Zobacz temat - [R400] Zamykajaca sie klapa bagażnika

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Zamykajaca sie klapa bagażnika

fabryk - Sro Kwi 11, 2007 07:05
Temat postu: [R400] Zamykajaca sie klapa bagażnika
Witam.

Zapewne problem nie tylko u mnie wystepuje i nie tylko w 400.Co zrobic zeby kuferek sie nie zamykal co nasmarowac poodginac albo cus wykombinowac.Bo jak podniose kuferek to sie czesto sam zamyka i dostaje po plecach zamkiem....

:roll:

Lechos - Sro Kwi 11, 2007 07:39

i jeszcze co zrobic, gdzie przesmarowac aby nie skrzypial
fabryk - Sro Kwi 11, 2007 07:51

Lechos napisał/a:
i jeszcze co zrobic, gdzie przesmarowac aby nie skrzypial

to akurat nie problem :) u kazdego moze skrzypiec gdzie indziej-zloz sobie tylne fotele,poloz sie w bagazniku i niech ktos otwiera i zamyka klape i tam gdzie skrzypi - tam przesmaruj :)

Lechos - Sro Kwi 11, 2007 07:56

skrzypienie sie rozchodzi po calej klapie :???:
emes - Sro Kwi 11, 2007 09:51

fabryk napisał/a:
Zapewne problem nie tylko u mnie wystepuje i nie tylko w 400.Co zrobic zeby kuferek sie nie zamykal co nasmarowac poodginac albo cus wykombinowac

Miałem ten problem w R 400. Tam klapa bagażnika przytrzymywana jest za pomocą sprężyn. To są takie 2 druty, przebiegające na szerokość klapy, krzyżujące się mniej więcej po środku. Kiedy byłem u mechanika, powiedział mi, że nie da się ich wygiąć i trzeba je wymienić na inne. Poszukałem więc wśród sprowadzających używane samochody na części i udało mi się je kupić za 50 zł. Problem z wymianą jest taki, że trzeba się trochę pomęczyć. U mnie trzeba było zdjąć klapę, złożyć siedzenia, wymontować tylną półkę i odkręcić elementy, do których przykręcona jest klapa bagażnika. Następnie wyjąć je, wyciągnąć sprężyny i zamontować nowe. Później operacja odwrotna i póki co działa. Jeżeli planujesz robić sam i potrzebny będzie bardziej szczegółowy opis, co gdzie się odkręca, nie ma problemu. Mogę też zapytać ewentualnie pomóc z częściami, jeżeli będą problemy :-)

fabryk - Sro Kwi 11, 2007 10:56

emes napisał/a:
fabryk napisał/a:
Zapewne problem nie tylko u mnie wystepuje i nie tylko w 400.Co zrobic zeby kuferek sie nie zamykal co nasmarowac poodginac albo cus wykombinowac

Miałem ten problem w R 400. Tam klapa bagażnika przytrzymywana jest za pomocą sprężyn. To są takie 2 druty, przebiegające na szerokość klapy, krzyżujące się mniej więcej po środku. Kiedy byłem u mechanika, powiedział mi, że nie da się ich wygiąć i trzeba je wymienić na inne. Poszukałem więc wśród sprowadzających używane samochody na części i udało mi się je kupić za 50 zł. Problem z wymianą jest taki, że trzeba się trochę pomęczyć. U mnie trzeba było zdjąć klapę, złożyć siedzenia, wymontować tylną półkę i odkręcić elementy, do których przykręcona jest klapa bagażnika. Następnie wyjąć je, wyciągnąć sprężyny i zamontować nowe. Później operacja odwrotna i póki co działa. Jeżeli planujesz robić sam i potrzebny będzie bardziej szczegółowy opis, co gdzie się odkręca, nie ma problemu. Mogę też zapytać ewentualnie pomóc z częściami, jeżeli będą problemy :-)

hehe dzieki problemow byc nie powinno ale nie wiem czy mi sie chce to robic :) pokombinuje z tym co jest moze cos sie uda jak nie bede sie bawil a z czesciami to najmniejszy klopot :)

thnx pzdr

emes - Sro Kwi 11, 2007 17:04

fabryk napisał/a:
hehe dzieki

Nie ma problemu :-) Wystarczy kliknąć :razz:

piter34 - Sro Kwi 11, 2007 17:07

emes napisał/a:
Wystarczy kliknąć

...przycisk "pomógł" :mrgreen:

emes - Sro Kwi 11, 2007 17:08

piter34 napisał/a:
...przycisk "pomógł" :mrgreen: