Zobacz temat - [R620] Coś ciągle huczy i stuka

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Coś ciągle huczy i stuka

kurtki - Nie Kwi 08, 2007 11:15
Temat postu: [R620] Coś ciągle huczy i stuka
Na początku zycze wszystkim Wesołych Świat
Mam problem,jeżdżę moim Roverkiem prawie rok.Ciągle coś w nim stuka(chuczy),nie wiem jedno i drugie na raz.Robiłem już dwa przeglądy,diagnosta nic nie stwierdził,ja mu mówiłem, że coś nie tak,a on twierdzi ,że luzów nie ma.
Mnie się wydaje,że to któreś łozysko bo oddzwięk typowy,ale nie wiem,wiem jedno -samochód ma 12 lat ,więc chyba ma prawo coś chuczeć ,ale nie wiem.
Prosze o pomoc,może ktoś coś takiego przerabiał już

Valander_wwa - Nie Kwi 08, 2007 12:27

Powiem tak - ostatnio byłem w serwisie odnośnie stukania. Podejrzewałem łozysko, ale suche badania nie potwierdziły. Dopiero o postewieniu auta na nóżce - i przyżądem do obsłuchiwania rozpędzili przednią oś i zaczeli nasłuchiwać co i jak. W 100% pewni nie byli - ale, jezeli już to łożysko. Wymienione, cisza :) Stąd jeżeli jesteś pewny, że reszta jest wporządku polecam tą drogę w pozbyciu sie usterki.

PS. Czy jesteś wstanie okreslić czy jest to dźwięk "stronny" nie płynący z "środka samochodu" ??

kurtki - Pon Kwi 09, 2007 06:21

Raczej z zewnątrz,stuk równy do obrotów kół,im szybciej się jedzie tym zwiększa się częstotliwość stukania
radekz - Pon Kwi 09, 2007 09:34

ja bym stawiał na łożysko, albo na zwichrowaną tarczę hamulcową. Sciągnij koło i pokręć tarczą. Może uda Ci się zdiagnozować usterkę.
Tacowski - Pon Kwi 09, 2007 09:36

Nawet jak odkrecisz kolo i masz podniesiony samochod np. na kobylce zeby bylo bezpiecznie, wsiadz do auta, odpal go wrzuc 1 bieg i kolo bedzie sie krecilo i wtedy mozesz zweryfikowac usterke.
maciej - Pon Kwi 09, 2007 09:57

Ja bym najpierw zmienił opony i dopiero jeśli to nie pomoże to zacząłbym szukać innych przyczyn - pod koniec zimy miałem kilka ciekawych efektow (trzesienie kierownych, huk) po zmianie opon wszystkie ustapily - wniosek zimówki mi się skończyły...