|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214Si 97r] montaż klimy
214_SI - Nie Kwi 15, 2007 18:48 Temat postu: [R214Si 97r] montaż klimy Witam,
Mam roverka 214 si 97r. I zastanawia mnie czy jest możliwość
założenia klimatyzacji zwykłej bądź klimatronik? I czy jest to opłacalne.
Jeśli ktoś się orientuje to proszę o podanie przybliżonych kosztów.
Pozdro.
brt: poprawiłem temat zgodnie z zasadami w tym kąciku
Owsik - Nie Kwi 15, 2007 18:59
Klimę można dołożyć do każdego auta praktycznie. Cena ? Od ok. 3500zł wzwyż (zależy od rodzaju klimy). Na jutro się mogę dowiedzieć dokładną cenę.
214_SI - Nie Kwi 15, 2007 19:16
Był bym wdzięczny.
Jeśli możesz to dowiedz się ile kosztuje zwykła ile klimatronik.
Valander_wwa - Nie Kwi 15, 2007 20:49 Temat postu: Re: Rover 214SI montaż klimy
214_SI napisał/a: | Witam,
Mam roverka 214 si 97r. I zastanawia mnie czy jest możliwość
Jeśli ktoś się orientuje to proszę o podanie przybliżonych kosztów.
Pozdro. |
W takim razie pytanie ma raczej inny charakter - orginalna klimatyzacja czy zamiennik Bo do 200 nie wsadzali automatycznej klimatyzacji
emes - Nie Kwi 15, 2007 20:54
214_SI napisał/a: | Mam roverka 214 si 97r. I zastanawia mnie czy jest możliwość
Jeśli ktoś się orientuje to proszę o podanie przybliżonych kosztów. |
Zadzwoń do serwisu Hundayia na Kamiennej we Wrocławiu. Zakładają tam klimatyzację, ponadto znają się też na Roverkach.
Moloch - Pon Kwi 16, 2007 06:20
Hhmm a warto??
Kozik - Pon Kwi 16, 2007 10:07
Wg mnie najlepiej z jakiegoś rozbitka wyciągnąć. Bo nowa to będzie dużo kosztowała.
emes - Pon Kwi 16, 2007 10:27
Kozik napisał/a: | Wg mnie najlepiej z jakiegoś rozbitka wyciągnąć. Bo nowa to będzie dużo kosztowała. |
Tylko trzeba jeszcze znaleźć takiego ze sprawną klimatyzacją Moim zdaniem, jeżeli chodzi o R 200 to nie jest takie najłatwiejsze, a podejrzewam, że trzeba byłoby jeszcze zwrócić uwagę przynajmniej na to, czy od benzyny, czy diesla.
Kozik - Pon Kwi 16, 2007 10:31
Wiozą z anglii tych roverkow na potęgę tyle że wszsytkie mają podstawowe uszkodzenie - kierownica nie z tej strony co trzeba
Na allegro jest sporo ofert gdzie sprzedają wszystkie części można nawet znaleźć osobę ze swojego miasta i osobiście sprawdzić czy działa.
Mój roverek przyjechał z włoch i o dziwo wszystko działało idealnie, jedyne co to był poobijany z każdej strony(na upartego można było jeździć), no i lakier do odnowienia.
214_SI - Pon Kwi 16, 2007 15:41
Chodzi oto że interesuje mnie cena montażu tego urządzenia.
I czy jest możliwość instalacji tylko zwykłej klimy czy też elektronicznej (klimatronic)
I czy w ogóle była wkładana wersja elektroniczna klimatyzacji do roverków z serii 200 (214)?
I tak przy okazji czy można w roverku 214 zamontować z tyłu elektryczne szyby zamiast ręcznych.
piter34 - Pon Kwi 16, 2007 15:52
214_SI napisał/a: | Chodzi oto że interesuje mnie cena montażu tego urządzenia. |
Kolega montował klimatyzację uzywaną do Seata.
Za montaż zapłacił 1500PLN.
emes - Pon Kwi 16, 2007 16:15
Kozik napisał/a: | Mój roverek przyjechał z włoch i o dziwo wszystko działało idealnie |
To mnie zaskoczyłeś
Kozik napisał/a: | jedyne co to był poobijany z każdej strony(na upartego można było jeździć), no i lakier do odnowienia |
To akurat tam normalne.
