal swiatlami |
zawsze tak jest jak wyjeżdżam na śiwęta
ADAM1 - Czw Kwi 05, 2007 23:31
marthinez napisał/a: | W sumie mamy takie same autka. Model, silnik i kolor. |
A o felgach, to nawet nie wspomne
http://www.roverki.pl/mod...0&orderby=dateD
piter34 - Pią Kwi 06, 2007 09:45
Grzegorz K. napisał/a: | z racji iz jest to auto powypadkowe chcialbym sie dowiedziec o sprawy typu żywotnośc paska rozrzadu i rolki napinacza, a dokladnie co ile tys km nalezy go wymieniac |
Co 7 lat lub 140kkm w przypadku automatycznego napinacza
Co 4 lata lub 80kkm w przypadku napinacza manualnego
Napinacz wymieniasz razem z paskiem rozrządu
Grzegorz K. napisał/a: | ile oleju potrzeba na wymiane w silniku i ile plynu wchodzi do ukladu chlodzenia |
Wymiana oleju: 4,8 l
Wymiana płynu chłodniczego: 6,3 l
gipsy2 - Pią Kwi 06, 2007 11:29
Witaj,
Po zakupie rozrząd obowiązkowo do wymiany, niestety koszt jest wysoki lecz naszczęście względnie jednorazowy .
Za rozrząd zapłacisz ok 650-800zł przy tym pamiętaj o:
-uszczelniaczach (jak ciekną to odrazu do wymiany)
-że 2 paski tam są
-wypada ustawić kąt wtrysku
Pompy wody wymieniać nie musisz tak jak to w benzynowcach z racji tego że nie jest ona napędzana paskiem z rozrządu. Więc jak się tam kiedyś rozcieknie to bez problemu ją wymienisz.
Ot tak powymieniałbym pasek klinowy i filtry.
Mi na wymianie oleju weszło chyba 4,5l lub 4,8l. Z układu chłodzenia to niewiem .
Silniczek oczywiście z Roverka ... I love te maszyny
grzegorz_k. - Wto Kwi 24, 2007 14:37
Dziękuje za pomoc
|
|