Zobacz temat - [R820] Wyciek oleju

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 800 - [R820] Wyciek oleju

Grzesiek820 - Sro Kwi 25, 2007 15:48
Temat postu: [R820] Wyciek oleju
niedawno stałem się właścicielem ROvera 820. PO zakupie dokonałem wymiany oleju....i ku mojemu zdziwieniu po tygodniu czasu (około 700-800km przebiegu) zaczal wyciekac olej. Prawdopodobnie wycieka on z okolicy aparatu zapłonowego.... Wyciek jest dosc spory gdyz w tydzien czasu stracilem okolo 0,7 litra oleju. Jak duzy koszt jest takiej naprawy? Czy jezeli uszczelka pod glowica bedzie do wymiany konieczny bedzie szlif?
Proszę o kontakt z właścicielami 820 :)
Pozdrawiam
maciej: przeczytaj Zasady Kącika i zmień temat - wtedy inni posiadacze Twojego modelu łatwiej zauważą/wyszukają Twój temat.

piter34 - Sro Kwi 25, 2007 15:57

Grzesiek820 napisał/a:
Wyciek jest dosc spory gdyz w tydzien czasu stracilem okolo 0,7 litra oleju

jeżeli tyle wycieka przez 800km to dlaczego używasz sformułowania "prawdopodobnie wycieka z okolicy aparatu zapłonowego"?
Przy tak dużym wycieku powinno być ewidentnie widać skąd wycieka, a jeżeli nie widać to należy szukać oleju w wydychanych spalinach albo w układzie dolotowym.

Grzesiek820 napisał/a:
Czy jezeli uszczelka pod glowica bedzie do wymiany konieczny bedzie szlif?

Szlif czego?
Głowicę wypadałoby splanować (wyrównać) przed założeniem.

Grzesiek820 - Sro Kwi 25, 2007 19:14

Roverek był już u mechanika... do wymiany jest uszczelka na wałku od strony kopułki....a przy wymianie rozrządu okaże się co się dzieje z tamtej strony :) na długi weekend będzie gotowy :)
piter34 - Sro Kwi 25, 2007 19:25

Generalnie fajnie byłoby ten Twój silnik umyć, skoro był tak mocno zafajdany. ;-)
Grzesiek820 - Sro Kwi 25, 2007 19:46

oczywiście po wszelkich wymianach uszczelek silnik będzie dokładnie umyty żeby sprawdzić czy nie ma żadnych nieporządanych wycieków :) :) już nie mogę się doczekać :) jak narazie pojeżdzę sobie 213S :) )szkoda że tak mało o tym modelu piszą :(