Wracając do tematu, po prostu trzeba poszukać, zadzwonić, popytać i zdecydować, czy warto się w ogóle w to bawić czy nie. We Wrocławiu jest kilka miejsc, gdzie można znaleźć części w dobrym stanie. Jeżeli Cię to zainteresuje, to daj znać, wyślę Ci kilka kontaktów
Owsik - Pon Kwi 16, 2007 18:48
Najlepiej szukać klimy z rozbitka, tak jak Kozik napisał. Rozmawiałem dziś z mechanikiem od klimatyzacji na ten temat i powiedział, że w innym wypadku sprawa jest nieopłacalna.
Ponoć ostatnio jakaś na allegro była.
214_SI - Sob Kwi 21, 2007 09:29
Ale dalej nie wiem czy w roverkach seri 200 (214) była
montowana (seryjnie) wersja klimatronic! (Czy tylko zwykła!) Bo nigdzie nie moge znaleść
Kozik - Sob Kwi 21, 2007 09:42
214_SI napisał/a: | Ale dalej nie wiem czy w roverkach seri 200 (214) była
montowana (seryjnie) wersja klimatronic! (Czy tylko zwykła!) |
Z tego co wiem to jedynie zwykła była montowana w modelu 200. Ja takową mam i w sumie jest ok (214Si 99r).
Brt - Sob Kwi 21, 2007 09:45
W R200 tylko klima manualna była montowana, ale jest OK
Artus2000 - Sob Kwi 21, 2007 10:30
Przeglądałem sobie Allegro i znalazłem taką aukcję.
Kozik - Sob Kwi 21, 2007 10:35
Artus2000 napisał/a: | Przeglądałem sobie Allegro i znalazłem taką aukcję. |
Tak właśnie to jest manualna klima
Nie jestem pewien czy chciałbym kupic od tego gościa, no chyba że odbiór osobisty - patrzcie na komentarze.
Artus2000 - Sob Kwi 21, 2007 10:47
Kozik napisał/a: | Tak właśnie to jest manualna klima
Nie jestem pewien czy chciałbym kupic od tego gościa, no chyba że odbiór osobisty - patrzcie na komentarze. |
Komentarze na moje oko są OK? Na 485 pozytywnych tylko 7 negatywów.
emes - Sob Kwi 21, 2007 10:48
214_SI napisał/a: | Ale dalej nie wiem czy w roverkach seri 200 (214) była
montowana (seryjnie) wersja klimatronic |
Była montowana półautomatyczna, czyli nie było wersji z klimatronikiem.
214_SI - Sob Kwi 21, 2007 16:07
No to teraz ostatnie 2 pytania!
1) Czy jest możliwość podłączenia wersji klimatronic (automatycznej) do roverka 214si '97!?
Jeśli tak to czy silnik ją uciągnie?
2) Ma ktoś fotki silnika roverka 214si z klimą (zwykłą)
i to chyba wyło by wszystko.
Paul - Sob Kwi 21, 2007 16:11
214_SI napisał/a: | 1) Czy jest możliwość podłączenia wersji klimatronic (automatycznej) do roverka 214si '97!?
Jeśli tak to czy silnik ją uciągnie? |
Pewnie tak, tylko skąd taką wytrzaśniesz ?
A o silnik bym się nie martwił, przecież dużo większego obciążenia nie będzie
Kozik - Sob Kwi 21, 2007 16:16
http://www.kozik.626.pl/rover/rover2.html
tutaj jest jedno zdjęcie silnika z klimą.
Paul - Sob Kwi 21, 2007 16:21
Kozik napisał/a: | jest jedno zdjęcie silnika z klimą. |
Rozumiem, że to Twój
Dopisz sobie kolorek w profilu, bo cocik mnie się zdawa, że taki jak mój
rovero - Sob Kwi 21, 2007 16:46
Sam bym sobie chętnie założył klimkę...
P.S. mój też z włoch i jedyne co robiłem to świece
Owsik - Sob Kwi 21, 2007 19:56
214_SI napisał/a: |
2) Ma ktoś fotki silnika roverka 214si z klimą (zwykłą)
|
Kozik, wygląda na to, że nasze Roverki mają takie samo umaszczenie
Mój też jest z Włoch
ADAM1 - Nie Kwi 22, 2007 01:25
214_SI napisał/a: | Czy jest możliwość podłączenia wersji klimatronic (automatycznej) do roverka 214si '97!?
