Zobacz temat - [R416] "Przełącznik" na wlocie powietrza...

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] "Przełącznik" na wlocie powietrza...

coona - Czw Kwi 12, 2007 22:34
Temat postu: [R416] "Przełącznik" na wlocie powietrza...
Koledzy powiedzcie mi bo nie zauważam różnic...co daje w R416si taki "przełącznik" na wlocie powietrza pośrodku konsoli-jest opcja pokazująca osobę na którą wskazuje biała lub niebieska strzałka.Kojarzy mi się to z ciepłe,zimne powietrze ale różnicy szczerze nie odczuwam.
Pytam bo auto mam 3 miechy.
Po uzyskaniu odp usunę temat bo wiem że jest troche "prostacki" no ale cóż...kto pyta nie błądzi.

Brt - Czw Kwi 12, 2007 22:46

Przełacznik ten otwiera kanał omijajęcy nagrzewnicę i wpuszczający powietrze z zewnątrz. Włącz ogrzewanie daj na kratki a później pobaw siętym przełącznikiem. powinny być efekty, a tematu nie musisz uswać , chociaż gdybyś poszukał w archiwum ;)
emes - Czw Kwi 12, 2007 22:56

coona napisał/a:
Koledzy powiedzcie mi bo nie zauważam różnic...co daje w R416si taki "przełącznik" na wlocie powietrza pośrodku konsoli-jest opcja pokazująca osobę na którą wskazuje biała lub niebieska strzałka.Kojarzy mi się to z ciepłe,zimne powietrze ale różnicy szczerze nie odczuwam.
Pytam bo auto mam 3 miechy.

To masz tak długo i jeszcze nie zajrzałeś do instrukcji? Wstyd :-)

To jest taki sprytny przełącznik, jak masz ustawioną opcję z niebieską strzałką, to wydmuchiwane powietrze zawiera też powietrze z zewnątrz. Jeżeli masz ustawioną opcję z białą strzałką, to temperatura wydmuchiwanego powietrza zależy tylko od ustawienia pokrętła od temperatury.

Zgadzam się z Tobą Brt, ale zgodnie z instrukcją nie omija zupełnie nagrzewnicy, po prostu miesza powietrze z zewnątrz z powietrzem z nagrzewnicy :-) Gdyby omijał zupełnie, to byłoby to rozwiązanie z Mercedesa, tam zawsze ze środkowych nawiewów wydmuchiwane jest zimne powietrze. Przynajmniej w tych z półautomatyczną klimatyzacją.

Paul - Pią Kwi 13, 2007 00:13

emes napisał/a:
Gdyby omijał zupełnie, to byłoby to rozwiązanie z Mercedesa, tam zawsze ze środkowych nawiewów wydmuchiwane jest zimne powietrze. Przynajmniej w tych z półautomatyczną klimatyzacją.

Wow, wychodzi na to, że mam Miecia? ;)
U mnie z nawiewów leci zupełnie (chyba) zimne z zewnątrz. W/g manuala to po to, żeby orzeźwić drivera, co by mu się spać nie chciało jak za ciepło ;)

emes - Pią Kwi 13, 2007 12:09

Brt napisał/a:
Przełacznik ten otwiera kanał omijajęcy nagrzewnicę i wpuszczający powietrze z zewnątrz

To podejrzane, może w R 200 jest inaczej?

Paul napisał/a:
U mnie z nawiewów leci zupełnie (chyba) zimne z zewnątrz

Czyżby potwierdzenie spostrzeżenia powyżej?