Jeśli tak to czy silnik ją uciągnie? |
Silnik akurat nie ma nic tu do rzeczy, bo pod maska sie nic nie zmieni, jedyne ruznice pomiedzy AC, a climatronic to panel sterowania(manualnie, lub cyfrowo)
214_SI napisał/a: | Ma ktoś fotki silnika roverka 214si z klimą (zwykłą) |
Najlepiej, jak bys sobie podjechal do jakiegos handlarza i sobie dokladnie poogladal, bo na zdjeciach za wiele nie zobaczysz
Pozdrawiam
piter34 - Pon Kwi 23, 2007 15:40
emes napisał/a: | Była montowana półautomatyczna, |
Czym różni się wg Ciebie półautomat od manuala i pełnego automatu?
214_SI - Pią Kwi 27, 2007 06:12
Wybaczcie że drąże ten temat dalej ale dzwoniłem w pare miejsc (servisów itp/itd) i nikt mi nie umiał powiedzieć czy jest możliwość założenia wersji klimatronic do mojego roverka!
Czy ktoś się może spotkał z wersją klimatronic w ROVERKU z serii 200?
Brt - Pią Kwi 27, 2007 08:00
Nie nie było opcji klimatronika w R200. Tylko wersja z "guziczkiem", wg mnie w zupełności wystarczajaca W trasie wystarczy obieg zamknięty lub prawie zamknięty i wentylator na pozycji 1 i chłodek, że aż miło
piter34 - Pią Kwi 27, 2007 09:11
214_SI napisał/a: | Wybaczcie że drąże ten temat dalej ale dzwoniłem w pare miejsc (servisów itp/itd) i nikt mi nie umiał powiedzieć czy jest możliwość założenia wersji klimatronic do mojego roverka! |
Moim zdaniem da się to zrobić w każdym aucie. Jest to tylko kwestia odpowiedniego pokombinowania i samozaparcia. W niektórych przypadkach może to być ekonomicznie nieopłacalne (np. w Twoim).
Seryjnie w R200 climatronik nie występował.
214_SI - Pią Kwi 27, 2007 09:56
Chciałem się upewnić.
Nie miałem styczność ze zwykłą klimatyzacją więc nie wiem jak to się zachowuje.
Jeśli Choć podobnie w trasie chucha jak klimatronic to wystarczy. I przy tym się zostanie
Jednak koszty robią znaczenie. Poco przepłacać.
Brt - Pią Kwi 27, 2007 10:09
Klima manualna od automatu różni sie tylko wygodą sterowania, a nie wydajnością. W automacie ustawiasz temp wewnątrz i sie nie martwisz o to kiedy właczyć spręzarkę i jaką moc nawiewu ustawić. W manualnej trzeba czasem cos pokręcić, ale jak dojdziesz do swoich ustawień to później tylko pstryczek wciskasz albo i nie
[ Dodano: Pią Kwi 27, 2007 11:10 am ]
Przyjedź na spot wrocławski, to zobaczysz jak to działa i jak układ wygląda od strony technicznej
214_SI - Pią Kwi 27, 2007 10:26
Bardzo chętnie ale (niestety) wyjeżdżam 5-tego maja...
Brt - Pią Kwi 27, 2007 13:27
Spoty ostatnimi czasy są dość często, więc pewnie na któryś będziesz miał szansę sie załapać Aktualne dane zawsze znajdziesz w kąciku Spoty Lokalne
imejdz - Czw Lip 22, 2010 14:59
Witam wszystkich
podpinam się do tematu, jestem dość świeżym posiadaczem roverka i mam kilka pytan związanych z montażem klimatyzacji w r200...
Mam możliwość "przygarnięcia" klimatyzacji kompletnej(?) za przysłowiową "butelkę" i tutaj mam pytan kilka:
1. Klima jest z Rovera 200 1.6 (rocznik koło 1999/2000(?)), czy to ma jakiś wpływ na dopasowanie? czy będzie pasować do silnika 1.4 Si?
2. Co wchodzi w skład takiej klimatyzacji?, czy ciężko to samemu założyć? (zdolności manualne posiadam + tatuś mechanik) warto samemu się w to bawić? czy lepiej pojechać do "majstrów"?
3. Czy ktoś ma możliwość wrzucenia kliku zdjęć silnika z różnej perspektywy tak abym miał podgląd jak to ma wyglądać... (interesuje mnie silnik 1.4 Si (103KM), nie wiem czy rocznik ma znaczenie, ja mam 1999)
4. Czy podłączenie sterowania jest jakieś kłopotliwe? chodzi mi o "przycisk" w środku auta, trzeba ciągnąć jakieś kable czy po prostu jest przygotowane tylko zaślepione...
jeśli ktoś zna odpowiedzi na moje pytania to będę bardzo wdzięczny
Pozdrawiam (z gorącej Stolicy.. temp. do 38C ma dziś być:O)
ADAM1 - Czw Lip 22, 2010 17:22
Cytat: | 1. Klima jest z Rovera 200 1.6 (rocznik koło 1999/2000(?)), czy to ma jakiś wpływ na dopasowanie? czy będzie pasować do silnika 1.4 Si? |
bedzie pasowac
imejdz napisał/a: | 2. Co wchodzi w skład takiej klimatyzacji?, czy ciężko to samemu założyć? (zdolności manualne posiadam + tatuś mechanik) warto samemu się w to bawić? czy lepiej pojechać do "majstrów"? |
Powinienes dac rade , natomiast co do elementow to w necie wszystko znajdziesz
imejdz napisał/a: | 4. Czy podłączenie sterowania jest jakieś kłopotliwe? chodzi mi o "przycisk" w środku auta, trzeba ciągnąć jakieś kable czy po prostu jest przygotowane tylko zaślepione... |
zawsze mozesz wyjac zaslepke i sprawdzic , czy siedzi tam jakas uzbrojona kostka......
Tomek1212 - Czw Lip 22, 2010 17:30
Nie ma gotowych przewodów, generalnie do wersji z klimą cała wiązka elektryczna jest inna, więc najlepiej wychodzi dostosować obecną wiązke tak aby współpracowała z klimatyzacją. Ew jeszcze dla zdesperowanych pozostaje kwestia wymiany całej wiązki, ale wątpie by komuś chciało się w to bawić.
imejdz - Czw Lip 22, 2010 23:58
jak wyglada kwestia chlodnicy? jest oddzielna mala chlodnica? w jaki sposob jest montowana? potrzebny jest dodatkowy wiatrak?
ADAM1, móglbyś mnie naprowadzić do tego zestawu klimatyzacji? bo niestety ale google nie chce ze mna współpracować -,- ...
Czy ten zaslepiony przelacznik klimy wystarczy podważyć? (nie chce połamać tego...) raczej musze rozebrać konsolę żeby dostać sie do wiązki? muszę się przejść do garażu wujka i poszukać przełącznika...
Dostosować, czyli pociągnąć do wiązki przewody od sterowania klimatyzacji? dobrze rozumiem..?
jesli pytania są nie jasne to przepraszam ale godzina jest średnia i mój stan też..
pozdrawiam
Tomek1212 - Sob Lip 24, 2010 09:27
Wiatrak zostaje oryginalny (można dla lepszej skuteczności założyć uniwersalny wiatrak z przodu), chłodnice do klimy (skraplacz) oczywiście trzeba założyć z przodu. Chłodnica do wody jest nieco inna z tego co pamiętam, ale da się obejść bez jej wymiany.
Gdy będziesz montować klimę to i tak musisz wyjąć całą deskę rozdzielczą, więc wyciągnięcie zaślepki przycisku klimy to bedzie akurat najmniejszy problem.
Dostosować wiązke, czyli po prostu będziesz musiał poszukac odpowiednich prądów (plus stały, plus po zapłonie itp) no i oczywiście pociągnąć dodatkowe przewody (do wiatraka, sprężarki itd).
Matius - Sob Lip 24, 2010 09:42
Tomek1212 napisał/a: | Gdy będziesz montować klimę to i tak musisz wyjąć całą deskę rozdzielczą, więc wyciągnięcie zaślepki przycisku klimy to bedzie akurat najmniejszy problem. |
tu Cię zaskoczę bo ja nie wyciągałem deski rozdzielczej... wystarczy wykręcić schowek i jedne wzmocnienie deski i masz wszystko jak na tacy...
a nawiasem mówiąc to jest chyba jedno miejsce gdzie można coś wymienić/założyć bez większych problemów bo wszystko inne to albo ciasno albo trzeba rozkręcać pół auta...
chłodnicę wody proponuję założyć jednak odpowiednią dla klimy. Przynajmniej jak najszybciej.
Pozdro
Tomek1212 - Sob Lip 24, 2010 09:44
może i sie da, ja jednak wolałem rozebrać, tym bardziej że nie ma z tym dużo roboty, a i dostęp jest znacznie łatwiejszy.
imejdz - Sob Lip 24, 2010 10:49
Dzieki wam za odpowiedzi i naprowadzenie mnie na temat...
jeszcze jak ktoś ma możliwość zapodać mi te zdjęcia silnika z klimatyzacją to byłbym bardzo wdzięczny.
pozdrawiam
|
|